Invandrare får i fortsättningen information om Finland på ett bekant språk – utredning ger rekommendationer om genomförandet
Kommunerna ska från och med 2025 ordna samhällsorientering på flera språk för integrationskunder. Den utredning som arbets- och näringsministeriet beställde i maj 2023 ger rekommendationer om att orienteringen ska genomföras på ett högklassigt och enhetligt sätt på olika håll i Finland.
I den flerspråkiga samhällsorienteringen får invandrare information om att bo och arbeta i Finland, hur det finländska samhället fungerar samt om individens rättigheter och skyldigheter. Orienteringen genomförs på invandrarens eget modersmål eller på ett språk som invandraren behärskar väl.
I Finland har den flerspråkiga samhällsorienteringen redan genomförts lokalt och i olika omfattning i flera år. Invandrare som deltagit har upplevt att orienteringen är nyttig. Från och med 2025 blir samhällsorientering på flera språk en lagstadgad del av kommunens integrationsprogram, som kommunen ska ordna för invandrare i början av invandringen.
Enligt utredningen som gjorts av Owal Group Oy bör samhällsorienteringen på flera språk utgöra en tydlig del av kommunernas tjänster och av kundernas serviceväg i början av integrationsprocessen. Utredningen rekommenderar att man fastställer ett riktgivande minimiantal timmar för samhällsorienteringen i hela landet. I Sverige omfattar orienteringen minst 100 timmar och i Norge 75 timmar undervisning.
Enligt utredningen kräver en kostnadseffektiv samhällsorientering på flera språk att kommunerna samarbetar med varandra, och det behövs även samordning mellan regionerna och på nationell nivå. Orientering på distans och hybridorientering kan stödja deltagandet för invandrare som bor i glesbygden. Ordnandet och genomförandet av orienteringen förutsätter enligt utredningen riksomfattande stöd samt satsningar på utbildning och läromedel för utbildare i orientering.
Utredningen stöder beredningen av samhällsorientering på flera språk
Arbets- och näringsministeriet bereder våren 2024 en förordning av statsrådet om innehållet i och genomförandet av samhällsorientering på flera språk. I enlighet med regeringsprogrammet är utgångspunkten att integrationen grundar sig på språkinlärning och arbete samt det att personer som integreras kommer in i samhället och följer samhällets regler. Utredningen utnyttjas i denna beredning, och den stöder dessutom kommunerna i beredningen och genomförandet av samhällsorienteringen.
Den flerspråkiga samhällsorienteringen är en del av reformen av integrationslagen, som träder i kraft vid ingången av 2025 när ansvaret för sysselsättnings- och integrationstjänsterna överförs på kommunerna. Syftet med reformen är att öka invandrarnas integrering, sysselsättning och delaktighet i samhället.
Mer information:
Laura Ruuskanen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7283