Viennin ja kansainvälisen kasvun ohjelman valmistelu etenee
Yritysten kansainvälistymiseen tarvitaan lisää panostuksia ja tukea. Hallitusohjelmaan sisältyvä viennin ja kansainvälisen kasvun ohjelma tehdään yhdessä elinkeinoelämän järjestöjen ja yritysten kanssa.
Lähes sata ministeriöiden ja elinkeinoelämän järjestöjen edustajaa kokoontuivat 29. lokakuuta Helsinkiin työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) järjestämään tilaisuuteen pohtimaan ja ratkaisemaan yritysten kansainvälistymisen pullonkauloja. Tilaisuuden tervehdyssanat lausuivat elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.
– Ohjelma on yksi hallitusohjelman tärkeimpiä prioriteetteja, sillä Suomi on riippuvainen viennistä ja yritystemme kansainvälisestä kilpailukyvystä. Kaikki yritykset eivät ole vielä löytäneet kansainvälistymisen palveluja, ja haluammekin ohjelman myötä parantaa kansainvälistymispalvelujen alueellista, kansallista ja kansainvälistä saatavuutta sekä yhteentoimivuutta yritysten sujuvan palvelupolun varmistamiseksi, ministeri Kulmuni kertoo.
Ohjelman läpileikkaavana tavoitteena on uusien vientiyritysten määrän kasvu ja vientiyritysten viennin kasvattaminen. Tavoitteeseen pääsemiseksi ohjelma on jaettu viiteen toisiinsa kytkeytyvään työpakettiin:
- rahoituspalveluiden kehittämiseen,
- kansainvälistymispalveluiden kehittämiseen,
- kansainvälistymis- ja digiosaamisen kasvattamiseen,
- innovaatioiden ja miljardiluokan ekosysteemien syntymiseen ja
- vähähiilisyyteen siirtymiseen.
Tilaisuuden paneelikeskustelussa perustaja Aape Pohjavirta Funzilta, kansainvälisen liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Harri Mansikkamäki Goforelta, rahoituspäällikkö Otto Lindstedt Finnveralta ja asiakkuuspäällikkö Pipa Turvanen Turku Talentista keskustelivat yritysten kansainvälistymisen pullonkauloista. Paneelissa nousi esiin muun muassa yritysten huoli osaavan työvoiman saatavuudesta, start up- ja pk- yritysten kansainvälistymisen rahoitushaasteet sekä yritysten digitalisaatiotaidot.
Viennin ja kansainvälisen kasvun ohjelman työstämistä jatketaan tilaisuuden keskustelujen perusteella. Lisäksi marras-joulukuussa järjestetään työpajoja ja pyöreän pöydän keskusteluja muun muassa TKI-rahoituksesta ja ekosysteemeistä, palveluviennistä, digi- ja kansainvälistymisosaamisesta sekä referenssitoimituksista. Jokaisella on myös mahdollisuus vaikuttaa ohjelman kirjauksiin vastaamalla TEM:n kyselyyn marraskuun loppuun mennessä.
Ohjelmasuunnitelma valmistellaan vuoden 2019 aikana. Ohjelman valmisteluista vastaa työ- ja elinkeinoministeriön innovaatiot ja yritysrahoitus -osasto.
Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Jenny Hasu, TEM, p. 040 6583 510
teollisuusneuvos Sampsa Nissinen, TEM, p. 029 504 7189
Tiedote 23.9.2019: Toimialojen vähähiilisyyden tiekartat vastaus hallituksen 2035 tavoitteeseen