Sähkömarkkinamallia koskevasta lainsäädännöstä yhteisymmärrys EU:n kolmikantaneuvotteluissa
Euroopan unionin sähkömarkkinamallia koskevasta säädösuudistuksesta saavutettiin poliittinen yhteisymmärrys jäsenvaltioiden muodostaman neuvoston, Euroopan komission ja EU-parlamentin välisessä kolmikantaneuvottelussa Brysselissä 14.12.2023. Sähkömarkkinauudistusta on käsitelty EU:n toimielimissä maaliskuusta 2023 alkaen, jolloin komissio perusteli ehdotustaan muun muassa energiakriisin esiin nostamilla muutostarpeilla.
Säädösmuutoksilla EU:n sähkömarkkinoista pyritään tekemään entistä kestävämpiä ja vakaampia, suojelemaan kuluttajia ja yrityksiä äkilliseltä hintavaihtelulta, parantamaan kuluttajansuojaa sekä kannustamaan investointeja uusiutuviin energialähteisiin. Uudistuksessa säilytetään markkinamallin keskeiset piirteet, mutta mahdollistetaan myös varautuminen kriisitilanteisiin, joissa sähkön hinta nousee poikkeuksellisen korkeaksi.
EU:n energiaministerit käsittelivät sähkömarkkinamallin uudistusta viimeksi 17.10.2023 pidetyssä neuvoston kokouksessa.
Ehdotusten yleinen sisältö ja Suomen kannat on määritelty valtioneuvoston eduskunnalle keväällä toimittamassa U-kirjelmässä (U 3/2023 vp).
Komission sähkömarkkinamallin uudistamista koskevaan aloitekokonaisuuteen sisältyvästä energian tukkumarkkinoiden eheydestä ja tarkasteltavuudesta annetun asetuksen (REMIT-asetus) uudistamisesta poliittinen yhteisymmärrys saavutettiin kolmikantaneuvotteluissa jo 16.11.2023.
Euroopan parlamentin ja EU:n jäsenvaltioita edustavan neuvoston on vielä virallisesti hyväksyttävä saavutetut yhteisymmärrykset. Kun tämä prosessi päättyy, julkaistaan säädösmuutokset Euroopan unionin virallisessa lehdessä, minkä jälkeen ne tulevat voimaan. Lisäksi osa säädösmuutoksista edellyttää kansallista täytäntöön- tai toimeenpanoa.
Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Katariina Särkänne, TEM, p. 0295 047 440
EU:n neuvoston tiedote 16.11.2023 REMIT-asetuksesta saavutetusta yhteisymmärryksestä