Det kom in 24 ansökningar om stöd för RRF-energiinvesteringar i Finland – stödbeslut fattas under hösten
Under den andra ansökningsomgången för stödet för energiinvesteringar enligt Finlands plan för återhämtning och resiliens kom det in 24 nya ansökningar till tidsfristen den 26 maj 2023. Det investeringsstöd som kan sökas har riktats till energiinfrastrukturprojekt samt för elektrifiering och koldioxidsnålhet i industrins processer.
Med de nya ansökningarna söktes ett stödbelopp av över 205 miljoner euro. I ansökningsbehandlingen ingår dessutom ansökningar som lämnats in vid tidigare ansökningsomgångar och för vilka beslut ännu inte har fattats. Det stödbelopp som kan beviljas uppgår till cirka 93,4 miljoner euro, som ännu inte har använts från stödet för energiinvesteringar enligt Finlands plan för återhämtning och resiliens.
Målet för stödprogrammet är att minska växthusgasutsläppen i Finland, stödja Finlands mål om klimatneutralitet samt uppmuntra näringslivet och framför allt industrin att ersätta fossila bränslen.
Under den första ansökningsomgången för understöden för energiinvesteringar inom Finlands plan för återhämtning och resiliens kom det in 86 ansökningar under vintern 2022. Arbets- och näringsministeriet beviljade i tre omgångar 36 av dem (10/22, 12/22 och 2/23) sammanlagt 328 miljoner euro i investeringsstöd. Dessutom har Business Finland beviljat sammanlagt 61,3 miljoner euro för två IPCEI-projekt som gäller ren vätgas.
Avsikten är att alla stödbesluten fattas under hösten 2023
Arbets- och näringsministeriet fattar stödbesluten för projekt vars godtagbara kostnader överstiger fem miljoner euro. Innovationsfinansieringsverket Business Finland fattar stödbesluten för projekt som omfattar direkt elektrifiering eller koldioxidsnålhet i industrins energiprocesser och vars godtagbara kostnader understiger fem miljoner euro. Avsikten är att alla beslut fattas under hösten 2023.
Beviljandet av stöd baserar sig på en helhetsbedömning och en jämförelse mellan projekten. I bedömningen beaktas projektens
• konsekvenser i fråga om energi och utsläpp
• kostnadseffektivitet
• genomförbarhet
• reproducerbarheten av tekniken eller projektet och
• projektens andra effekter.
Ansökningarna ska också följa principen ”inte orsaka betydande skada”, vilket innebär att genomförandet av investeringarna inte får orsaka betydande skada med tanke på miljömålen. Projekten ska vara slutförda senast den 30 juni 2026.
Mer information:
Pekka Grönlund, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 064 815 (fornamn.efternamn(at)gov.fi)
Salla Palander, sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7049 (fornamn.efternamn(at)gov.fi)