Työskentely Suomessa -esite torjuu hyväksikäyttöä jo 24 kielellä – myös kausityöläisten neuvontapalvelu toimii jälleen kesällä
Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema Työskentely Suomessa -esite kertoo nyt 24 kielellä työntekijäin oikeuksista ja neuvoo, mistä voi saada apua epäillessään hyväksikäyttöä. Työvoiman hyväksikäyttöä ehkäisee myös kausityöntekijöille suunnattu monikielinen neuvontapalvelu.
Työskentely Suomessa -esite kertoo Suomen työehdoista ja neuvoo, miten työntekijän tulee toimia, jos hän joutuu hyväksikäytön kohteeksi. Esitteessä on myös päivitetyt linkit, joiden kautta työntekijä voi tarvitessaan saada apua
Rikosuhripäivystyksen (RIKU) ja muiden sidosryhmien kanssa suunniteltu esite on kieliasultaan selkeä. Mukana on nyt myös työsuojelun osuus.
Painettuja esitteitä jaetaan muun muassa työntekijän oleskeluluvan tai kausityöluvan saajille Suomen ulkomaanedustustojen ja Maahanmuuttoviraston kautta. Se on saatavilla myös verkossa, jossa se julkaistaan sekä selattavassa että tulostettavassa pdf-muodossa.
Kaikki tärkeimmät kielet saatavilla
Työskentely Suomessa -esite julkaistaan suomen, ruotsin, englannin, venäjän, ukrainan, nepalin ja thain kielien lisäksi 17 uudella kielellä. Uusia kieliä ovat: ranska, arabia, albania, uzbekki, vietnam, kiina, turkki, farsi, sorani, bengali, dari, hindi, urdu, somali, bosnia, espanja ja portugali. Kieliversiot kattavat nyt kaikki merkittävimmät kielet, joiden puhujat tarvitsevat luvan tullessaan töihin Suomeen.
”Ulkomaisen työvoiman merkitys Suomen taloudelle kasvaa koko ajan. Samalla meidän pitää huolehtia, että reilut työehdot koskevat kaikkia Suomessa työskenteleviä. On hienoa, että Työskentely Suomessa -esite palvelee nyt mahdollisimman laajasti kaikkia Suomeen töihin tulevia”, työministeri Tuula Haatainen sanoo.
Neuvontapalvelu auttaa hyväksikäytön uhreja
Työvoiman hyväksikäyttöä torjutaan myös monikielisen neuvontapalvelun avulla. Kausityöläisille ja muille ulkomailta tuleville työntekijöille suunnattu palvelu avautuu toukokuun 16. päivänä ja jatkaa toimintaansa arkisin 9. syyskuuta asti. Neuvontapalvelun käytännön toiminnasta vastaa RIKU.
Palvelu on tarkoitettu niille, jotka haluavat tietoa suomalaisista työehdoista sekä niille, jotka epäilevät tulleensa hyväksikäytetyiksi. Neuvoja annetaan esimerkiksi lainmukaisista työehdoista, asumis- ja hygieniaolosuhteista ja käytettävissä olevista oikeusturvakeinoista. Asia voidaan yhteydenottajan luvalla myös siirtää viranomaisille jatkoselviteltäväksi.
”Hallitus on tehnyt paljon toimia estääkseen hyväksikäyttöä. Neuvontapuhelin on yksi hyvin konkreettinen toimi, jolla pystymme auttamaan mahdollisen hyväksikäytön uhreja”, sanoo työministeri Haatainen.
Palvelua saa myös tulkin välityksellä
Palvelussa vastataan kysymyksiin venäjän, englannin, suomen ja ruotsin kielellä puhelimessa ja erilaisissa viestipalveluissa. Tarvittaessa apua saa tulkin välityksellä myös muilla kielillä.
Palvelu on avoinna kello 11-13 ja 15-18. Puhelimen numero on +358 (0)40 664 1707 tai help(at)riku.fi. Palvelu löytyy myös verkossa RIKUN sivuilta (linkki alhaalla).
Myös videot torjuvat hyväksikäyttöä
Työ- ja elinkeinoministeriö on laatinut myös kaksi videota, joilla kerrotaan suomalaisen työelämän pelisäännöistä ja pyritään ehkäisemään työvoiman hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa sekä kerrotaan, mistä voi tarvittaessa pyytää apua.
Videot on suunnattu erityisesti Ukrainasta pakeneville, jotka voivat hakea tilapäistä suojelua. Videoita jaetaan TEMin somekanavissa mutta myös yhteistyökumppanit ovat tervetulleita jakamaan videoita.
Lisätiedot:
Työskentely Suomessa -esite, erityisasiantuntija Tero Mikkola, TEM, p. 029 504 7290
Neuvontapalvelu, hallitusneuvos Olli Sorainen, TEM, p. 029 504 8022
Neuvontapalvelu, Pia Marttila, RIKU, p. 040 630 9669
TEMin videot, viestintäasiantuntija Hanna Säntti, TEM, p. 0295 047 076