Miljöministeriet och arbets- och näringsministeriet
Sex nya åtaganden inom ramen för green deal för cirkulär ekonomi
Eco Scandic, GRK, Mellersta Finlands förbund, Metsä Group, Orthex och Sweco har anslutit sig till green deal för cirkulär ekonomi. De som är med i green deal ställer upp mål genom vilka de minskar förbrukningen av naturresurser och främjar en koldioxidsnål cirkulär ekonomi.
Jämfört med andra EU-länder förbrukar Finland mest material per person, och när det gäller graden av cirkulär ekonomi samt resursproduktiviteten ligger vi efter de andra länderna.
Green deal för cirkulär ekonomi är ett gemensamt strategiskt åtagande för företag, kommuner, landskap, organisationer och staten, som baserar sig på frivillighet. Genom detta syftar man till att uppnå de mål som regeringen ställt upp och som angetts i det strategiska programmet för cirkulär ekonomi. Målet är att minska förbrukningen av icke förnybara naturresurser och fördubbla graden av cirkulär ekonomi för material och resurser fram till 2035. Green deal för cirkulär ekonomi har från statens sida beretts av miljöministeriet och arbets- och näringsministeriet.
”Nya föregångare har åter igen anslutit sig till green deal för cirkulär ekonomi. Jag hoppas att de inspirerar de centrala aktörerna att engagera sig i åtgärder för cirkulär ekonomi genom egna åtaganden. Cirkulära innovationer och främjande av cirkulär ekonomi i företag, den offentliga sektorn och hushåll förutsätter en gemensam riktning och samarbete”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.
De nya åtagandena inom ramen för green deal för cirkulär ekonomi
Eco Scandic är ett företag som fokuserar på hantering av starkt klimatpåverkande F-gaser, som används som kylmedier. Företagets servicemodell uppmuntrar kunderna att återvinna F-gaser så de blir som nya. Genom nordiskt samarbete planerar Eco Scandic att mer än tiodubbla den mängd återvunnet kylmedium som släpps ut på marknaden för att ersätta jungfruliga F-gaser. Företaget har också för avsikt att öka återvinningsgraden för kylmedierna i sin egen process med 20 procent till totalt över 95 procent.
GRK är ett företag för infrastrukturbyggande, och de material som används i byggandet spelar en stor roll i företagets miljökonsekvenser. GRK strävar efter att tredubbla sin årliga användning av återvunnet material till 1,5 miljoner ton före 2035. Dessutom ställer det upp mål för att öka andelen återvunnet material av den totala förbrukningen av naturstenmaterial. Företaget strävar också efter att öka värdet av avfallsråvaror och återvunna råvaror genom att förädla dem till nya produkter, såsom biokol och återvinningsgödsel, vilket avspeglas i företagets mål att tredubbla den årliga omsättningen för enheten för miljöteknik.
Mellersta Finlands förbund strävar efter att stödja aktörerna i regionen i främjandet av cirkulär ekonomi och uppmuntrar aktörerna att göra egna åtaganden. Målet är 22 åtaganden före 2035. Landskapsförbundet har också för avsikt att öka den EU-finansiering till aktörer i regionen som kanaliseras till cirkulär ekonomi. Dessutom ställer Mellersta Finlands förbund upp mål för aktörerna i regionen i syfte att öka sådan energiproduktion som inte baserar sig på förbränning samt främja cirkulär ekonomi när det gäller offentligt ägda fastigheter som används i liten omfattning och som ska tas ur bruk.
Metsä Group är ett skogsindustriföretag som främjar bioekonomi och cirkulär ekonomi bland annat genom att tillsammans med sina partner förädla nya produkter ur sidoströmmarna i sin verksamhet. Metsä Group har som mål att senast 2035 kommersialisera tre nya produkter eller lösningar som baserar sig på volymmässigt betydande sidoströmmar. Nya produkter kan vara till exempel kemikalier eller material för applikationer inom kosmetik eller byggande. Dessutom har företaget som mål att stegvis minska sin årliga produktion av bioenergi som baserar sig på förbränning av sidoströmmar så att 2035 års siffror är 1000 gigawattimmar mindre än 2025 års siffror bland annat genom att ta i bruk elpannor och förbättra energieffektiviteten.
Orthex är ett företag som specialiserar sig på hushållsprodukter såsom förvaringslådor, köksredskap och trädgårdsprodukter. Orthex har som mål att höja andelen återvunna och förnybara råvaror som används i produktionen från nuvarande cirka 16 procent till 85 procent fram till 2035. Samtidigt har företaget som mål att lansera nya cirkulära produkter, såsom återanvändbara produkter och produkter av återvunnen plast. Målet är att med hjälp av de cirkulära produkterna minska det relativa koldioxidfotavtrycket per producerat kilo med 75 procent jämfört med nuläget.
Sweco är expert på projektering och konsultering och strävar efter att i allt högre grad ta in det cirkulära perspektivet i sina kundprojekt. Sweco eftersträvar bland annat en betydande ökning av antalet sådana konstruktionsprojekterings-, byggnads- och infrastrukturprojekt där cirkulära åtgärder har vidtagits eller tydliga mål ställts upp för främjande av cirkulär ekonomi utifrån rekommendationerna från granskningen av Swecos koldioxidfotavtryck och ansvarsfullhet.
Åtaganden har tidigare gjorts av A-Insinöörit, Borealis Polymers, Borgå stad, Skanska, Suunnittelutoimisto Fyra, Vanda Energi och Ylva. Nästan trettio åtaganden är under beredning och fler är på kommande.
De som är med i green deal får stöd, information och sparring både genom dialog med ministerierna och i de ”hemmabaser” som inrättas. Dessa stöder åtgärderna, sparrar, främjar samarbete och hjälper till att hitta finansieringskällor. Kompetensnätverket för cirkulär ekonomi stöder dem tillsammans med Green Building Council Finland (FIGBC).
Mer information:
Heikki Sorasahi, specialsakkunnig
miljöministeriet
tfn 029 525 0080
[email protected]
Sari Tasa, specialsakkunnig
arbets- och näringsministeriet
tfn 029 504 8242
[email protected]