En färsk utredning innehåller samlad information om regionernas invandringsstrategier
Utredningen bidrar till ny information om landskapens beredskap och vilja att ta fördel av den utbildnings- och arbetsrelaterade invandringen. Den underbygger dialogen i regionerna om tillgången till kompetent arbets-kraft och den utbildnings- och arbetsrelaterade invandringen samt förbättrar den regionala beredskapen för bristen på yrkesskickliga arbetstagare.
I Finland har det inte tidigare funnits någon landsomfattande information om hur vanliga invandringstrategi-erna är i landskapen och hur dessa strategier ser ut. Utredningen som tagits fram på uppdrag av arbets- och näringsministeriet och finansierad av Sitra ger en helhetsbild av regionernas nuvarande utbildnings- och ar-betsrelaterade invandringspolitiska tänkande och beredskap. Den utvidgar och fördjupar diskussionen om utbildnings- och arbetsrelaterad invandring ur region- och stadsutvecklingens synvinkel. Utredningen gjordes av MDI Public Oy.
En hållbar befolkningsutveckling, finansieringsbasen för den offentliga ekonomin och tillgången till kunnig arbetskraft skapar välfärd. Ett sätt att stärka dessa välfärdsfrämjande strukturer är utbildnings- och arbetsre-laterad invandring, i synnerhet när befolkningen åldras. Därför är det viktigt att utreda vad arbetsrelaterad invandring innebär för olika regioner och med vilka åtgärder regionerna kan främja den. Utredningen innehål-ler samlad information om politik, politiska riktlinjer, handlingsprogram och diskussioner om politik i regioner med aktiv utbildnings- och arbetsrelaterad invandringspolitik.
Frågan har analyserats ur flera olika infallsvinklar. Innehållsanalysen bygger på bland annat landskapsspecifika och andra regionala invandringsprogram samt tillväxtcentrumens integrationsprogram. Man intervjuade också experter vid närings-, trafik- och miljöcentralerna, arbets- och näringsbyråerna och kommunerna om deras synpunkter på det regionala strategiarbetet.
Diskussion om och arbete för att främja arbetsrelaterad invandring behövs nu och i framtiden
Enligt utredningen har ungefär hälften av landskapen tagit fram eller håller på att ta fram ett invandringspro-gram på landskapsnivå. Lagstadgade integrationsprogram har utarbetats utöver på kommunnivå även på reg-ionnivå och landskapsnivå. Utbildnings- och arbetsrelaterad invandring behandlas ofta som ett eget tema i programmen för invandring och integrationsfrämjande. Enligt alla landskapsprogram för 2022–2025 är målet att stödja integrationen av invandrare och att främja utbildnings- och arbetsrelaterad invandring.
Enligt utredningen har regionerna förberett sig på invandring på olika sätt i sina strategier och planer. Antalet personer med ett främmande språk som modersmål har inte i alla regioner något direkt samband med i vilken omfattning landskapen drar upp riktlinjer för utbildning och arbetsrelaterad invandring i program- och utveckl-ingsarbetet. I allmänhet är utmaningen med regionprogrammen att få till stånd långvarigare resultat.
I utredningen ingår sammanlagt åtta förslag till utvecklingsåtgärder för att stärka det regionala strategiarbe-tet. Bland annat behövs det mer verksamhet som ser på invandrarnas liv som helhet, och konkreta metoder bör skapas för att stödja de strategiska riktlinjerna. Läroanstalternas och högskolornas roll när det gäller att locka internationella experter bör också utvecklas.
I det hela understryker utredningen att det även i framtiden finns ett behov av diskussion och systematiskt arbete för att främja arbetsrelaterad invandring.
Mer information:
Janne Savolainen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 067 042
Tapio Huttula, äldre rådgivare, Sitra, tfn 040 5637 944