Beredningen av nya temaavtal för städerna och staten inleds
Som en del av helheten för en stark stadspolitik inleder arbets- och näringsministeriet beredningen av temaavtal med städerna. Beredningen inleds med en enkät till städerna i vilken man kartlägger städernas beredskap och behov av temaspecifika avtal.
Statsminister Petteri Orpos regerings stadspolitik bygger på ett jämlikt partnerskap mellan staten och städerna. Tanken är att den tillväxt som en stark stadspolitik ger upphov till gagnar hela samhället och medför resurser också för att utveckla områden utanför stadsregionerna.
Som en del av stadspolitiken utnyttjar regeringen olika avtal mellan staten och städerna och stadsregionerna. I regeringsprogrammet ingår fyra modeller för avtalsbaserad verksamhet: ekosystemavtal, avtal om markanvändning, boende och trafik (MBT-avtal) samt de nya modellerna strategisk samarbetsallians och temaspecifika avtal.
"Det är förnuftigt att relationen mellan kommunerna och staten utvecklas utifrån ett starkt partnerskap, till exempel genom att utnyttja temaspecifika avtal. Idén med nya avtalsmodeller utgår från städernas eller stadsgruppernas egna behov och tankar. Temaavtalen lämpar sig särskilt för städer eller stadsgrupper som har ett visst tema kring vilket de önskar partnerskap med regeringen. Målet är att förena krafterna för att stärka utvecklingen av städerna och samtidigt utvecklingen i hela Finland", säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.
Beredningen av temaavtalen inleds med en enkät till städerna. Enkäten riktas på ett geografiskt heltäckande sätt till de 23 största städerna eller landskapens centralorter, med undantag för de städer som hör till det så kallade alliansavtalet.
I enkäten frågar man städerna om deras behov av temaavtal och om städernas preliminära tankar om avtalsteman. Beredningen av avtalen sker i nära samarbete med den stadspolitiska samarbetsgrupp som tillsätts i oktober. Efter en kartläggning av städernas beredskap och behov samt en bedömning som utförs av statens parter avgörs den slutliga helheten och omfattningen av de temaavtal som ingås.
"Städerna har redan tagit fram tankar om eventuella teman. Målet är att finna effektiva temaavtal som lämpar sig för en specifik stad eller stadsgrupp och dess utvecklingsbehov. Detta stöder regeringsprogrammets ståndpunkt om att kommunerna och regionerna är olika och därför ska avgörandena också kunna beakta olika behov. Dessutom behövs självfallet gärningar som gäller alla kommuner. Exempel på sådana är en reform av statsandelen för kommunal basservice och det program för avveckling av normer som inleds snart", säger minister Ikonen.
Svarstiden för enkäten till städerna pågår till 2.11.2023. Enkäten sänds till Jyväskylä, Kuopio, Lahtis, Björneborg, Kouvola, Joensuu, Villmanstrand, Vasa, Tavastehus, Seinäjoki, Rovaniemi, S:t Michel, Borgå, Salo, Kotka, Karleby, Hyvinge och Kajana.
Ytterligare information
Katja Palonen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 071
Olli Voutilainen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 064 919
Minna Kurki, kommun- och regionministerns specialmedarbetare, finansministeriet, tfn 050 437 2718
Fakta
Stadspolitiska avtal
Ekosystemavtal har ingåtts med huvudstadsregionen samt med andra universitetsstäder och städer med universitetscentra. Parter i avtalen är Helsingfors, Esbo, Vanda, Tammerfors, Åbo, Uleåborg, Rovaniemi, Vasa, Joensuu, Kuopio, Jyväskylä, Villmanstrand (inkl. Imatra), Lahtis, Björneborg, Seinäjoki, S:t Michel, Kajana (inkl. Sotkamo) och Karleby. De avtal som fokuserar på utveckling av innovationsekosystem genomförs i huvudsak med resurser för hållbar stadsutveckling under EU-programperioden 2021–2027.
Avtal om markanvändning, boende och trafik (MBT-avtal) har ingåtts sedan 2011 och de gällande avtalen kommer att uppdateras under denna regeringsperiod. Parter i dem är för närvarande sju stadsregioner: Helsingfors, Uleåborg, Tammerfors, Åbo, Jyväskylä, Kuopio och Lahtis stadsregioner.
Nytt i regeringsprogrammet är temaavtalen samt den strategiska allians som bygger på samarbetet mellan de sex största städerna, det vill säga Helsingfors, Esbo, Tammerfors, Vanda, Uleåborg och Åbo.
Dessutom samarbetar man i stadspolitiska samarbetsgruppen, i vilken de 21 största städerna, landskapscentrumen Karleby och Kajana samt företrädare för regionstäderna deltar.
Inom regionalpolitiken inleder regeringen under ledning av statsrådets kansli ett program för norra Finland och fortsätter under ledning av arbets- och näringsministeriet att arbeta med utvecklingsvisionen för östra Finland.