Programmet för arbetsförmåga avslutas – en del av åtgärderna fortsätter när den nya regeringsperioden inleds
Genom programmet för arbetsförmåga söktes 2019–2023 lösningar på redan kartlagda problem i sysselsättningen av partiellt arbetsföra. Samtidigt utvecklades allt mer verkningsfulla tjänster för att stödja arbetsförmågan. Slutrapporten om programmet för arbetsförmåga innehåller information om programmets åtgärder och resultaten av dem.
Målet för programmet var att bättre identifiera behovet av stöd för arbetsförmågan för partiellt arbetsföra, att erbjuda dem individualiserade tjänster till stöd för arbetsförmågan och sysselsättningen i rätt tid och att framdriva arbetstillfällen för partiellt arbetsföra personer.
Arbets- och näringsministeriet svarade för och genomförde programmet i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet så att förvaltningsområdenas åtgärder stödde och kompletterade varandra. Programmet var en del av statsminister Sanna Marins regerings sysselsättningsåtgärder som helhet och genomförandet av programmet baserade sig på regeringsprogrammet. Finansieringen för programmet var sammanlagt 36 miljoner euro.
Utöver slutrapporten pågår en extern utvärdering av programmet som genomförs av Owal Group Oy. Den blir klar i maj.
Båda förvaltningsområdenas åtgärder ledde i samma riktning
I fråga om arbets- och näringsministeriets sex åtgärder fokuserade man på att avveckla hinder för sysselsättning av partiellt arbetsföra och på att påskynda sysselsättningen. Åtgärderna var att öka antalet samordnare av arbetsförmågan vid arbets- och näringsbyråerna, åtta pilotförsök med arbets- och näringstjänster som genomförts på olika håll i Finland, grundande av Jobbkanalen Ab, sysselsättning genom offentlig upphandling, inrättande av Kompetenscentrumet för sociala företag samt utvecklande av mätningen av sysselsättningens samhälleliga verkningar.
Genom åtgärderna inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde utvecklades vid välfärdsområdenas social- och hälsocentraler sådana tjänster för stöd av arbetsförmågan som stärker arbets- och funktionsförmågan och främjar sysselsättningen. Som en viktig del av social- och hälsovårdsministeriets åtgärder stärktes också yrkesverksammas kompetens i anslutning till stödet för arbetsförmågan genom att utbildningshelheterna för stödet av arbetsförmågan utvecklades. I områdena genomfördes sammanlagt 22 utvecklingsprojekt som finansierades med statsunderstöd. Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Arbetshälsoinstitutet (TTL) genomförde utvärderings- och uppföljningsundersökningen.
En del av åtgärderna i programmet för arbetsförmåga fortsätter när den nya regeringsperioden inleds. Till exempel den nationella finansieringen av Kompetenscentrumet för sociala företag fortsätter till utgången av 2023. Det statsägda bolaget med specialuppgifter Jobbkanalen Ab, som inledde sin verksamhet stegvis under 2022, håller som bäst på att komma i gång. I välfärdsområdena fortsätter man att förankra och sprida verksamhetsmodellerna för stöd av arbetsförmågan och sysselsättningen som en del av Finlands program för hållbar tillväxt.
Arbetet med att sysselsätta partiellt arbetsföra fortsätter
Den ogenomförda arbetsinsatsen som föranleds av den svaga sysselsättningen av partiellt arbetsföra beräknas uppgå till 1,3 miljarder euro per år. Därmed är det viktigt att arbetet med att förbättra sysselsättningen av partiellt arbetsföra fortsätter också i framtiden.
En ännu bättre sysselsättning av partiellt arbetsföra är ett sätt att höja sysselsättningsgraden. Den bidrar också till att lösa problemet med matchning av arbetskraft. Ur mänsklig synvinkel lönar sig stödet för arbetsförmågan och det ökar jämlikheten samt människornas delaktighet både i arbetslivet och i samhället i större utsträckning.
Enligt Statistikcentralens arbetskraftsundersökning skulle uppskattningsvis 65 000 bland de partiellt arbetsföra utanför arbetslivet vilja arbeta och de bedömer också att de är förmögna att arbeta. Enligt arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik fanns det i början av detta år cirka 30 000 arbetslösa arbetssökande som hade funktionsnedsättning eller var långtidssjuka. I verkligheten finns det säkert fler partiellt arbetsföra arbetssökande än beräknat.
Ytterligare information:
Kimmo Ruth, arbetsmarknadsråd, tfn 029 504 8073, [email protected] (åtgärderna inom programmet för arbetsförmåga inom ANM:s förvaltningsområde)
Niina Kovanen, specialsakkunnig, projektchef, tfn 029 516 3726, [email protected] (åtgärderna inom programmet för arbetsförmåga inom SHM:s förvaltningsområde)
Programmet för arbetsförmåga (tem.fi)
Programmet för arbetsförmåga på SHM:s webbplats