Matkailualan ja sote-palveluiden näkymät ja toimialoittaiset pk-yritysbarometrit 2023
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee näkymiä toimialojen yleistilanteesta ja tulevaisuudesta. 16.11.2023 julkaisemme matkailualan ja sote-palveluiden näkymät ja pk-yritysbarometrit, joissa käsitellään näiden alojen kehitykseen vaikuttavia tekijöitä ja muutostrendejä.
Matkailualalla positiiviset näkymät
Matkailijoiden yöpymismäärät tammi-syyskuussa 2023 ylsivät lähelle matkailun huippuvuotta 2019. Myönteistä kehitystä selittää kotimaisten matkailijoiden yöpymisten suuri osuus, sillä ulkomaisten matkailijoiden määrä ei ole vielä palautunut pandemiaa edeltäneelle tasolle. Ulkomaisten matkailijoiden kiinnostus tulevaa talvea kohtaan vaikuttaa kuitenkin suurelta, erityisesti Lappiin suuntautuvat lentovaraukset ovat kasvussa.
Matkailualan pk-yritysbarometrin mukaan matkailupalvelujen hyvä kysyntä näkyy yritysten muita toimialoja myönteisempinä suhdanneodotuksina. Matkailuyritykset arvioivat liikevaihdon kasvavan, toisaalta yritykset odottavat kustannusten nousun heikentävän kannattavuutta. Osaavan työvoiman saatavuudessa yritykset kokevat edelleen haasteita.
Pk-yritysbarometrin mukaan uusiutumistoimien toteuttaminen alan yrityksissä on pääosin pysynyt samansuuntaisena kuin vuonna 2022. Yleisimmin alalla on toteutettu investointeja ja palkattu uutta henkilöstöä. Alalla myynti ja markkinointi ovat selkeästi yleisin kehittämistarve.
Lisätiedot:
matkailun toimialapäällikkö Outi Kaihola, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 047
kehittämispäällikkö Katri Lehtonen, TEM, p. 0295 064 926
Samanaikainen sote-palvelujen uudistaminen ja henkilöstön saatavuuden parantaminen haastavat toimialaa
Hallitusohjelmassa on tuotu esiin monia sote-palveluja ja niiden saatavuutta koskevia uudistuksia, kuten matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen lisääminen. Lisäksi henkilöstön riittävyyttä pyritään parantamaan esimerkiksi koulutusmääriä kasvattamalla ja lisäämällä digitaalisten ratkaisujen käyttöä. Työvoimapula jatkuu edelleen vaikeana. Sote-palvelualan yritysten viimeaikaisessa kehityksessä henkilöstön on kasvanut voimakkaasti, ollen yhteensä jo lähes 100 000. Sote-palvelujen kehittäminen julkisen talouden kestävyyden ja palvelutarpeen kasvun ristipaineessa on kuitenkin vaativa tehtävä.
Sote-alan pk-yritysbarometrin vastaajien mukaan suhdanneodotukset ovat koko maata ja vertailutoimialoja positiivisemmat. Kuitenkin voimakkaasti kasvuun pyrkiviä pk-yrityksiä on sote-alalla vuoden takaiseen verrattuna hieman vähemmän. Sote-alan pk-barometristä käy myös ilmi, että pahimpana kehittämisen esteenä sote-alan pk-yrityksissä ovat olleet yleinen suhdannetilanne ja henkilöstön saatavuusongelmat Alan eniten toteutuneita uusiutumistoimia olivat viime vuoden tapaan henkilöstön kouluttaminen sekä investoinnit.
Lisätiedot:
kehittämisasiantuntija sote-ala, Terhi Tevameri, KEHA-keskus, p. 0295 016 700
neuvotteleva virkamies Mikko Martikainen, TEM, p. 0295 064 795
kehittämispäällikkö Katri Lehtonen, TEM, p. 0295 064 926,
Toimialojen näkymät: Sote-palvelut
Pk-toimialabarometri : Matkailu, syksy 2023
Pk-toimialabarometri : Sosiaali- ja terveyspalvelut, syksy 2023