Miljöministeriet och arbets- och näringsministeriet
Nya aktörer ansluter sig till green deal för cirkulär ekonomi – minister Multala uppmuntrar till att utnyttja de möjligheter som cirkulär ekonomi medför för Finland
Birkalands förbund och Nylands förbund, företagen AFRY och nollaE samt Utajärvi kommun har anslutit sig till green deal för cirkulär ekonomi. Miljö- och klimatminister Sari Multala är glad över de nya åtagandena och uppmuntrar företag, kommuner och andra organisationer att delta i att främja cirkulär ekonomi: ”Cirkulär ekonomi är inte enbart en miljöfråga, utan också en ekonomi- och säkerhetsfråga. Med hjälp av den kan vi bland annat minska vårt beroende av strategiskt viktiga material och tekniker, långa leveranskedjor och nya naturresurser. Dessutom stöder principerna för cirkulär ekonomi, såsom möjligheten att reparera och materialåtervinna, försörjningsberedskapen.”
Green deal för cirkulär ekonomi är ett gemensamt strategiskt åtagande för företag, kommuner, landskap, organisationer och staten, som baserar sig på frivillighet. Deltagarna ställer upp mål genom vilka de minskar förbrukningen av naturresurser och främjar en koldioxidsnål cirkulär ekonomi.
I det strategiska programmet för cirkulär ekonomi (2021) har det ställts upp mål för användningen av naturresurser. Enligt målen ska förbrukningen av icke förnybara naturresurser minskas och graden av cirkularitet hos resurser och material fördubblas senast 2035.
”Överkonsumtionen av naturresurser är en stark drivkraft bakom klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald. En omställning till en cirkulär ekonomi sparar naturresurser och är ett sätt att stävja klimatförändringarna, föroreningarna och förlusten av biologisk mångfald”, säger minister Multala.
Jämfört med andra EU-länder förbrukar Finland mest material per person, och när det gäller graden av cirkularitet och resursproduktiviteten ligger vi efter de andra länderna. EU har också i sitt meddelande om given för en ren industri föreslagit att 24 procent av de material som konsumeras i EU ska vara återvunna eller återanvända senast 2030. I Finland var graden av cirkularitet för material 3,3 procent 2023.
Bland deltagarna finns de två största landskapen: Nyland och Birkaland
Nylands förbund har som mål att alla 26 kommuner i regionen ska göra egna åtaganden. Ett kompetenscentrum som ska stödja arbetet med cirkulär ekonomi och som kommer att kunna utnyttjas av tolv andra landskap håller också på att utvecklas. När det gäller livsmedelssystemet är målet att utveckla fler matinnovationer och halvera matsvinnet i kommunerna i regionen före 2035. Inom byggandet är målet att öka nyttjandegraden av schaktningsjord från nuvarande cirka 20 procent till 50 procent, lansera ett regionalt samarbetsforum för samordning av massor och utveckla en bank för byggnadsdelar för att främja återanvändning av byggnadsdelar.
Målet med Birkalands förbunds övergripande åtagande är att stödja det strategiska främjandet av cirkulär ekonomi bland kommunerna och aktörerna i regionen. Målet är att alla tolv städer och fem andra aktörer i regionen ska göra egna åtaganden. När det gäller byggande är målet att engagera städerna i regional samordning av jordmassor, som syftar till att minska koldioxidutsläppen från och kostnaderna för hanteringen av jordmassor inom byggandet. När det gäller energisystemet är målet att öka antalet energisammanslutningar för förnybar energi från nuvarande 41 till 120 år 2035.
Målet för konsult- och designföretaget AFRY:s åtagande är att senast 2035 i alla lämpliga kundprojekt (utgångsnivån cirka 9 procent) iaktta cirkularitetsprinciper i fråga om betong, vilket går ut på att utnyttja den gamla betongen som sådan, minimera användningen av betong under byggandets hela livscykel samt materialåtervinna råvarorna till betong. Målet är att minska konsumtionen av jungfruliga råvaror och förbättra den cirkulära ekonomin för betong i de tusentals projekt inom den byggda miljön och industri- och energisektorerna som företaget genomför i Finland varje år. AFRY åtar sig dessutom att genomföra tio pilotprojekt som främjar cirkulär ekonomi för betong i samarbete med olika aktörer inom värdenätverket.
Företaget nollaE, som specialiserar sig på energilösningar för fastigheter, åtar sig att senast 2035 i alla projekt genomföra en omfattande materialkartläggning för att kartlägga delar av ventilationsaggregat som lämpar sig för återanvändning. Målet är att öka återanvändningen av delar så att återanvända delar används i 80 procent av företagets projekt i stället för nuvarande 20 procent. Dessutom planerar nollaE att skapa en digital marknadsplats för återanvändningsbara delar av ventilationsaggregat i samarbete med nätverket, utrustningsleverantörerna och återvinningsaktörer.
Utajärvi kommun åtar sig att beakta produkternas och tjänsternas miljökonsekvenser under hela livscykeln i minst hälften av konkurrensutsättningarna av sina byggprojekt senast 2035. Dessutom strävar kommunen efter att öka andelen återvunnet väg- och markbyggnadsmaterial från nuvarande 5 procent till 30 procent. Utajärvi åtar sig också att öka produktionsvolymen för förnybar el som inte kräver förbränning från nuvarande 40 MW till 800 MW samt att ansluta kommunens fastigheter till ett flexibelt elnätssystem.
Det har gjorts 23 åtaganden inom green deal för cirkulär ekonomi
Aktörer som redan tidigare gjort åtaganden är: A-Insinöörit, Borealis Polymers, Borgå stad, Eco Scandic, GRK, Kuopio stad, Mellersta Finlands förbund, Metsä Group, Nokia stad, Orthex, Sandvik Finland, Skanska, Suunnittelutoimisto Fyra, Sweco, Tammerfors stad, Trafikledsverket, Vanda Energi och Ylva.
Green deal för cirkulär ekonomi har från statens sida beretts av miljöministeriet och arbets- och näringsministeriet. De som är med i green deal får stöd, information och sparring både genom dialog med ministerierna och i de ”hemmabaser”. Dessa stöder åtgärderna, sparrar, främjar samarbete och hjälper att hitta finansieringskällor. Cirkulär Ekonomi Finland stöder dem tillsammans med Green Building Council Finland (FIGBC).
Mer information:
Taina Nikula
miljöråd
miljöministeriet
tfn 0295 250 202
fornamn.efternamn@gov.fi
Heikki Sorasahi
miljöministeriet
tfn 0295 250 080
fornamn.efternamn@gov.fi
Sari Tasa
specialsakkunnig
arbets- och näringsministeriet
tfn 029 504 8242
fornamn.efternamn@gov.fi