Ulkomaisten marjanpoimijoiden asemaa parantavat muutokset lausuntokierrokselle
Hallitus linjasi toukokuussa 2024, että luonnonmarjanpoiminta perustuu ensisijaisesti työsuhteiseen kausityöhön. Tavoitteena on turvata ulkomaalaisten poimijoiden toimeentulo ja parantaa poimijoiden oikeuksien toteutumisen valvontaa. Ala tuodaan samalle viivalle muiden kausittaista työvoimaa tarvitsevien alojen kanssa.
Luonnonmarjojen kerääminen Suomessa on nojautunut voimakkaasti ulkomaisiin, erityisesti Thaimaasta kutsuttaviin ja rekrytoituihin kerääjiin. Vuoteen 2023 saakka poimijat ovat tulleet Suomeen Schengen-turistiviisumilla, jolla he saavat oleskella maassa ja kerätä marjoja enintään kolme kuukautta. Luonnonmarja-alalla on esiintynyt ongelmia ulkomaisten poimijoiden työoloissa ja ansioissa, hyväksikäyttöä sekä ihmiskauppaepäilyjä ja -syytteitä.
Jatkossa luonnonmarjanpoimintaa ei rinnasteta turismiin, vaan yritysten tulee palkata poimijat työsuhteeseen maahantulon mahdollistamiseksi. Tämä takaisi poimijoille vähimmäisansion. Poimijoiden oikeuksien toteutumista voitaisiin valvoa kattavammin jo oleskelulupaa hakiessa sekä maahantulon jälkeen. Luonnonmarjanpoimijoiden maahantulo tapahtuisi siis jatkossa samoilla edellytyksillä kuin esimerkiksi puutarhamarjanpoimijoiden.
Muutokset tehtäisiin kausityölakiin ja -asetukseen. Esitys on lausuntokierroksella 26.6.–21.8.2024. Tavoitteena on, että muutokset tulisivat voimaan 1.4.2025, jotta yritykset voivat rekrytoida tarvitsemaansa työvoimaa kesän 2025 satokaudelle uusin menettelyin.
Marjanpoimijoiden aseman parantaminen on osa hallituksen työperäisen hyväksikäytön vastaista toimenpideohjelmaa.
Muutoksia maahantuloon jo tänä kesänä
Marja-alan ongelmien vuoksi ulkoministeriö keskeytti poimijoiden viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa maaliskuussa 2024. Satokaudella 2024 marja-alan yritykset voivat rekrytoida poimijoita ulkomailta työsuhteeseen, jolloin he voivat hakea Suomeen työntekijän oleskelulupaa. Nyt valmisteltava maahantulo kausityöntekijänä vastaisi muiden kausityötä tarvitsevien alojen maahantuloa ja olisi lupamaksuiltaan edullisempi kuin työntekijän oleskelulupa.
Nyt valmisteltavat muutokset eivät vaikuta suomalaisten tai Suomessa jo oleskelevien henkilöiden oikeuteen poimia luonnonmarjoja ja myydä niitä valitsemalleen taholle.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija Ariann Grandell, TEM, p. 0295 047 236 (paikalla 28.6. asti ja 5.8. alkaen)
hallitusneuvos Katri Niskanen, TEM, p. 0295 047 373 (paikalla 5.7. asti)
Työperäisen hyväksikäytön vastainen toimenpideohjelma
Tiedote 15.5.2024: Jatkossa ulkomaisten luonnonmarjanpoimijoiden pääväylä Suomeen on työsuhteinen kausityö