Tehokkaasti toimivat sisämarkkinat ovat kilpailukyvyn edellytys
Valtioneuvosto katsoo, että EU-komission pitkän aikavälin kilpailukykyä koskeva tiedonanto toimii hyvänä avauksena kilpailukyvyn systemaattiselle seurannalle. Tiedonannossa on tunnistettu kilpailukyvyn keskeiset tekijät, kuten toimivat sisämarkkinat, tutkimus ja innovointi, digitalisaatio sekä koulutus ja osaaminen.
”Kilpailupolitiikan, erityisesti valtiontukisääntöjen, löyhentäminen uhkaa heikentää sisämarkkinoiden toimivuutta. Kriisien takia käyttöönotetuista EU:n tilapäisistä valtiontukisäännöistä ei saa tulla pysyviä ja niistä tulee irtautua mahdollisimman nopeasti”, työministeri Arto Satonen sanoo.
Pitkän aikavälin kilpailukyvyn seuranta kehittää EU:n sääntely-ympäristöä
Valtioneuvoston eduskunnalle maanantaina 28.8.2023 toimitetussa kannassa on korostettu, että tiedonannossa tunnistetut kilpailukyvyn tekijät kytkeytyvät myös teollisuuspolitiikan muutoksiin. Teollisuuspolitiikan lähtökohtana tulisi olla uudistumiseen kannustaminen ja edellytysten luominen. Suomi korostaa myös sääntely-ympäristön ja paremman sääntelyn merkitystä kilpailukyvylle. Tämä tarkoittaa, että hallinnollista taakkaa tulee välttää sekä olemassa olevan ja uuden sääntelyn vaikutuksia yritysten kilpailukykyyn tulee arvioida systemaattisesti.
Sisämarkkinat luovat edellytykset EU-tasoiselle säädösympäristölle vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä. Suomi katsoo, että EU tarvitsee kunnianhimoisen ja rohkean vision sisämarkkinoiden kehittämiseksi tulevaisuudessa.
Toimivat sisämarkkinat ovat avainroolissa myös EU:n häiriönsietokyvyssä
Suomi korostaa, että hyvin toimivat sisämarkkinat ovat avainroolissa EU:n häiriönsietoky-vyssä ja kriisitilanteissa jäsenvaltioiden toimet yksin eivät välttämättä riitä. Tuotteiden ja palvelujen saatavuusongelmia ehkäistään tehokkaimmin kuitenkin markkinalähtöisesti.
Suomi katsoo, että palvelusektorilla on paljon potentiaalia, ja palveluiden sisämarkkinoiden kehittämiseksi tarvitaan konkreettisia ja kunnianhimoisia ehdotuksia palvelumarkkinoiden toiminnan edistämiseksi ja esteiden purkamiseksi.
Komission sisämarkkinoita koskeva tiedonanto julkistettiin 16.3.2023 sisämarkkinoiden 30-vuotisjuhlavuotena ja siinä tuodaan esille sisämarkkinoiden tuottamat hyödyt Euroopan taloudelle sekä tulevaisuuden kehittämisen painopisteet. Pitkän aikavälin kilpailukykyä koskevassa tiedonannossa painotetaan, että EU:n tulee rakentaa kilpailukykyään vahvuuksiensa pohjalta.
Pitkän aikavälin kilpailukyvystä ja sisämarkkinoiden kehittämistä koskeva keskustelu jatkuu Espanjan ja Belgian puheenjohtajuuskausilla. Maaliskuussa 2024 Eurooppa-neuvostolle annetaan vuotuinen selvitys pitkän aikavälin kilpailukyvystä ja raportti sisämarkkinoiden tulevaisuudesta.
Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Isabella Paju, TEM, puh. +358 295 047 437
Euroopan komission tiedote 16.3.2023