Äkillisen rakennemuutoksen hoitoon kehitetty malli arvioitu
Äkillisten rakennemuutosten hoitoon kehitetyn mallin avulla pyritään reagoimaan mahdollisimman nopeasti äkillisiin rakennemuutoksiin ja minimoimaan haitalliset vaikutukset aikaisessa vaiheessa.
Äkillisellä rakennemuutoksella (ÄRM) tarkoitetaan tilannetta, jossa alueellisesti tai valtakunnallisesti merkittävä työnantaja tai toimiala irtisanoo suuren määrän työntekijöitä kerralla konkurssin tai laajan sopeuttamistoimenpiteen johdosta.
Mallin toimivuudesta on julkaistu arvio, jonka tavoitteena on arvioida toimintamallin kokonaistoimivuutta ja vaikuttavuutta. Arvion on työ- ja elinkeinoministeriön tilauksesta tehnyt Owal Group.
Mallin vahvuuksiksi tunnistettiin nopea muutosturvan toimintamalli irtisanottujen henkilöiden tukena sekä te-palvelujen "nopean toiminnan joukkojen" ja yrityspalveluiden yhteistyö. Tärkeää ovat olleet erilaiset invest-in -hankkeet, joiden ansiosta tyhjenneisiin tiloihin on saatu uutta toimintaa.
Rahoituksen koordinaatio koetaan arvion mukaan kohtuullisen toimivana. Varsinkin pk-yritysrahoitus saadaan usein nopeasti käyntiin ja kansallisen puolen rahoituskanavat ja -hakuprosessit ovat selkeitä. ELY-keskuksen yrityksen kehittämisavustuksella on saatu nopeita vaikutuksia alueen yrityksiin.
Koska tilanteet ovat äkillisissä rakennemuutoksissa ovat olleet hyvin erilaisia, malliin liittyy myös kehittämistarpeita. Erityisesti arviossa esiin nousevat seuraavat:
- Valtioneuvoston yhteisen viestintäprosessin systematisointi
- Invest-in-toimijoiden ja alueiden välisen yhteistyörakenteiden kehittäminen
- ÄRM-toimenpiteiden yhtenäinen seuranta ja tiedolla johtaminen
- Yrityksen roolia ja merkitystä korostava proaktiivinen viestintä
- Nykyistä pidempi aikajänne alueen ja valtioneuvostotason yhteistyössä
- Ennakoivan toimintamallin kehittäminen alueen tasolla ja alueiden tulevaisuusorientaation kehittäminen
- ÄRM-työryhmien työn rakenteistaminen monipuolisemmin
- TE-palveluiden muutokseen varautuminen yhteistyörakenteiden kehittämisessä
Lisäksi arvioissa suositellaan, että työ- ja elinkeinoministeriön tulisi yhdessä valtiovarainministeriön kanssa arvioida olisiko rakennemuutoksiin varautumiseen syytä luoda erillinen rahoitusmomentti.
”ÄRM-toiminnan hyviä toimintamalleja tulee edelleen kehittää ja hyödyntää. Arvio antaa hyviä näkökulmia siihen, kuinka voimme entistä paremmin myös turbulentissa maailmantilanteessa saada mallin avulla aikaan tulevaisuusorientoitunutta toimintaa”, kommentoi arvion antia alivaltiosihteeri Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Lisätiedot:
teollisuusneuvos Marjukka Aarnio, TEM, p. 029 504 7150
ÄRM-toimintamallin toimivuuden arviointi