Työministeri Haatainen vetosi työmarkkinaosapuoliin: suomalainen luottamus tarvitsee ja ansaitsee uuden alun
Viime vuosina työmarkkinoiden myllerrys on koetellut työmarkkinoiden ja sopimusyhteiskunnan luottamusta. Suomalainen työmarkkinamallin yhteinen sopimisen kehikko on hukassa. Työministeri Tuula Haatainen esitti puheessaan Turun Eurooppa-foorumissa 24.8. vetoomuksensa sopimisen kehikon palauttamiseksi ja kannusti työmarkkinaosapuolia keskusteluun.
Vakaat ja ennustettavat työmarkkinat takaavat hyvät edellytykset työllisyyden ja talouden kasvulle, uusille työpaikoille, investoinnille ja yritystoiminnalle. Keskinäinen luottamus työmarkkinoilla on kuitenkin rapautunut viime vuosien aikana.
Työministeri Tuula Haataisen mukaan ensiaskeleena työmarkkinoilla tarvitaan yhteinen tilannekuva, jolla löydetään yhteinen polku tulevaisuuden työmarkkinajärjestelmään. ”Suomalainen luottamus tarvitsee ja ansaitsee uuden alun”, työministeri Haatainen sanoi puheessaan Eurooppa-foorumissa.
Toimiva työmarkkinajärjestelmä sekä sen tuottamat sopimukset ovat myös valtiovallan intressissä, jotta työllisyys- ja talouskasvulle on hyvät lähtökohdat. ”Esitän vakavan vetoomuksen kaikille työmarkkinaosapuolille, keskusjärjestöille ja liitoille. Toivon, että myllerrys olisi nyt saavuttanut meillä sellaisen lakipisteen, että kaikki osapuolet voisivat viimein istua yhdessä alas arvioimaan, millainen tulevaisuuden työmarkkinamalli parhaiten palvelee Suomen ja suomalaisten etua ja parasta”, ministeri Haatainen vetosi.
Työllisyyden vahvistamista jatkettava
Kriisiajoista huolimatta työllisten määrä on vahvistunut hallituskauden aikana 100 000 työllisellä ja työllisyys on hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti 74 prosentin tuntumassa. ”Työllisyydessä on kuitenkin vielä paljon tehtävää”, työministeri Haatainen korosti.
Kesällä 2021 käynnistetty Työvoimatiekartta-hankkeen tavoitteena on löytää keinot kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi sekä työvoiman määrän ja laadun varmistamiseksi nyt ja tulevaisuudessa. ”Tiekartta-työhön kuuluu se, että yhdessä elinkeinoelämän ja ammattijärjestöjen kanssa löydetään ne alakohtaiset ja alueelliset vahvuudet, joihin eri puolilla maata kannattaa työvoiman rekrytoinneissa ja koulutuksessa panostaa”, kertaa työministeri Haatainen.
Suomi tarvitsee myös enemmän työperäistä maahanmuuttoa vastaamaan väestörakenteen muutoksiin. Hallitus on jo nopeuttanut erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien maahantuloa pikakaistan avulla ja uusia hallituksen esityksiä annetaan vielä elokuussa.
Lisäksi työministeri Haatainen nostaa esiin toimivan työmarkkinajärjestelmän roolin työllisyyden vahvistamisessa. ”Vakaat ja ennustettavat työmarkkinat ovat taanneet hyvät edellytykset työllisyyden ja talouden kasvulle, uusien työpaikkojen synnyttämiselle, yritystoiminnan kehittymiselle, investoinneille ja reilulle ansiokehitykselle”, Haatainen muistutti.
Eurooppa-foorumin tilaisuus avasi keskustelun työmarkkinoiden tulevaisuudesta
Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti Eurooppa-foorumissa 24.8. tilaisuuden Suomen työmarkkinamalli tulevaisuudessa - luottamuksen uusi alku? yhteistyössä Eurooppalainen Suomi ry:n ja Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen kanssa. Ministerin puheen lisäksi tilaisuudessa esiteltiin uutta tutkimustietoa yhteiskunnallisten toimijoiden suhtautumisesta suomalaiseen neuvottelu- ja sopimusjärjestelmään. Ministerin avauspuheenvuoroa kommentoivat Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Keskustelu työmarkkinoiden nykytilasta ja tulevaisuudesta jatkettiin paneelikeskustelussa, johon osallistuivat Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n puheenjohtaja Aaro Cantell, TEK ry:n toiminnanjohtaja Jari Jokinen, TEM:n alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, Jyty ry:n puheenjohtaja Jonna Voima sekä Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma. Paneelikeskustelua moderoivat TEM:n viestintäjohtaja Matti Hirvola ja Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.
Tallenne seminaarista tulee jälkikäteen katsottavaksi Eurooppa-foorumin verkkosivuille.
Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Iiris Niinikoski, p. 0295 047 372