Matkailun juhlaseminaari kokosi alan toimijat yhteen: alan tulevaisuus nähdään valoisana
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta matkailun julkisen edistämistyön (nykyinen Visit Finland) aloittamisesta. Työ- ja elinkeinoministeriö ja Visit Finland järjestivät 7.9.2023 matkailun juhlaseminaarin. Esillä olivat matkailualan nykypäivä, tulevaisuus ja menneisyys.
Seminaaripäivän aluksi kuultiin elinkeinoministeri Wille Rydmanin puheenvuoro, jossa hän kertoi matkailun edistämistyön historiasta valtionhallinnossa ja katsoi myös tulevaan. ”Maallamme on suuret mahdollisuudet kasvattaa merkittävästi Suomeen suuntautuvaa matkailua jo lähitulevaisuudessa. Matkailuala voi olla alueellisesti tasapainoinen, kasvava työn ja hyvinvoinnin lähde meille, totesi ministeri.
”Tarvitsemme tulevaisuudessakin tiivistä yhteistyötä ministeriöiden, matkailuelinkeinon ja muiden sidosryhmien kanssa. Matkailu on kasvava yrittäjyysvetoinen ja kansainvälinen toimiala. Matkailun pitkän aikavälin kehittämistyötä ei ole mahdollista, eikä pidä, toteuttaa yksinomaan ministeriöissä tai Suomeen suuntautuvan matkailun edistämistyötä yksinomaan Visit Finlandissa”, jatkoi Rydman.
Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola muistutti matkailun merkittävyydestä koko maamme hyvinvoinnille. ”Matkailu työllisti vuonna 2022 yli 130 000 henkilöä sekä sen lisäksi suuren määrän vuokratyöläisiä ja tekijöitä rinnakkaistoimialoilla. Ala ei ole vain lukuja, vaan myös tarinoita. Kestävä matkailu voi olla Suomen kasvun moottori”, korosti Kopola. Hän myös totesi, että Visit Finlandilla on matkailullisen maakuvan edistämisen lisäksi merkittävä rooli alan tuotekehittämisen vauhdittajana.
Talouspaneelin asiantuntijoina toimivat Leena Mörttinen, Mika Maliranta ja Henna Virkkunen. He nostivat kaksi asiaa joita erityisesti kannattaa seurata: miten onnistumme vastaamaan vihreän teknologian haasteeseen ja mitä Kiinassa tapahtuu. Matkailun kannalta ilmastonmuutos voi koitua myös Suomelle edulliseksi. Aku Vikström, Samppa Lajunen ja Taru Keronen toivat keskusteluun mukaan alan näkemyksiä. Kaikki he painottivat katsomaan alan tulevaisuutta talouden nykysykliä pidemmälle, vaikka esimerkiksi koronakriisi pani monet alan yrityksen poikkeuksellisen tiukalle, mutta siitäkin selvittiin. Esiin nousi myös palvelualan innovaatiot, joihin on koettu vaikeaksi saada julkista TKI-rahoitusta.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio painotti Suomen maakuvatyön merkitystä matkailun kansainvälistymisessä. ”Suomella on vahva ja myönteinen maakuva. Meillä on puhdas luonto, hyvä koulutus ja onnellinen kansa. Meitä ei kuitenkaan tunneta erityisen hyvin. Onneksi muuan muassa Nato-jäsenyytemme on lisännyt tunnettuvuutamme merkittävästi. Meidän pitää tuntea tosiasialliset vahvuutemme, kun houkuttelemme Suomeen lisää matkailijoita”, sanoi Tavio.