Rehn & Lindström: Maakuntien kasvupalvelut mahdollistavat kestävän kasvun alueilla
ELY-keskusten, työ- ja elinkeinotoimistojen ja maakuntien liittojen tehtävät siirtyvät lähes kokonaisuudessaan tuleville maakunnille vuodesta 2019 alkaen. TE-palvelut ja yrityspalvelut kootaan uudeksi julkiseksi kasvupalveluksi, joka toteutetaan tilaaja-tuottajamallilla.
– Maakuntauudistuksessa on hallintohimmeleiden purkamisen ohella kyse alueellisen kasvun ja elinvoiman mahdollistamisesta. Siksi ei ole yhdentekevää, miten tulevien itsehallintoalueiden tehtävät järjestetään, toteaa elinkeinoministeri Olli Rehn.
Yritysten ja työnhakijoiden palvelun yhteen
– Työllisyyden ja elinkeinoasioiden yhdistäminen julkisessa palvelussa on suomalainen innovaatio ja kansainvälisesti miltei ainutlaatuinen. Tätä kehityssuuntaa on luonteva jatkaa, jotta työnhakijan osaaminen ja yritysten tarpeet saadaan nykyistä paremmin kohtaamaan, sanoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström.
– Kasvupalvelulla tuetaan työnhakijoita työuran eri vaiheissa, sen murroskohdissa, oli kysymys sitten uuden työn, uran tai yrittäjyysvaihtoehdon hakemisesta. Laajempaa ja syvempää työllistymisen tukea tarvitseville rakennetaan uudenlaisia palveluketjuja kasvupalvelun ja sote-palvelun yhteistyönä, toteaa Lindström.
– Maakuntien vastuulle siirtyvät kasvupalveluiden järjestämisen ohella myös yritysten kansainvälistymisen tukeminen. Jokaiseen maakuntaan tulee yritysasioita tunteva Team Finland -koordinaattori. Lisäksi EU:n rakennerahastotoiminta järjestetään uuteen maakuntamalliin sopivaksi siten, että kukin alue voisi jatkossa päättää omista rakennerahastohankkeistaan, kertoo Rehn.
Luo uusia palvelumarkkinoita
Kasvupalvelun kilpailullinen monituottajamalli vastaa pitkälti sote-palvelujen vastaavaa. Palvelun tuottajia ovat yksityiset ja julkisomisteiset yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat. Maakunta hankkii näiltä toimijoilta palvelut kilpailuttamalla tai mallilla, jossa jokainen kriteerit täyttävä palveluntuottaja voi osallistua palvelutuotantoon. Asiakas saa valita itselleen sopivimman palveluntuottajan hyväksyttyjen palveluntuottajien joukosta.
– Uudistuksen lähtökohtana on kansalaisten ja yritysten parempi palveleminen. Markkinoita avataan ja asiakkaan valinnanvapautta lisätään. Samanlaista yrityspalveluiden valinnanvapautta pilotoidaan parhaillaan Tekesin innovaatiosetelin avulla, muistuttaa Rehn.
Pääkaupunkiseudulle erillisratkaisu
Hallitus ilmoitti 1.10. valmiutensa neuvotella pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa mahdollisesta erillisratkaisusta kasvupalveluissa, joihin kuuluvat myös kotouttamisen ja maahanmuuttajien palvelut.
– TEM ja valtiovarainministeriö sekä koulutusasioissa myös opetus- ja kulttuuriministeriö ovat avainasemassa pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa neuvotellessa. Erillisratkaisussa pidetään kiinni siitä, että palvelujen järjestäminen ja tuottaminen pidetään erillään ja että työssäkäyntialueita ei keinotekoisesti rikota, linjaa Rehn.
Elinkeinoministeri Olli Rehn ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström järjestivät 6.10.2016 tiedotustilaisuuden, jonka aiheena oli maakuntauudistuksen vaikutuksista yritysten, yrittäjien, työnantajien ja työnhakijoiden palveluihin.
tem.fi/maakuntauudistus
Esitys: Kasvun ja elinvoiman näkökulma maakuntauudistuksessa
Lisätiedot:
ylijohtaja Tuija Oivo, TEM, puh. 029 50 49040
ylijohtaja Taina Susiluoto, TEM, puh. 029 50 60400
elinkeinoministerin erityisavustaja Jannika Ranta, puh. 029 504 7165
oikeus- ja työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, puh. 029 506 0066