Ändringar i villkoren för beviljande av energistöd 2023–2027
Statsrådet utfärdade den 14 december 2023 en förordning som ändrar de allmänna villkoren för beviljande av energistöd åren 2023–2027. Ändringen var nödvändig för att förordningen ska motsvara ändringarna i EU:s regler om statligt stöd (den så kallade gruppundantagsförordningen). Förordningen träder i kraft den 1 januari 2024.
I den allmänna gruppundantagsförordningen finns bestämmelser om de ramvillkor som ska följas bland annat i energistödet om stödet beviljas utan förhandsanmälan till kommissionen. Ändringen av förordningen trädde i kraft den 1 juli 2023. Efter det hade medlemsländerna sex månader på sig att uppdatera villkoren i sina stödprogram.
Den nationella förordning som nu utfärdas förtydligar de bestämmelser som främjar produktionen av förnybar vätgas eller av drivmedel som framställs av den och ökar förutsättningarna för att stödja projekt som gäller el- och värmelager samt utnyttjande av spillvärme. I enlighet med regeringsprogrammet blir det genom förordningen möjligt att i fortsättningen även stödja vattenkraftsprojekt.
Det allmänna målet med energistödet är att stödja projekt som bedöms ha de bästa möjligheterna att främja framtida energilösningar för att uppnå EU:s mål för förnybar energi 2030 och de nationella målen för 2035.
Energistöd i synnerhet för projekt som inbegriper ny teknik
Målet med stödprogrammet är att främja bland annat sådana investerings- och utredningsprojekt för förnybar energi och energieffektivitet som stöder Finlands mål om koldioxidneutralitet. Målet är också att främja kommersialiseringen av ny energiteknik samt att minska de negativa konsekvenser som produktionen och användningen av energi har för miljö och klimatet.
Genom stödet främjas även investerings- och utredningsprojekt som gäller förnybar energi och förnybar vätgas. Genom ändringen av förordningen förtydligas bestämmelserna om vätgasprojekt genom att produktionen av förnybar vätgas eller bränsle som framställts av den fogas till förordningen som en egen projektkategori.
Enligt regeringsprogrammet för Petteri Orpos regering förbättras verksamhetsförutsättningarna för den reglerbara vattenkraften, som är viktig för energisystemet, och främjas genomförandet av projekt som avser pumpkraft. Ändringen av förordningen gör det möjligt att nu också stödja vattenkraftsprojekt genom energistöd. Dessutom ändrades förordningen så att också projekt som främjar elsystemets reglerbarhet prioriteras vid prövningen av stödansökningar, utöver projekt för ny teknologi.
Förutsättningarna för stöd till projekt som gäller el- och värmelager samt utnyttjande av spillvärme utökas i enlighet med EU:s regler om statligt stöd. Även de bestämmelser som gäller bestämmandet av godtagbara kostnader ändras.
Enligt regeringsprogrammet är bevillningsfullmakten för energistöd från och med nästa år cirka 14 miljoner på årsnivå. Således ska endast en mycket liten del av de stödberättigande projekten i fortsättningen beviljas stöd. Fullmakten för stödet har varit 110–250 miljoner euro under de senaste åren. Dessutom har energiprojekt under åren 2022–2023 fått stöd via EU:s facilitet för återhämtning och resiliens med hjälp av det s.k. stödprogrammet RRF, vars totala fullmakt har varit 480 miljoner euro.
Mer information:
Tuuli Oikarinen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 292
Pekka Grönlund, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 815
Temasidan för energistöd på arbets- och näringsministeriets webbplats: https://tem.fi/sv/energistod2