Nuorten monialaiset yhteispalvelut rakentuvat Etelä-Kymenlaaksossa
Uutinen
Etelä-Kymenlaakson työelämäpalveluiden työllisyyspäällikkö Janne Jalonen ja Kotkan Ohjaamon koordinaattori Kaisa Heimonen kertovat haastattelussa nuorten työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteispalvelun rakentamisesta Etelä-Kymenlaakson alueella. Alueen nuorten yhteispalvelu on muodostumassa jo olemassa olevista Ohjaamoista. Nuorten yhteispalvelu on matalan kynnyksen työllistymistä edistävä palvelu nuorille, jota koskeva lainsäädäntö astuu voimaan 1.1.2025.
Mitä kuuluu Etelä-Kymenlaakson nuorten työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteispalvelun valmistelulle?
Etelä-Kymenlaaksossa Ohjaamot ovat toimineet jo pidemmän aikaa ja ne ovat luoneet vahvan perustan nuorten yhteispalvelun rakentamiselle. Kotkassa Ohjaamo avasi ovensa vuonna 2016 ja Haminassa, Pyhtäällä vuonna 2018 ja Kaakon kaksikon (Virolahti ja Miehikkälä) Ohjaamo vuonna 2018 ja toimii nyt Virolahdella.
Nuorten monialaisen tuen palveluja on käyty läpi yhteisissä suunnittelutyöpajoissa vuoden 2023 keväästä asti ja suunnittelua ja kehittämistä tullaan jatkamaan myös ensi vuonna. Mukana valmisteluissa on ollut työntekijöitä Kaakkois-Suomen TE-toimistosta, alueen kunnista ja Ohjaamoista, Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston alla toimivilta Rannikkopajoilta (nuorten työpajatoiminta), Kymenlaakson hyvinvointialueelta, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, Ravimäkiyhdistyksestä sekä alueen nuoria.
Etelä-Kymenlaakson työllisyysalueella toimivat Ohjaamot ovat alueellamme kuntien omaa toimintaa ja jatkavat toimintaansa kuten ennenkin. Kotkan Ohjaamo on siirtynyt Nuorisotyön yksiköstä Työllisyyden ja kotoutumisen edistämisen palveluyksikköön 1.9.2024 alkaen. TE-asiantuntijoiden sijaan Ohjaamoissa tulee jatkossa työskentelemään Etelä-Kymenlaakson työelämäpalvelujen asiantuntijoita vuoden 2025 alusta lähtien.
Missä määrin olette hyödyntäneet aiemmin kehitettyjä Ohjaamon toimintamalleja ja rakenteita?
Ohjaamoja perustettiin ja kehitettiin alueella ESR-hankkeina kunnes ne vakiinnutettiin kuntien omaksi toiminnaksi. Nuorten parissa toimiva moniammatillinen verkosto on koottu yhteen Ohjaamojen alkuvuosina ja Ohjaamoissa työskentelee laaja asiantuntijajoukko. Esimerkiksi Kotkan Ohjaamossa työskentelee tällä hetkellä: ammatinvalintapsykologi, TE-asiantuntija, liikuntaneuvoja, mielenterveys- ja päihdehoitaja, talous- ja velkaneuvoja, etsivän nuorisotyön yksilövalmentaja, monialaisen työelämäpalvelun sosiaaliohjaaja ja TE-asiantuntija, asumisneuvoja, seurakunnan nuorisotyöntekijä, Avittaja-työntekijä (sosiaaliseen jännittämiseen erikoistunut työntekijä), Onni-työntekijä, Ohjaamon ohjaaja ja Ohjaamon koordinaattori.
Ohjaamoissa aiemmin kehitetyt toimivat mallit ja rakenteet säilyvät uudessa yhteispalvelussa. Monialaista neuvontaa saa ilman ajanvarausta Ohjaamojen palvelupisteistä. Lisäksi Ohjaamot järjestävät ryhmiä, tapahtumia, työpajoja ja infoja liittyen koulutukseen, työllistymiseen, hyvinvointiin ja arjen hallintaan. Ohjaamojen kehittäminen ei tietenkään pysähdy, vaan jatkamme edelleen Ohjaamojen kehittämistyötä ja luomme uusia käytänteitä sekä palvelupolkuja nuorille alueellamme.
Ohjaamon valttikortteina näemme helpon saavutettavuuden ja lähestyttävyyden. Palveluita tarjotaan nuoren tarpeen mukaan ja hän toimii oman elämänsä asiantuntijana. Ohjaamosta nuori saa ohjausta ja neuvontaa pieneen sekä isoon asiaan nopeasti ja ketterästi. Lisäksi Ohjaamo brändinä on hyvin tunnettu.
Mistä olette saaneet apua valmisteluun?
Ohjaamoja on rakennettu ja kehitetty alueellamme jo pitkän aikaa, joten oli melko suoraviivaista tehdä päätös, että Ohjaamot jatkavat toimintaansa nuorten monialaisena palveluna. Toki olemme myös kuulostelleet, miten valmisteluja on tehty lähialueilla kuten Kouvolassa ja Etelä-Karjalassa.
Miltä näyttävät nuorten monialaiset palvelut alueellanne v. 2025?
Ohjaamojen monialainen työ nuorten kanssa jatkuu vuonna 2025. Ohjaamojen ja työelämäpalvelujen yhteistyötä tiivistetään ja uusia toimintamalleja kehitetään yhdessä. Varsinkin alueemme Monialaisen työelämäpalvelun kanssa on tarkoitus kehittää yhteisiä toimintamalleja. Lisäksi alueen Ohjaamojen välistä tiedonjakoa ja yhteistyötä syvennetään.
Suunnittelutyöpajojen aikana vuonna 2023 kysyimme nuorilta mitä he toivovat tulevilta työllisyyspalveluilta. Kyselyyn vastasi kaksisataa 15-30-vuotiasta nuorta Etelä-Kymenlaaksosta. Heillä isona toiveena esiin nousi oma virkailija, jonka kanssa on helppo asioida, ja joka tuntee nuoren asiat. “Koska ahdistaa käydä koko aika jokaiselle uudelle ihmiselle tilanne läpi, kun yksi ihminen sen tietää, ei se ehdota päättömyyksiä.” (kyselystä poimittu nuoren kommentti). Nuoret myös haluavat lisää tietoa tarjolla olevista palveluista ja urapoluista.