Kolumn: Investeringsvåg för ren energi i biljonklassen under detta årtionde
Coronapandemin, energikrisen i Europa och minskade kostnader för produktionen av förnybar energi håller på att omvandla 2020-talet till det verkliga årtiondet för ren energi. Investeringarna i förnybar el, energinät och energilagring är redan nu större i världen än investeringarna i olja, naturgas och stenkol. Produktionen av kärnkraft ökar också.
Analyserna från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD samt Internationella energiorganet IEA och kärnenergiorganet NEA inom dess krets ger en heltäckande bild av de aktuella energitrenderna och framtidsutsikterna. Största delen av de data som organisationerna producerar är offentligt tillgängliga.
IEA: energiinvesteringarna överskrider i år för första gången gränsen på tre biljoner dollar
IEA bedömer i sin rapport World Energy Investment 2024 att världens energiinvesteringar 2024 är rekordstora och över tre biljoner US-dollar. Av detta styrs redan cirka två biljoner till ren energi. Även om den höjda räntenivån har försämrat lönsamheten för vissa projekt, har trycket samtidigt minskat ställvis i den överhettade leveranskedjan.
Investeringar behövs, eftersom fortfarande cirka fyra femtedelar av världens energiförbrukning stöder sig på fossila bränslen. Globalt sett och med tanke på en rättvis energiomställning är utmaningen att endast 15 procent av investeringarna i ren energi riktas till tillväxtekonomier utanför Nordamerika, Europa och Kina.
När investeringarna i synnerhet gäller elproduktion behövs det investeringar också i distributionen och användningen av den. Ren el kan ersätta fossila energiformer i slutanvändningen av energi, såsom vid uppvärmning, kylning, i trafik och vätgasproduktion. Digitaliseringen ökar också användningen av el. IEA förutspår att andelen el i slutanvändningen av energi kommer att stiga från cirka 20 procent till upp till cirka 50 procent fram till 2050, om klimatneutralitetsscenariot förverkligas.
Solen skiner på en liten stuga och även på andra ställen. Enligt IEA gjordes investeringar i solenergi i världen 2023 för nästan 500 miljarder US-dollar, vilket är mer än investeringarna i alla andra former av elproduktion tillsammans. Dessa investeringar kan genomföras relativt snabbt, vilket säkerställer en snabb skalning. Solelen kommer att på längre sikt bli en globalt sett mycket betydande energiform, och dess ökande roll i elsystemen ökar behovet av och intresset för lösningar för lagring av energi. Också i Finland har kapaciteten för solcellsenergi redan överskridit 1 000 MW.
Kärnenergin börjar öka igen – produktionen når ett nytt rekord redan 2025
Kärnenergin håller på att få fart på tillväxten. I sin rapport Electricity 2024 förutspår IEA att produktionen av kärnenergi globalt kommer att nå ett nytt rekord 2025. Åren 2024–2026 förväntar sig IEA att kärnenergikapaciteten ökar med 29 GW när nya anläggningar tas i drift särskilt i Kina och Indien och när produktionen i befintliga anläggningar ökas till exempel i Frankrike och Japan.
Ett växande intresse riktas mot små kärnreaktorer. OECD:s kärnenergiorganisation NEA har samlat ett nätverk för att främja utvecklingen av kärnenergi (Roadmaps to New Nuclear). I sin senaste publikation The NEA Small Modular Reactor Dashboard utvärderade NEA 56 av sammanlagt 98 identifierade småreaktorkoncept. Både NEA och IEA utarbetar som bäst bedömningar av möjligheterna till finansieringsmodeller för kärnenergiprojekt.
Stora vätgasprojekt finns fortfarande huvudsakligen på planeringsbordet
Gärningar som gäller vätgas behövs för att man ska kunna svara på visionerna om vätgas. IEA har sammanställt de planerade projekten inom vätgasproduktion i databasen Hydrogen production projects Interactive map. Den globala databasen, som uppdaterades i november 2023, innehåller cirka 1 100 projektplaner för vätgasproduktion och 235 projekt för vilka det har fattats ett bindande investeringsbeslut (FID).
Om man emellertid ser till projektens storlek enligt elektrolyskapacitet kan man konstatera att endast drygt tre procent av den planerade kapaciteten har nått fram till investeringsbeslutet. De projekt som genomförts tills vidare är till sin karaktär demonstrationsprojekt inom affärsverksamheten. Det är fortfarande långt kvar till en vätgasekonomi av stor klass, till exempel i samband med tillverkningen av rent stål, ammoniak och flygbränslen. För att produktionen av vätgas ska bli allt vanligare krävs det att efterfrågan på vätgas främjas.
Den elektrifierade marknaden
Försäljningen av elbilar fortsätter att öka globalt. Under det första kvartalet 2024 ökade enligt IEA försäljningen av elbilar med över 25 procent jämfört med motsvarande period året innan.
IEA förutspår att behovet av el för datacentraler, artificiell intelligens och kryptovalutor kommer att fördubblas till 1000 TWh fram till år 2026, vilket skulle innebära en förbrukning på några procent av den el som produceras i hela världen.
Uppvärmning och kyla kan genomföras effektivt med värmepumpar. IEA uppskattar att värmepumpar är ungefär 3–5 gånger mer effektiva än de naturgaspannor som används allmänt också i Europa.
Försäljningen av värmepumpar nådde rekordnivåer runt om i världen under energikrisen. I de nordiska länderna har värmepumpar länge varit dominerande, men globalt sett har situationen varit en annan. Effektiva värmepumpar kan också höja levnadsstandarden i sådana utvecklingsländer där det är nödvändigt med tillgång till kylda utrymmen, men där tillgången är begränsad.
Omställningen till ren energiproduktion ändrar materialbehoven. Enligt IEA ökade till exempel efterfrågan på kritiska mineraler som behövs för batterier kraftigt 2023. Efterfrågan på litium ökade med 30 procent och efterfrågan på nickel, kobolt, grafit och sällsynta jordartsmetaller med 8–15 procent beroende på material. Marknaden för kritiska mineraler kan fördubblas under de kommande 15 åren.
Uppmärksamhet fästs vid de strategiska beroendena inom energisektorn
IEA grundades en gång på grund av oljekrisen och för att skydda organisationsmedlemmarnas intressen vid eventuella nya störningar på oljemarknaden. Det geopolitiska motsatsförhållandets tidevarv och den framskridande energiomvälvningen utmanar försörjningsberedskapstänkandet och utvidgar uppfattningen om vilken betydelse olika investeringar i ren energi har. Ren energi är en energisäkerhetsåtgärd i en situation där det råder osäkerhet om tillgången på fossila bränslen.
Störningar i de globala leveranskedjorna för energi och teknik till följd av den senaste tidens kriser, stigande priser samt brist på kritiska mineraler, halvledare och komponenter hotar att bromsa upp omställningen till ren energi. Därför är IEA:s geopolitiskt centrala mål att minska beroendena inom energisektorn.
I sin rapport Energy Technology Perspectives 2023 analyserar IEA riskerna och möjligheterna med att utveckla leveranskedjorna för ren energi. IEA rekommenderar att alla länder bedömer hur de kan dra nytta av de möjligheter som den nya energiekonomin erbjuder, beaktar sina starka och svaga sidor och fastställer sina industripolitiska strategier på grundval av dessa.
I takt med att tillgången till bland annat solenergi, batteriteknik och vissa högteknologiska komponenter blir allt viktigare är oron över energisäkerheten allt mer koncentrerad till var tekniken tillverkas och lagras. När elens roll i energisystemen ökar behövs dessutom nya lösningar som ökar cybersäkerheten och balanserar den snabbt växande och varierande produktionen.
Juho Korteniemi, industriråd, är chef för gruppen för kärnenergi och bränslen vid arbets- och näringsministeriets energiavdelning (juho.korteniemi(at)gov.fi)
Anita Silanterä, specialsakkunnig, ansvarar för helheterna inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde vid Finlands OECD-representation i Paris (anita.silantera.UM(at)gov.fi)
Källör:
IEA: Electricity 2024 Report
NEA: The NEA Small Modular Reactor Dashboard: Second Edition
IEA: Hydrogen production projects interactive map
IEA: Energy Technology Perspectives 2023