Fossiilittoman jouston työryhmä pohti mallia sähkömarkkinoiden toimitusvarmuuden ja jouston edistämiseksi

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama fossiilittoman jouston työryhmä arvioi loppuraportissaan, että lisääntyvästä uusiutuvan energian tuotannosta johtuviin nopeasti vaihtelevan sähköntuotannon haasteisiin vastaamiseksi tarvitaan sähkön joustavaa kysyntää ja tarjontaa sekä erilaisia energiavarastoja.
Työryhmän mukaan pitkäkestoiseen joustoon kykenevän kapasiteetin tarjontaa on tarpeen lisätä ja markkinoille tuloa nopeuttaa valtion toimin EU:n lainsäädännön sallimissa rajoissa.
Työryhmä katsoo, että tuen tulisi toteutuessaan olla tarjouskilpailuun perustuva investointituki. Tukea voisi saada mikä tahansa teknologia, joka kykenee täyttämään tekniset vaatimukset, kuten valmiuden säästä riippumattomaan tuotantoon. Raportissa otetaan kantaa myös tuen takaisinperinnän mahdollistavaan vähimmäisvelvoitemalliin, tarjouskilpailun pisteyttämiseen ja mekanismin rahoitukseen.
Työryhmällä ei ollut mahdollisuutta arvioida ehdotusten valtiontukivaikutuksia tai -sopivuutta perusteellisesti, vaikka joissain kohdissa se aihetta sivuaakin. Tukiin liittyviä kysymyksiä on selvitettävä jatkovalmistelussa sekä Euroopan komission kanssa käytävissä valtiontukikeskusteluissa.
Raportissa on esitetty alustava mallinnettu jouston tarve. Siinä tehovajeen odotusarvo ilman uutta kapasiteettia olisi vuonna 2030 yhdeksän tuntia vuodessa, mikä ylittää selvästi kansallisen 2,1 tunnin tavoitetason. Tavoitetaso saavutettaisiin karkeasti laskien noin 800 MW uudella kapasiteetilla. Tarvittavaa tuen määrää on mahdoton arvioida etukäteen, koska vasta tarjouskilpailu määrittää toteutuneen tuen määrän. Työryhmä arvelee, että kokonaiskustannusten suuruusluokka olisi satoja miljoonia euroja.
Vaihtelevan uusiutuvan sähköntuotannon kasvu on lisännyt markkinoilla olevan tarjonnan vaihtelua ja sitä kautta vaikuttanut toimitusvarmuuteen, ja lisännyt sähkön hinnan heiluntaa. Tuotanto voi vaihdella merkittävästi päivien sisällä, päivien välillä ja eri vuodenaikoina, välillä osin ennakoimattomasti. Suuret vaihtelut ja ennakoimattomuus vaativat uusia resursseja sähköjärjestelmään.
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman yhdeksi tavoitteeksi on kirjattu sähkön toimitusvarmuutta parantavan kapasiteettimekanismin luominen. Työ- ja elinkeinoministeriö asettikin syyskuussa 2024 tämän laaja-alaisen työryhmän pohtimaan mallia fossiilittoman jouston tukimekanismin toteuttamiseksi. Silloinen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen perusteli työryhmän asettamista näin:
”Markkinaehtoisesti lisääntyvä puhtaan sähkön tuotanto lisää merkittävästi Suomen omavaraisuutta. Investoinnit vaihtelevaan uusiutuvaan tuotantoon vaativat rinnalleen kuitenkin lisää joustavaa kulutus- ja tuotantokapasiteettia toimitusvarmuuden ylläpitämiseksi ja hintavaihteluiden hillitsemiseksi. Tämä on tärkeää niin kuluttajien kuin sähköä käyttävän teollisuuden Suomeen houkuttelemisen kannalta”.
EU:n uuden sähkömarkkinamallin asetuksessa jäsenvaltioille säädetään velvollisuus asettaa fossiilitonta joustavuutta koskeva ohjeellinen tavoite. Tavoite on asetettava joustotarvetta koskevan selvityksen perusteella. Asetuksen mukaan tavoitteen saavuttamiseksi jäsenvaltioissa voidaan ottaa käyttöön fossiilittoman jouston tukijärjestelmä.
Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoja työryhmän esityksestä lausuntopalvelu.fi-sivustollaLinkki toiselle sivustolle 24.6.2025 mennessä.
Lisätiedot:
ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Lyydia Ylönen, p. 050 476 1341
erityisasiantuntija Petri Hirvonen, TEM, p. 0295 047 048 (työryhmän puheenjohtaja)
Fossiilittoman jouston työryhmän loppuraporttiLinkki toiselle sivustolle