Hallituksen esitys ulkomaalaislain muutoksista sujuvoittaisi työperäistä maahanmuuttoa
Hallitus esittää ulkomaalaislain 5 lukuun uudistuksia, jotta työperusteisten oleskelulupien hakemisesta ja saamisesta tulisi sujuvampaa. Uudistus on osa laajempaa kokonaisuutta, jonka tavoitteena on lupien käsittelyajan lyhentäminen keskimäärin korkeintaan yhteen kuukauteen. Uudistus lisäisi myös hakuprosessin automaatiota ja mahdollistaisi työnantajien sertifioinnin.
Hallituksen tavoitteena on lisätä työ- ja koulutusperusteista maahanmuuttoa työvoiman saatavuuden turvaamiseksi. Tämän vuoksi ulkomaalaislain 5 lukuun ja eräisiin muihin säännöksiin ja lakeihin esitetään muutoksia, joita koskeva hallituksen esitys annettiin eduskunnalle 25.8.2022.
Esityksen tavoitteena on nopeuttaa työperusteisia oleskelulupaprosesseja niin, että hakemusten käsittelyaika olisi hallituskauden lopussa keskimäärin enintään 30 vuorokautta.
”Maahanmuutolla ja kansainvälisten osaajien liikkuvuudella on entistä suurempi merkitys Suomen hyvinvoinnille ja kilpailukyvylle. Ulkomaalaislakiin esitettävät muutokset ovat osa hallituksen toimia, joilla työ- ja koulutusperusteisesta maahanmuutosta tehdään entistä sujuvampaa”, sanoo työministeri Tuula Haatainen.
Tavoitteena digitalisaation hyödyntäminen ja sääntelyn selkeys
Hallituksen esityksessä ehdotetaan myös, että laissa säädettäisiin kaikkien työperusteisten oleskelulupien myöntämistä koskevista yleisistä edellytyksistä. Samalla selkiytetään työnantajan ja työntekijän velvollisuuksia oleskelulupaprosessissa.
Uudet säännökset mahdollistaisivat automaation hyödyntämisen nykyistä laajemmin päätöksenteon tukena. Lupaviranomaiset myös hyödyntäisivät erilaisista viranomaisrekistereistä saatavia tietoja, jolloin niitä ei tarvitsisi enää kysyä hakijalta tai työnantajalta.
Laki ohjaisi hakijaa ja työnantajaa asioimaan ensisijaisesti verkkopalvelussa. Paperihakemuksen tekeminen olisi silti edelleen mahdollista.
Työantajien sertifiointi sujuvoittaisi lupakäsittelyä
Lakiin ehdotetaan myös luotettavan työnantajan sertifiointia koskevia säännöksiä, joilla säädettäisiin sertifioinnin edellytyksistä, myöntämisestä, vaikutuksista ja peruuttamisesta. Työnantajien sertifiointi nopeuttaisi sekä sertifioitujen työnantajien että myös muiden työnantajien lupaprosesseja, kun toistuvista työvaiheista vapautuisi resursseja muiden lupien käsittelyyn.
”Oleskelulupaprosessien kestoa on jo tämän hallituksen aikana saatu selvästi lyhennettyä toimintatapoja kehittämällä. Työnantajien sertifiointi on yksi keino nopeuttaa prosessia edelleen, mutta samalla huolehdimme luonnollisesti myös siitä, että palkka- ja muut reilun työn tekemisen ehdot ovat kunnossa”, muistuttaa työministeri Tuula Haatainen.
Lakiin tulisi uusia lupatyyppejä
Yrittäjän ja kasvuyrittäjän oleskelulupia koskevaa sääntelyä täsmennettäisiin, ja Suomessa tutkinnon tai tutkimuksen suorittaneille tulisi oma lupansa. Myös erityisasiantuntijan oleskelulupa lisättäisiin lakiin omana lupanaan, samalla kun palkan määräytymisestä säädettäisiin nykyistä tarkemmin.
Uudistus mahdollistaisi myös lupaprosessiin kuuluvat suulliset kuulemiset edustustoissa etäyhteyden välityksellä. Tarvittaessa kuuleminen voitaisiin tehdä ulkoisen palveluntarjoajan tiloissa, jos tila, järjestelyt, yhteydet ja turvallisuus on varmistettu.
Nykyisen lainsäädännön mukaan matkustusasiakirjan on oltava voimassa koko sen ajan, jolle oleskelulupa myönnetään. Esityksen mukaan jatkossa riittäisi, että matkustusasiakirja olisi voimassa, kun ensimmäinen oleskelulupa myönnetään.
Työvoiman hyväksikäyttöä ehkäistäisiin paremmalla valvonnalla
Samalla kun työvoiman maahanmuuttoa edistetään, Suomi torjuu aktiivisesti ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä. Tämän vuoksi esitetään täsmennyksiä myös ulkomaisen työvoiman käytön valvontaa koskevaan sääntelyyn.
Mahdollisuus tehdä pidättäytymispäätös, jonka mukaan sääntöjä rikkoneen työnantajan palvelukseen ei määräaikana myönnetä työnteon perusteella oleskelulupia, laajennettaisiin koskemaan työntekijän oleskeluluvan lisäksi kaikkia muitakin työperusteisia oleskelulupia.
Pidättäytymispäätöksen voisi jatkossa tehdä TE-toimiston lisäksi myös Maahanmuuttovirasto. Lisäksi pidättäytymispäätöksen kestoa pidennettäisiin.
Lakiuudistukset tulisivat voimaan joulukuussa
Valtioneuvosto antoi hallituksen esityksen ulkomaalaislain 5 luvun muutoksista eduskunnalle 25.8.2022. Lakiuudistusten on tarkoitus tulla voimaan 15.12.2022.
Lisätiedot:
ministerin erityisavustaja Iiris Niinikoski, p. 0295 047 372
hallitussihteeri Jarmo Tiukkanen, p. 029 504 7355
projektipäällikkö Kristel Stenman-Huuskonen, p. 029 504 7350
Työministeri Haataisen tiedotustilaisuus ulkomaalaislain uudistuksista 25.8.