-
I enlighet med regeringsprogrammet har det bildats ett nytt helt statsägt bolag med specialuppgifter i Finland. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om Jobbkanalen Ab och till lagar som har samband med den överlämnades den 21 oktober 2010. Riksdagen godkände lagen den 16 mars 2022, och den träder i kraft den 1 juli 2022. Jobbkanalens verksamhet inleds stegvis efter att bolagets operativa ledning har utsetts och affärsverksamheten har kommit igång.
-
Regeringen har som mål att främja sysselsättningen av partiellt arbetsföra personer och utveckla övergångsarbetsmarknaden. Som en del av denna helhet har regeringen beslutat att skapa en ny målinriktad och affärsverksamhetsbaserad aktör i Finland på övergångsarbetsmarknaden – Jobbkanalen Ab. Avsikten med den är att stärka möjligheterna för partiellt arbetsföra personer och andra i utsatt ställning att övergå till den öppna arbetsmarknaden genom att erbjuda ett subventionerat arbete samt den utbildning och annat sådant stöd som behövs för att de ska kunna övergå till den öppna arbetsmarknaden. Hittills har de allra mest utsatta personerna saknat en väg från tjänster till arbete, eftersom de vid sidan av arbetet samtidigt behöver betydande stöd.
Jobbkanalen bidrar med en ny verksamhetsmodell till denna helhet.
-
Bolagets verksamhet finansieras genom att bolaget i statsbudgeten anvisas ett grundkapital på 20 miljoner euro ur Finlands program för hållbar tillväxt (EU:s facilitet för återhämtning och resiliens RRF). Dessutom får bolaget ett årligt anslag på 10 miljoner euro i form av statsunderstöd. Tanken är att åtminstone en tredjedel av bolagets inkomster ska komma från försäljning av tjänster.
-
Frågor som gäller Jobbkanalen Ab:s operativa verksamhet har beretts vid arbets- och näringsministeriet tillsammans med intressentgrupper, såsom organisationer och företag.
-
Det nya bolaget med statliga specialuppgifter ska sysselsätta de arbetslösa partiellt arbetsföra som har det svårast att hitta jobb och som vill arbeta. Bolagets mål är att förbättra deras kompetens och arbetsmarknadsfärdigheter så att så många som möjligt av dem kan gå vidare från Jobbkanalen till ett anställningsförhållande på den öppna arbetsmarknaden.
-
Jobbkanalen Ab är i första hand en arbetsgivare, och de anställda arbetstagarna står i arbetsavtalsförhållande till bolaget, som sedan säljer deras arbetsinsats vidare till kunderna. Jobbkanalen säljer till sina kunder servicehelheter som produceras av partiellt arbetsföra arbetstagare. Det är också möjligt att hyra ut enskilda personer till arbeten som kunderna behöver.
-
Kunderna kan vara företag, civilsamhällesorganisationer, offentliga samfund eller privata konsumenter som behöver arbetskraft. Att köpa arbetsinsatser från Jobbkanalen är för dem ett sätt att visa att de tar socialt samhällsansvar.
-
Bolaget med statliga specialuppgifter är ett normalt aktiebolag, vars verksamhet regleras genom lagstiftning. Dess verksamhet har också samma risker som vilket aktiebolag som helst.
-
Sannolikt kommer verksamheten att inledas inom branscher med brist på arbetskraft. Detta återstår att se och beror på inom vilka branscher Jobbkanalens kundföretag är verksamma. Eftersom Jobbkanalen ingår avtal med kundföretaget inleds verksamheten inom den bransch som företaget hör till.
-
Bolaget beslutar självt över sin affärsverksamhet.
-
Verksamheten inleds med att man testar verksamheten med ett par sinsemellan olika kunder. Syftet med pilotförsöket är att få en uppfattning om hur väl affärsmodellen fungerar och hur den kan utvidgas. Inom vilket område pilotförsöket inleds beror i stor utsträckning på kundföretagets eller kundsammanslutningens önskemål: var vill kundföretaget eller kundsammanslutningen använda Jobbkanalens arbetsinsats.
-
Det finns inga bolag med helt samma affärsidé eller koncept som Jobbkanalen Ab. Därför är det bättre att tala om samarbetspartner i stället för konkurrens. Bolagets uppgift är inte att ta marknadsandelar, t.ex. från sociala företag som integrerar personer i arbetet eller från tjänsteproducenter inom tredje sektorn. Bolaget samarbetar med dessa och använder eventuellt deras tjänster.
-
Jobbkanalen Ab rekryterar personal när det behöver arbetskraft, precis som andra företag. Då söker arbets- och näringsbyråns arbetsgivar- och företagstjänster åt bolaget arbetstagare som uppfyller de kriterier som ställs på den målgrupp som föreslås. De personer som föreslagits som kandidater motsvarar kundföretagens kompetensbehov vid respektive tidpunkt. I detta fall är det speciellt att endast de allra mest utsatta partiellt arbetsföra ställs upp som kandidater och att bolaget samarbetar med arbets- och näringsbyrån.
-
De är personer som har en skada eller sjukdom som i så betydande grad minskar deras möjligheter att få arbete att det är osannolikt att de får arbete på något annat sätt än via Jobbkanalen. Dessutom är det osannolikt att denna sannolikhet kan förbättras genom tjänster som förbättrar sysselsättningen eller förutsättningarna för sysselsättning.
-
Jobbkanalen utvecklar förmågan och kompetensen hos de partiellt arbetsföra personer som den anställer så att deras förmåga att arbeta i bolaget stärks. Avsikten är att en mer omfattande kompetensutveckling ska genomföras genom att i första hand utnyttja befintliga arbetskraftstjänster, FPA:s eller socialvårdens tjänster. Exempel på dessa tjänster är det stöd som arbetstränaren eller samordnaren av arbetsförmågan ger.
-
Det är svårt att ge exakta siffror om antalet partiellt arbetsföra personer som eventuellt kan sysselsättas. Man beräknar att det sannolikt kommer att finnas mellan 50 000 och 60 000 sådana personer, dvs. ungefär en åldersklass. Största delen av dem får sysselsättning på den öppna arbetsmarknaden direkt. En del för sin del blir sysselsatta med lönesubvention. Omkring 30 000 personer av denna grupp beräknas kunna vara sådana som kan sysselsättas via Jobbkanalen.
Av dessa 30 000 personer är ungefär hälften för närvarande arbetslösa arbetssökande vid arbets- och näringsbyråerna. Övriga cirka 15 000 personer får förmån vid arbetsoförmåga, och för närvarande är de inte kunder hos arbets- och näringstjänsterna utan de deltar till exempel i öppen arbetsverksamhet.
I början av sin verksamhet sysselsätter bolaget uppskattningsvis ett par hundra partiellt arbetsföra personer per år. Målet är att bolaget ska ha cirka 1 000 personer som anställda efter att verksamheten har blivit etablerad.
-
I praktiken kan de få nästan vilket arbete som helst. De partiellt arbetsföra har många slags yrkeskompetens och människornas utbildningsbakgrund är bred och mångsidig.
Arbetsuppgifterna är dock beroende av kunderna, dvs. företag, sammanslutningar, aktörer inom den offentliga förvaltningen och andra som vill köpa arbetsinsatser av Jobbkanalen.
-
Liksom andra arbetsgivare kan Jobbkanalen Ab producera tjänster själv eller vid behov köpa kompletterande tjänster för att utveckla sina anställdas kompetens. Jobbkanalen utnyttjar I första hand den offentliga arbetskraftsservicen. Jobbkanalen kan också köpa tjänster för kompetensutveckling till exempel av andra aktörer på övergångsarbetsmarknaden, organisationer och andra tjänsteproducenter genom konkurrensutsättning i enlighet med upphandlingslagen. Jobbkanalen kan i vissa situationer också själv producera tjänster för kompetensutveckling.
-
Bolaget producerar inte offentliga tjänster. Jobbkanalens uppgift är att erbjuda arbete. Den fungerar således som arbetsgivare för partiellt arbetsföra personer i anställningsförhållande.
Jobbkanalen strävar efter att se till att de som är sysselsatta vid Jobbkanalen får de offentliga tjänster som de är berättigade till. Detta kompletteras i likhet med andra arbetsgivare med de tjänster som de själva ordnar, bl.a. genom ordnande av företagshälsovård.
Jobbkanalen har till uppgift att erbjuda ett tillräckligt långvarigt jobb och stödja personen i detta arbete. Det främjar också en persons karriärutveckling, dvs. anställning på den öppna arbetsmarknaden hos en annan arbetsgivare.
-
Målet och budgeten har utarbetats utifrån den information som funnits tillgänglig under beredningsskedet. Enligt den nuvarande uppskattningen sysselsätter bolaget till en början uppskattningsvis ett par hundra partiellt arbetsföra personer per år. Målet är att bolaget ska ha cirka 1 000 personer som anställda efter att verksamheten har blivit etablerad.
-
Jobbkanalen rekryterar personer med stark kompetens inom affärsverksamheten till centrala uppgifter i bolaget. Den första som rekryteras är bolagets verkställande direktör. Direktören väljer sedan bolagets övriga nyckelpersoner.
-
Bolaget ska också ha ett eget fysiskt verksamhetsställe, senare eventuellt flera. Det väsentliga är dock att de partiellt arbetsföra som har fått sysselsättning vid Jobbkanalen i regel arbetar i kundens lokaler. På så sätt är verksamheten inte bunden till Jobbkanalens verksamhetsställe.
Antalet anställda i bolaget ökar i takt med att kundavtal ingås. Utöver de partiellt arbetsföra som ska sysselsättas behövs arbetsledning och stödtjänster. Storleken på denna personal bestäms enligt såväl omsättningen som antalet partiellt arbetsföra personer som ska sysselsättas.
-
Antalet styrelseledamöter för bolaget motsvarar det normala antalet styrelseledamöter i ett aktiebolag.
Styrelsen består av personer med så mångsidig kompetens som möjligt. Det säkrar bolagets framgångsrika affärsverksamhet.
Ordförande för styrelsen är understatssekreterare Elina Pylkkänen från arbets- och näringsministeriet och vice ordförande verkställande direktör Jukka Kinnunen (pensionerad). Övriga medlemmar i styrelsen är Raimo Antila, avdelningschef, social- och hälsovårdsministeriet, Sirpa Huuskonen, direktör, Tokmanni, Essi Lindberg, kommunikationschef, Labore, Jukka Lindberg, utvecklingschef, Vates-stiftelsen och Leena Munter, verkställande direktör, Haltija Group Oy.
-
Jobbkanalens resultat kan bedömas genom att granska i vilken mån bolaget sysselsätter partiellt arbetsföra och hur många av dem som övergår till den öppna arbetsmarknaden. Dessutom bedöms bolagets verksamhet på samma sätt som ett normalt bolag genom omsättningsindikatorer.
-
I Jobbkanalens verksamhet utgår man från att stödet för arbetsförmågan lönar sig och ökar människors jämlikhet, eftersom ett betydelsefullt arbete, utkomst och den egna arbetsgemenskapen håller fast en partiellt arbetsför person i samhället.
Utöver individen är det viktigt för samhället att Jobbkanalen erbjuder arbete speciellt för de allra mest utsatta partiellt arbetsföra personerna.
Även om bolagets verksamhet ska vara resultatrikt, är dess syfte inte att vara vinstgivande. Ett eventuellt resultat används till att utveckla verksamheten.
Jobbkanalen Ab är ett helt och hållet statsägt bolag och arbets- och näringsministeriet svarar för ägarstyrningen. Bolaget tillhandahåller tjänster av allmänt ekonomiskt intresse (SGEI) som avses i EU:s regler om statligt stöd.
Samhällsansvaret syns också så att inledandet av bolagets verksamhet verkställer skyldigheterna enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
De egna kunderna hos Samhall i Sverige, som delvis fungerar som modell för Jobbkanalen, förutsätter till och med samarbete med Samhall i gengäld för sina inköp. Detta skapar också ett positivt tryck på Jobbkanalens verksamhet och understryker vikten av socialt ansvar även för kunder och konsumenter.
-
•Den valda modellen baserar sig på utredaren Hannu Mäkinens förslag. Han beslutade att förkasta t.ex. modellen för försöket med arbetsbanker och motiverade det på följande sätt: ”Försöket uppnådde inte den omfattning som eftersträvades. Resultaten var ojämnt fördelade mellan olika målgrupper. När det gäller partiellt arbetsföra var övergångarna och uthyrningen avsevärt små i jämförelse med deras andel av dem som anställts vid arbetsbanker. Arbetsbanksverksamheten löste inte utmaningarna för de specialgrupper som har det allra svårast att få jobb”.
Samhall har varit framgångsrikt i Sverige i omkring 40 år och är ett av Sveriges viktigaste företag.
-
Det finns inga planer på bolagets dotterbolag.
-
Framför allt ger bolaget partiellt arbetsföra och svårsysselsatta personer möjlighet att få arbetserfarenhet och erfarenhet av arbetslivet, vilket förbättrar deras arbetsmarknadsfärdigheter. Utan den möjlighet som bolaget erbjuder har dessa personer inga möjligheter att få sysselsättning på den öppna arbetsmarknaden.
Bolaget hjälper dessutom företagen vid brist på arbetskraft. På detta sätt kan företagets egna anställda koncentrera sig på kärnverksamheten.
Många företag och sammanslutningar kan stärka sitt samhällsansvar när de samarbetar med Jobbkanalen.
Partiellt arbetsföras och svårsysselsatta personers arbetsinsats behövs för att höja sysselsättningsgraden. Regeringens mål är att höja sysselsättningsgraden till 75 procent före mitten av decenniet. Jobbkanalen främjar också uppnåendet av detta mål.
-
Inrättandet av Jobbkanalen och dess verksamhet är förenade med flera möjliga risker. Dessa har beaktats i riskhanteringsplanen. Bolagets operativa ledning svarar för riskhanteringen tillsammans med styrelsen, när Jobbkanalen Ab:s verksamhet inleds.
-
Bolagets verksamhet inleds stegvis med hjälp av offentligt stöd som anvisas bolaget. Den bärande tanken för bolagets affärsverksamhet är att åtminstone en tredjedel av bolagets inkomster i fortsättningen ska komma från försäljning av tjänster.
I rambeslutet för statsfinanserna för 2022–2025 har det reserverats 20 miljoner euro för grundkapitalet och ett årligt understöd på 10 miljoner euro för skötseln av bolagets uppgifter. Riksdagen beslutar om anslaget i statens budget årligen.
-
Olika försök och projekt har i regel visat att arbetsgivarna behöver en enkel metod med låg risk för att få tillgång till arbetskraft för partiellt arbetsföras arbetsinsats. Därför är det viktigt att man inom arbets- och näringstjänsterna kan identifiera den partiellt arbetsföras kompetens och olika behov att stödja arbetsförmågan. Därefter måste informationen om detta kunna kopplas till såväl enskilda kunders som arbetsgivares tjänster. I samband med Jobbkanalens verksamhet beaktas dessa frågor i arbets- och näringstjänsterna.
Inom arbets- och näringstjänsterna identifieras målgruppen för dem som eventuellt ska sysselsättas i Jobbkanalen och bland dem hittas de vars kompetens och arbetsförmåga motsvarar de arbetsuppgifter som erbjuds i Jobbkanalen. Detta förbättrar i sin tur avsevärt situationen för de partiellt arbetsföra som har det allra svårast ställt.
-
Jobbkanalen samarbetar med arbets- och näringsbyrån, och partiellt arbetsföra personer får ett jobb hos Jobbkanalen endast via arbets- och näringsbyrån. Partiellt arbetsföra som är intresserade av att arbeta hos Jobbkanalen ska således anmäla sig som arbetssökande antingen till den lokala arbets- och näringsbyrån eller till kommunens arbets- och näringstjänster, om kommunen deltar i kommunförsöket med sysselsättning. Personens lämplighet för arbete hos Jobbkanalen bedöms från och med den 1 juli när lagen om jobbkanalen träder i kraft.
Man söker alltså inte direkt ett jobb hos Jobbkanalen och Jobbkanalen publicerar inte annonser om lediga platser. De personer som anställs hos Jobbkanalen är partiellt arbetsföra som har det svårast att få sysselsättning. De har en skada eller sjukdom som i så betydande grad minskar deras möjligheter att få arbete att det är osannolikt att de får arbete på något annat sätt än via Jobbkanalen.
-
Överföringen av den offentliga arbetskraftsservicen till kommunerna 2024 ändrar på många sätt strukturen hos och innehållet i tillhandahållandet av service. Som en del av denna helhet måste man också överväga ordnandet av arbetsgivar- och företagstjänster. I samband med beredningen av reformen behandlas också den service som bolaget med statliga specialuppgifter får i den nya situationen.