EU saavutti yhteisymmärryksen tekoälyasetusehdotuksesta – TEM:n selvitys arvioi vaikutuksista suomalaisyrityksiin
Euroopan unionin tekoälyasetuksesta saavutettiin poliittinen yhteisymmärrys jäsenmaiden, komission ja EU-parlamentin välisessä kolmikantaneuvottelussa Brysselissä 9.12.2023. Asetuksella pyritään varmistamaan, että EU:n markkinoilla olevat tekoälyjärjestelmät eivät vaaranna ihmisten turvallisuutta, terveyttä tai perusoikeuksia.
Asetus sääntelee tekoälyjärjestelmiä niiden aiheuttamien riskien perusteella. Esimerkiksi kaikista haitallisimmat tekoälyn käyttötapaukset kiellettäisiin ja suuririskisiksi katsottaville tekoälyjärjestelmille asetettaisiin tiukennettuja vaatimuksia.
Asetus on suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä jäsenmaissa, mutta vaatii myös muutoksia nykyiseen kansalliseen lainsäädäntöön. Asetuksen voimaantulon jälkeen alkavat siirtymäajat asetuksen vaatimusten täytäntöön panemiseksi. Asetusehdotuksen käsittely EU:ssa on kestänyt noin 2,5 vuotta.
Selvitys tekoälyasetuksen vaikutuksista suomalaisyrityksiin valmistunut
Työ- ja elinkeinoministeriön ja Demos Helsingin 7.12.2023 julkaisema selvitys tekoälyasetuksen vaikutuksista suomalaisyrityksiin arvioi, että suuremmilla yrityksillä on paremmat resurssit vastata asetuksen vaatimuksiin, kun taas pienemmät yritykset kaipaavat enemmän tukea.
Yleisesti asetuksen vaatimusten nähtiin olevan linjassa yleisten hyvien toimintamallien kanssa, eikä suomalaiselle yrityskentälle erityisen raskaita velvoitteita tunnistettu.
Mahdollisuuksia nähdään erityisesti vastuullisen tekoälyn markkinoilla, joilla Suomi voisi nousta kokoaan suuremmaksi suunnannäyttäjäksi. Lisäksi sääntelyn testiympäristöt ja yhteistyö yritysten, julkishallinnon ja tutkimuksen välillä nähdään mahdollisuuksina, joihin Suomella on hyvät edellytykset, mikäli niihin panostetaan.
Lisätiedot:
johtava asiantuntija Maria Hauptmann TEM, puh. 0295 047 334 (11.12. ->)
Selvitys EU:n tekoälyasetusehdotuksen vaikutukset suomalaisyritysten liiketoimintaympäristöön (TEM&Demos 7.12.2023)
TEM:n sidosryhmätilaisuus 21.6.2023 Euroopan komission ehdotuksesta tekoälyasetukseksi