Regeringens åtgärder för att minska regleringen medför betydande besparingar för företagen och gör vardagen smidigare

De regeringspropositioner som lämnats under 2024 minskar företagens administrativa börda med cirka 120 miljoner euro per år. Dessutom har åtminstone 133 normer som försvårar för företagen och medborgarna avvecklats.
Arbets- och näringsministeriet publicerade den 26 februari 2025 den första rapporten om utvecklingen av regleringsbördan och avvecklingen av normer. I rapporten granskas de ändringar i lagstiftningen som föreslagits under riksdagens vår- och höstsessioner 2024.
Uppföljningen av regleringsbördan baserar sig på målen i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering att avveckla 300 normer som försvårar för företagen och medborgarna samt att säkerställa att företagens administrativa börda inte ökar under regeringsperioden.
”Smidig reglering är en viktig konkurrensfaktor. Regeringen har som syfte att avveckla onödig reglering och att minska den administrativa bördan. På detta sätt underlättas företagsverksamheten och förutsättningarna för företagande”, säger statssekreterare Mika Nykänen.
Statssekreterare Nykänen är ordförande för styrgruppen för minskning av den administrativa bördan och avveckling av normer. Arbetet har utförts i samarbete mellan ministerierna och initiativ har också kommit från intressentgrupper.
Företagens administrativa börda minskar med cirka 120 miljoner euro per år
Med administrativ börda avses kostnader som företagen orsakas av de informationsskyldigheter som lagen förutsätter, såsom anmälningar och registreringar.
I början av vårsessionen 2024 infördes i hela statsrådet principen en in, en ut, genom vilken man ser till att skyldigheterna lindras på annat håll när ny lagstiftning föreslås. Ministerierna bedömer i euro vilka konsekvenser regeringspropositionerna har för företagens administrativa börda.
Enligt rapporten minskar regeringens propositioner under riksmötet 2024 företagens administrativa börda med cirka 120 miljoner euro per år. Den största effekten har regeringens propositioner med förslag till ändring av bokföringslagen, bygglagen och samarbetslagen haft.
Åtminstone 133 normer som utgör hinder för medborgare och företag har avvecklats
Regeringen har som mål att under regeringsperioden avveckla minst 300 normer som utgör hinder för företagen och medborgarna. Med norm avses i detta sammanhang många slags regelverk: lagar, förordningar, myndighetsföreskrifter och anvisningar samt kommunala föreskrifter. Vid normavvecklingen är det väsentligt att göra ändringar i befintlig praxis för att göra verksamheten smidigare.
Regeringens mål har nästan framskridit halvvägs, eftersom åtminstone 133 normer enligt rapporten har avvecklats. Den största effekten har lagändringar som ökat lokala avtal samt ändringarna i bygglagen haft.
Regeringen har också inlett andra projekt som syftar till normavveckling, såsom programmet för försök och avveckling av normer i kommunerna. Resultaten av programmet rapporteras separat.
Lättare lagstiftning är ett mål också i EU
Statsminister Orpos regering har också som mål att minska den EU-lagstiftning som ökar företagens administrativa börda. Rapporten innehåller ministeriernas kartläggning av EU-rättsakter som är tunga för företagen ur Finlands synvinkel. I kartläggningen identifierades 22 sådana rättsakter, till exempel hållbarhetsrapporteringsdirektivet och förordningen om avskogningsfria produkter.
”Den allmänna bilden är att den börda som EU-regleringen orsakat under den senaste tiden har varit mångfaldig jämfört med den nationella lagstiftningen. Den nya kommissionens planer innehåller dock betydande satsningar på att minska bördan. Finland stöder detta mål”, säger statssekreterare Nykänen.
Mer information:
Erno Mähönen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7083
Tiina Haanpää, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7063