Aurinkosähköhankkeille avattu uusi rahoitushaku EU:n uusiutuvan energian rahoitusmekanismin kautta
Luxemburg rahoittaa jälleen muissa EU:n jäsenvaltioissa toteutettavia uusiutuvan energian hankkeita. Rahoitusta on haettavissa yhteensä 52,4 miljoonaa euroa ja se tapahtuu EU:n uusiutuvan energian rahoitusmekanismin (RENEWFM) kautta.
Suomi osallistuu tälläkin kertaa rahoitusmekanismiin tarjoamalla haettavaksi rahoitusta enintään 400 megawatille (MWp) aurinkosähköä. Suomalaisten aurinkosähköhankkeiden lisäksi rahoituksesta kilpailevat Virossa rakennettavat maatuulivoimahankkeet.
Tuettavat hankkeet valitaan kilpailutuksen kautta, jonka hoitaa Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto CINEA. Rahoitusmekanismin mukainen haku on avattu 30.7.2024 ja se on auki 4.3.2025 saakka.
Hankehaussa noudatetaan muun muassa seuraavia ehtoja:
- Hankkeiden tulee aloittaa tuotanto 4.3.2027.
- Kattohinta tuelle on 300 000 euroa/MWp ja hankkeen koon tulee olla 10–80 MWp.
- Hankkeen vaatimasta pinta-alasta enintään 20 prosenttia voi olla nykyisellään tuotannossa olevaa metsää tai maatalousmaata. Rajoite ei koske hankkeita, joissa maataloustuotanto yhdistetään osaksi hanketta (ns. agri-PV).
- Voimalan huipunkäyttöajan odotetaan olevan vähintään 1000 tuntia vuodessa.
- Hakijan tulee osoittaa riittävä osaaminen ja kokemus vastaavista hankkeista sekä taloudelliset edellytykset hankkeen toteuttamiseen.
- Hankkeen tulee olla riittävän pitkällä osallistuakseen hakuun. Hakemuksen jättöhetkellä rakennusluvan ja verkkoliitynnän neuvottelut täytyvät olla vähintään aloitettu.
Tarkemmat hakuohjeet ja tiedot rahoitusmekanismista löytyvät CINEA:n verkkosivuilta ja Euroopan komission EU Funding & Tenders -portaalista. Avatusta rahoitushausta on tarkoitus järjestää infotilaisuus syksyllä. TEM tiedottaa myöhemmin tilaisuuden tarkasta ajankohdasta ja paikasta.
Suomi osallistui rahoitusmekanismin tarjouskilpailuun myös vuonna 2023
Suomi osallistui RENEWFM-rahoitusmekanismiin jo viime vuonna. Suomen ja Luxemburgin helmikuussa 2023 allekirjoittama sopimus mekanismiin osallistumisesta oli ensimmäinen laatuaan EU:ssa. Sen myötä tämän vuoden alkukesästä CINEA kertoi, että seitsemälle Suomessa toteutettavalle aurinkopuistohankkeelle myönnettiin yhteensä 27,5 miljoonaa euroa rahoitusta Luxemburgin rahoittamana.
Mekanismissa ”maksava valtio” (tässä Luxemburg) saa tilastollisina siirtoina nimiinsä 80 prosenttia hankkeiden uusiutuvan energian tuotannosta 15 vuoden ajan. Suomi ”isäntävaltiona” sallii mekanismista rahoitettavien hankkeiden rakentamisen alueelleen ja saa tuotetun energian ja investoinnit.
Lisätiedot:
asiantuntija Salla Palander, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 049 (ei tavoitettavissa 12.-30.8.)
erityisasiantuntija Outi Vilen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 016
Vuonna 2023 järjestetty hakukierros ja siinä menestyneet hankkeet CINEA:n verkkopalvelussa