Kolmikantainen työryhmä alkaa valmistella yhteistoimintalain muutoksia
Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan yhteistoimintalain muutoksia sekä henkilöstön hallintoedustukseen liittyviä kysymyksiä. Muutokset ovat osa hallituksen työmarkkinauudistusten kokonaisuutta.
Hallitusohjelman kirjaukset yhteistoimintalain muutoksista voidaan jakaa kolmeen teemaan:
- Henkilöstömäärään perustuva soveltamiskynnys
- Muutosneuvottelujen kesto
- Henkilöstön hallintoedustus
Hallitusohjelman mukaan hallitus nostaa yhteistoimintalain soveltamisalan EU-säännösten mahdollistamalle tasolle, 50 työntekijää säännöllisesti työllistäviin yrityksiin ja yhteisöihin. Nykyisin lakia sovelletaan yrityksiin ja yhteisöihin, joiden palveluksessa työskentelee vähintään 20 työntekijää.
Yhteistoimintalain vaatimuksia muutosneuvottelujen vähimmäiskestosta lyhennetään puolella. Nykyisin neuvotteluita tulee käydä neuvottelun kohteesta riippuen vähintään kuusi viikkoa tai 14 päivää.
Lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu, että vuonna 2022 uudistetun yhteistoimintalain mahdollisia muutostarpeita arvioidaan puoliväliriihessä muun muassa henkilöstön hallintoedustuksen osalta. Hallintoedustuksella tarkoitetaan henkilöstön edustusta yrityksen hallinnossa, esimerkiksi hallituksessa tai johtoryhmässä.
Työryhmä asetetaan kahdelle toimikaudelle
Työryhmän ensimmäinen toimikausi on 11.12.2023–20.6.2024. Sen aikana työryhmä laatii mietinnön yhteistoimintalain henkilöstömäärää koskevan soveltamiskynnyksen nostamisesta ja muutosneuvottelujen kestoajan lyhentämisestä. Mietintö laaditaan hallituksen esityksen muotoon 20.6.2024 mennessä.
Työryhmän toinen toimikausi on 1.1.2025–31.3.2025. Sen aikana työryhmä käsittelee työ- ja elinkeinoministeriön selvitystä hallintoedustuksen muutostarpeista. Selvityksen on tarkoitus valmistua loppusyksystä 2024. Hallituksen puoliväliriihi, jossa muutostarpeita arvioidaan, järjestetään keväällä 2025.
Työryhmässä ovat edustettuina Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen Yrittäjät, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Akava ja STTK. Työryhmän puheenjohtajana toimii työ- ja elinkeinoministeriön hallintoneuvos Nico Steiner.
Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Jukka Sarhimaa, p. 0295 047 330
hallitusneuvos Nico Steiner, TEM, p. 0295 049 001