Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Efterfrågan på fisk och fiskprodukter ökar bl.a. på grund av ändrade matvanor. Förändringen drivs också av konsumenternas ökade medvetenhet om klimatförändringen och behovet av att starkare betona fisk och grönsaker i kosten. Intresset för hälso- och välfärdsaspekterna bidrar till att öka intresset för fisk.
Fiskodlingens betydelse framhävs till följd av att naturfiskbestånden är begränsade. Fångstmängderna och produktionen av naturfisk har inte ökat sedan början av 1980-talet. Produktionsökningen har i huvudsak skett via vattenbruk.
Fisk som matkälla och som en mångsidig råvara erbjuder nya möjligheter att utveckla mervärdet. Mervärdet av fisk kan höjas genom att nya konsumentprodukter utvecklas och användningen av fisk blir allt lättare för konsumenterna. Nytt mervärde har skapats målmedvetet genom innovation av nya råvaror från fisk/fiskens sidoströmmar också för branscher utanför livsmedelsindustrin. Gödsel-, energi-, kosmetik- och läkemedelsindustrin är exempel på branscher som kan utnyttja fisken som råvara. Fisken kan utnyttjas noggrant genom att man målmedvetet satsar på innovationer och höjer mervärdet. En viktig del av ökningen av mervärdet är omsorgsfull hantering av fisk och fiskråvara.
En rapport från forskare från det isländska forskningsinstitutet Matis om projektet Arktisk ekonomisk dialog lyfter fram viktiga delområden i denna helhet, som sträcker sig från fångst och odling av fisk till produkter som erbjuds kunder och konsumenter. Utvecklingen av denna värdekedja erbjuder nya utsikter för det finländska arbetet för att utveckla fiskens mervärde och för att öppna upp samarbetet på Island för finländska företag och ekosystem som arbetar med fisk.
Rapporten: Roadmap for the value chain of cod, salmon and char
I Finland kring utnyttjandet av fisk och utvecklingen av dess mervärde finns ett omfattande nätverk av före-tag och kompetenser. Med tanke på uppkomsten av det arktiska samarbetet är det viktigt att beskriva nätverket och de möjligheter som det genom sin kompetens kan erbjuda som stöd för utvecklingen inom branschen. Gaia Consulting Ab:s rapport beskriver ekosystemet kring finsk fisk. Rapporten lyfter fram de starka sidorna i ekosystemet och hur mycket olika branscher med sina produkter och tjänster anknyter till utvecklingen av mervärdet av fisken.
Rapporten: The Fish Value Network and Business Ecosystem in Finland
Mikko Martikainen
mikko.martikainen(at)gov.fi