Programmet för bekämpning av grå ekonomi stöder en rättvis arbetsmarknad och förbättrar myndigheternas verksamhetsmöjligheter – flera åtgärder har redan vidtagits
Flera av de över 60 åtgärder som ingår i programmet för bekämpning av grå ekonomi, som inleddes 2020, har redan vidtagits. Åtgärderna förebygger missbruk, stöder en rättvis arbetsmarknad och förbättrar myndigheternas möjligheter att ingripa i grå ekonomi och ekonomisk brottslighet.
Grå ekonomi och ekonomisk brottslighet är allvarliga fenomen också i Finland. Utöver lagstadgade avgifter och försummelser att betala skatt orsakar de olägenheter för företag, arbetstagare och hela samhället.
Statsrådet fastställde strategin för bekämpning av grå ekonomi och dess åtgärdsprogram i början av 2020. Bekämpningsprogrammet innehåller över 60 lagstiftningsprojekt, utredningar, verksamhetsmodeller och andra åtgärder. Finansieringen av programmet på 20 miljoner euro har bidragit till att utveckla myndighetsverksamheten och myndighetstillsynen, stödja informationsutbyte och samarbete mellan myndigheter, låta göra utredningar till stöd för utvecklingsarbetet och utarbeta lagstiftning som ingriper i missbruk. Under ledning av arbetsminister Tuula Haatainen följer styrgruppen för bekämpning av grå ekonomi hur åtgärdsprogrammet framskrider.
”Programmet för bekämpning av grå ekonomi har framskridit mycket väl och flera åtgärder har redan omsatts i praktiken. Målet är att trygga en rättvis arbetsmarknad för alla och främja sunda konkurrensmöjligheter mellan företag”, säger arbetsminister Tuula Haatainen. Ett seminarium om hur bekämpningsprogrammet framskrider hölls i Ständerhuset den 8 mars 2023 under ledning av minister Haatainen.
Många av programmets reformer har redan genomförts
En av de viktigaste reformerna för bekämpning av grå ekonomi är införandet av ett skattenummer på skeppsvarven i juli 2021. Även det skattenummer som används inom byggbranschen är ett fungerande sätt att förebygga grå ekonomi. Genom strategin och åtgärdsprogrammet har man dessutom genomfört ändringar i bland annat avfallslagen, lönegarantilagen, bokföringslagen och lagen om inkomstdatasystemet. Ändringarna främjar myndigheternas tillgång till information, informationsutbyte och användning av information vid bekämpningen av grå ekonomi.
Målet är en rättvis arbetsmarknad
Inom ramen för åtgärdsprogrammet har man i stor utsträckning kartlagt utnyttjande av arbetskraft, människohandel, lönedumpning och fenomen som svartjobb medför. Utredningarna betonar att det behövs bland annat kostnadseffektiva och samarbetsfrämjande strategier för att förebygga dessa fenomen samt tillräckliga verktyg för myndigheterna. I åtgärdsprogrammet har bland annat samarbetet mellan myndigheterna vid utredning av människohandelsbrott förtydligats. Målet är att göra avslöjandet och utredningen av människohandelsbrott allt effektivare.
”Under denna regeringsperiod har det vidtagits många åtgärder för att bekämpa utnyttjande av arbetskraft och svartjobb. Det ökade utnyttjandet av arbetskraft är dock ett allt större problem både på den europeiska och den finländska arbetsmarknaden. Informationsutbytet och samarbetet mellan myndigheterna både på nationell nivå och EU-nivå kräver satsningar även i fortsättningen”, säger arbetsminister Haatainen.
Smidigare informationsutbyte mellan myndigheter
Bekämpningsprogrammet genomförs i brett myndighetssamarbete med polisen och arbetarskyddsmyndigheterna. Syftet med att utveckla samarbetet mellan flera myndigheter är att göra tillsynen effektivare. De tjänster som Skatteförvaltningens enhet för utredning av grå ekonomi tillhandahåller stöder myndigheterna och utvecklandet av lagstiftningen.
Flera lagändringar och nya verksamhetsmodeller underlättar informationsutbytet mellan myndigheterna. Utnyttjandet av uppgifter om bland annat utsökning, konkurser och näringsförbud har utvidgats så att de kan användas bland annat vid bedömningen av företagens tillförlitlighet och beviljandet av näringstillstånd.
Bekämpning av grå ekonomi ska fortsätta
”Förbättringarna i åtgärdsprogrammet skapar en stabil grund för att bekämpa och utreda grå ekonomi och ekonomisk brottslighet även i framtiden. Vi behöver även i fortsättningen ett program för bekämpning av grå ekonomi och tillräckliga resurser för att genomföra åtgärderna. Särskilt en rättvis behandling av utländska arbetstagare ska stödjas både genom lagstiftning och på många andra sätt”, säger arbetsminister Haatainen.
Bekämpningsprogrammet fortsätter till utgången av 2023. Mer information om hur bekämpningsprogrammet framskrider finns på webbplatsen för lägesbilder om grå ekonomi och ekonomisk brottslighet.
Ytterligare information:
Emily Strohm, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7160
Päivi Kantanen, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8938
En konsekvensbedömning avseende åtgärdsprogrammet för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet 2020–2023