Maahanmuuttajien työllistymistä nopeutetaan uusilla panostuksilla
Euroopan investointirahasto sijoittaa 10 miljoonaa euroa kokeiluun, jonka tavoitteena on työllistää 2500 maahanmuuttajaa Suomessa kolmen vuoden aikana sekä auttaa työnantajia saamaan tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa.
Työ- ja elinkeinoministeriön toteuttama kokeilu tehostaa maahanmuuttajien työllistymistä yksityisellä pääomalla. Siinä hyödynnetään vaikuttavuusinvestoimisen SIB-mallia (Social Impact Bond).
– SIB-mallissa uutta on se, että sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Julkinen sektori maksaa vain todennetuista tuloksista – eli kun maahanmuuttaja työllistyy, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.
Euroopan investointirahaston (EIF) ja kokeilun hankehallinnoijana toimivan Epiqus Oy:n välillä allekirjoitettiin sopimus sijoituksesta. Kotouttamisen SIB -rahastolle on nyt kerätty yhteensä 13,5 miljoonaa euroa. Se on Euroopan suurin SIB-rahasto sijoitetun pääoman määrässä.
– Euroopan investointiohjelma ja siihen kuuluva ESIR-rahasto ovat innovatiivisia välineitä investointien saamiseksi liikkeelle Euroopassa. Tämänpäiväinen sopimus on osoitus ESIR-rahaston kasvavasta roolista yhteiskunnallisten hankkeiden, tässä tapauksessa maahanmuuttajien kotouttamisen ja työllistymisen edistäjinä. Hanke on ensimmäinen laatuaan Euroopassa ja seuraamme sen vaikuttavuutta tarkasti, koska se voi toimia mallina muille. Toivon menestystä kaikille niille, jotka hyötyvät hankkeen tarjoamista koulutus-, harjoittelu- ja työmahdollisuuksista, sanoo Euroopan komission työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.
Koulutus räätälöidään työpaikan tarpeisiin
Maahanmuuttajien työttömyys on jo useiden vuosien ajan ollut noin 2,5-kertainen kantaväestöön verrattuna ja siirtymä työmarkkinoille selvästi pidempi. Kokeilussa maahanmuuttajien työllistymistä nopeutetaan tuomalla kotoutumiskoulutus työpaikoille ja räätälöimällä se työpaikan tarpeisiin.
– Maahanmuuttajien työllistyminen vahvistaa kuntien elinvoimaa ja Suomen talouskasvua. Maahanmuuton lisäännyttyä on entistä tärkeämpää nopeuttaa maahanmuuttajien siirtymistä työmarkkinoille, kansliapäällikkö Gustafsson sanoo.
Kokeiluun osallistuu yrityksiä aloilta, joilla on vaikeuksia löytää työvoimaa, esimerkiksi teollisuudesta, rakennus-, kauppa- ja palvelualoilta. Kokeilua toteutetaan tällä hetkellä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, ja sitä laajennetaan tarpeen mukaan alueille, joissa on työvoimapulaa.
– Valmet Automotive rekrytoi parhaillaan suurta määrää uusia työntekijöitä. Tässä tilanteessa on tärkeää löytää motivoituneita ja työhönsä sitoutuvia henkilöitä. Maahanmuuttajat ovat yksi ryhmä, josta olemme näitä henkilöitä löytäneet ja uskomme löytävämme jatkossa lisää. SIB-hanke kohottaa maahanmuuttajien perusvalmiuksia työelämään siirtymiseksi. Näemme myös, että meillä on merkittävä osuus maahanmuuttajien sopeutumisen tukemisessa työllistämällä heitä – ottamalla heidät mukaan, Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo sanoo.
Kokeilussa hyödynnetään vaikuttavuussijoittamismallia
Social Impact Bond -mallin on tuonut Suomeen Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. SIB-hankkeessa määritellään tarkat tulostavoitteet sekä tavoitellulle hyvinvoinnille että taloudelliselle tulokselle. Tavoitteiden toteutumista mitataan säännöllisesti.
– Kotouttamisen SIB -hankkeen kokemuksia hyödynnetään myös tulevassa Työllisyys-SIB-hankkeessa, jonka tavoitteena on erityisesti nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistäminen, kertoo kansliapäällikkö Gustafsson.
Hallitus päätti Työllisyys-SIB-hankkeesta puoliväliriihessä, ja se alkaa ensi syksynä.
Tutustu kokeiluun
Lue lisää vaikuttavuusinvestoimisesta ja SIB-mallista
Tiedotustilaisuuden tallenne
Kuvia tiedotustilaisuudesta
Lisätiedot:
Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen, TEM, p. 029 50 47112
Kabinetin jäsen Antti Timonen, Euroopan komissio, p. +32 460 792 110
Viestintäpäällikkö Mikael Mäki, Valmet Automotive, p. 020 48 48011
Projektijohtaja Mika Pyykkö, Sitra, p. 0294 618 259