Statsrådets skrivelse till riksdagen om förslaget att frånträda energistadgefördraget
Den 13 september 2023 lämnade statsrådet en skrivelse till riksdagen om Europeiska kommissionens förslag att EU och Euratom ska frånträda energistadgefördraget. Utöver EU är 52 stater är parter i energistadgefördraget, som trädde i kraft 1998.
Energistadgefördraget är energisektorns avtal om investeringsskydd, handel och transitering. Det innehåller även bestämmelser om tvistlösningsförfarande.
Förhandlingarna om att modernisera energistadgefördraget avslutades i juni 2022, men reformen har inte kunnat godkännas då EU inte fått mandat för omröstningen. Enligt kommissionen saknas det just nu en gemensam vilja bland EU-länderna att godkänna reformen. En modernisering av fördraget är i praktiken en förutsättning för att EU ska kunna förbli part i det.
Enligt kommissionen är det inte ett alternativ att EU förblir part i energistadgefördraget om det inte moderniseras, eftersom fördraget inte i nuläget är i linje med EU:s investeringspolitik och investeringslagstiftning och med EU:s energi- och klimatmål.
Investeringar som görs efter ett frånträde kommer inte att omfattas av investeringsskyddet enligt fördraget, men å andra sidan omfattas redan gjorda investeringar av skyddet enligt det omoderniserade fördraget under 20 år efter frånträdet enligt artikel 47.3 i energistadgefördraget.
Statsrådet kan i princip godkänna EU:s och Euratoms frånträde – förhandlingarna fortsätter
Arbets- och näringsministeriet har berett ärendet i samarbete med utrikesministeriet och justitieministeriet. U-skrivelsen har behandlats genom skriftligt förfarande i Energi- och Euratomsektionen och i EU-ministerutskottet den 8 september 2023.
Statsrådet anser att det bör fattas beslut om riktlinjer på EU-nivå utan dröjsmål. EU:s frånträde från fördraget i fråga om sitt eget behörighetsområde kan i princip godkännas då ett frånträde sannolikt är det enda alternativet som är genomförbart i praktiken.
Statsrådet preciserar sina ståndpunkter om förslaget i takt med att förhandlingarna framskrider.
Mer information:
Katariina Särkänne, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7440