Arbetskraftsöversikt: problemen med tillgång till arbetskraft fortsätter inom redan kända branscher
I slutet av 2023 hade cirka hälften av de arbetsplatser som sökt arbetskraft svårigheter att hitta anställda till lediga tjänster. Även om efterfrågan på arbetskraft har minskat något, finns det fortfarande problem med tillgången till arbetskraft.
Detta konstateras i arbets- och näringsministeriets färska översikt över tillgången till och matchningen av arbetskraft. Uppgifterna baserar sig på uppgifterna i slutet av 2023.
Fortfarande problem med tillgången till arbetskraft inom kända branscher
Inom social- och hälsovården hade cirka 65 procent av verksamhetsställena inom branschen svårigheter att få tag i arbetskraft 2023. En liten förbättring av tillgången till arbetstagare kan dock skönjas. Bristen på arbetskraft har minskat under året särskilt inom yrkena närvårdare, sjukskötare och hemvårdare. Bristen på läkare verkar också ha lättat något. Efterfrågan på arbetskraft inom en bransch varierar från region till region. Den största bristen på yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården finns i Österbotten.
Problemen med tillgången till arbetskraft inom byggbranschen har minskat i och med att konjunkturerna har försämrats. Trots det har över hälften av verksamhetsställena inom byggbranschen stött på rekryteringsproblem i slutet av 2023.
Inkvarterings- och förplägnadsbranschen hade stora problem med att få tag på arbetskraft efter coronapandemin. Vid ingången av 2022 hade nästan 80 procent av verksamhetsställena inom branschen problem med rekryteringen. Mot slutet av 2022 började problemen inom inkvarterings- och förplägnadsbranschen minska, och denna trend fortsätter.
Matchningsproblem särskilt inom servicebranscherna
Matchningsproblem innebär att det i vissa yrken samtidigt finns både utbud och efterfrågan, men att dessa av någon anledning inte möts. I toppen av listan över yrken med matchningsproblem finns många s.k. yrken av låg volym. Sådana är till exempel hantverkare, idkare av jordbruks- och grönsaksodling samt maskinoperatörer (tvättning).
Överutbud av arbetskraft innebär att det finns mer arbetskraft än det finns efterfrågan på den. Då finns det många arbetslösa inom branschen. Under en längre tid har det funnits överutbud på arbetskraft i synnerhet inom yrkena försäljare och allmänna sekreterare. I slutet av 2023 fanns det också överutbud inom flera yrken inom byggbranschen samt inom transport och logistik. Jämfört med situationen för ett år sedan har överutbudet ökat mest i yrkena försäljare, timmermän och frakthanterare.
Arbetslöshet kan vara mycket vanligt också därför att efterfrågan på yrkeskompetens inom branschen är liten. Sådana yrken är till exempel konstnärer inom olika branscher, skräddare, sömmerskor och dekorationsmålare.
Arbets- och näringsministeriet har i sin översikt utnyttjat Statistikcentralens intervjuer med arbetsställen samt materialet i rapporten om tillgång och matchning av arbetskraft som finns på Jobbmarknaden. Mer information om de yrkes- och kompetensbehov som behövs på arbetsmarknaden finns i Arbetskraftsbarometern.
Mer information:
Mika Tuomaala, konsultativ tjänsteman, tfn 029 504 8450 (arbetskraftsöversikt)
Tillgång till arbetskraft och matchning av arbetskraftc-rapporten (Jobbmarknaden)
Arbetskraftsbarometern