Kysymyksiä ja vastauksia Työkanava Oy:stä
-
Hallituksen tavoitteena on edistää osatyökykyisten työllistymistä ja kehittää välityömarkkinoita. Osana tätä kokonaisuutta hallitus päätti luoda Suomeen uuden tavoitteellisen ja liiketoimintaan perustuvan toimijan välityömarkkinoilla – Työkanava Oy:n. Sen tarkoituksena on edistää kaikkein heikoimmassa asemassa olevien osatyökykyisten työllistymistä sekä tukea heidän siirtymistään avoimille työmarkkinoille.
Tähän saakka kaikkein vaikeimmassa asemassa olevilta osatyökykyisiltä työttömiltä on puuttunut väylä palveluista työhön, koska he tarvitsevat työn ohella samanaikaisesti merkittävää tukea. Tähän kokonaisuuteen Työkanava tuo uuden toimintamallin.
-
Eduskunta hyväksyi lain Työkanava Oy -nimisestä osakeyhtiöstä16.3.2022, ja se tuli voimaan 1.7.2022. Työkanavan liiketoiminta käynnistyi vaiheittain loppuvuoden 2022 aikana. Ensimmäiset osatyökykyiset henkilöt aloittavat yhtiön palveluksessa vuoden 2023 alkupuolella.
-
Yhtiön toiminta alkaa vaiheittain yhtiölle osoitettavan julkisen tuen turvin.
Vuoden 2022 toisesta lisätalousarviosta myönnettiin yhtiölle 10 miljoonaa euroa peruspääomaa Suomen kestävän kasvun ohjelmasta sekä toiset 10 miljoonaa euroa valtion avustuksena.
Vuoden 2023 talousarviossa pääomituksen määrä on 7 miljoonaa euroa ja valtionavustus 10 miljoonaa euroa.Jatkovuosien rahoitus on varattu valtiontalouden kehyspäätökseen, ja eduskunta päättää määrärahoista vuosittain valtion talousarviossa. Tarkoitus on, että palvelumyynti tuottaisi myöhemmin ainakin kolmanneksen yhtiön tuloista.
-
Työkanava Oy on valtion erityistehtäväyhtiö, joka työllistää kaikkein vaikeimmin työllistyviä työttömiä ja työhaluisia osatyökykyisiä tarjoamalla heille Työkanavassa työsuhteen ja myymällä heidän työpanostaan asiakkailleen. Yhtiön tavoite on kohentaa heidän osaamistaan ja työmarkkinavalmiuttaan niin, että mahdollisimman moni siirtyisi Työkanavasta eteenpäin työsuhteeseen avoimille työmarkkinoille.
-
Yhtiön asiakkaita ovat yritykset, järjestöt, julkisyhteisöt ja yksityiset kuluttajat, jotka tarvitsevat työvoimaa. Asiakkaalle tämä on yksi tapa saada motivoitunutta työvoimaa sekä osoittaa sosiaalista yhteiskuntavastuuta.
-
Työkanava Oy on kokonaan valtion omistama erityistehtäväyhtiö. Erityistehtäväyhtiöt toteuttavat kunkin yhtiön osalta erikseen määriteltyjä yhteiskunnallisia tehtäviä, jotka ovat tarkoituksenmukaista organisoida yhtiömuodossa. Työkanava on luonteeltaan normaali osakeyhtiö, jonka toimintaa säädellään lainsäädännöllä. Sillä on myös samat riskit kuin millä tahansa osakeyhtiöllä.
Yhtiön omistajaohjauksesta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö.
-
Yhtiö päättää itse liiketoiminnastaan. Työkanavan toiminta käynnistynee sellaisilla aloilla, joilla on pulaa työvoimasta. Tämä jää nähtäväksi, ja riippuu siitä, millä toimialoilla Työkanavan asiakasyritykset toimivat.
-
Yhtiö aloittaa toimintansa kokeilemalla toimintaa muutaman keskenään erilaisen asiakkaan kanssa.
-
Työkanavalain mukaan yhtiön toiminta ei saa vääristää kilpailua. Yhtiön tuottamien palvelujen hinnoittelun on oltava markkinaehtoista. Työkanava Oy on yhtiö, joka tuottaa Euroopan unionin valtiontukisääntelyssä tarkoitettuja yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin tarkoitettuja palveluja. Yhtiöön sovelletaan myös kilpailulakia ja julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annettua lakia.
Työkanavan kanssa täysin samalla liikeidealla tai konseptilla toimivia yhtiöitä ei ole Suomessa. Yhtiö toimii yhdessä työhön integroivien yhteiskunnallisten yritysten ja kolmannen sektorin palveluntuottajien kanssa ja mahdollisesti käyttää näiden palveluja.
-
He ovat henkilöitä, joiden vamma tai sairaus vähentää niin merkittävästi heidän mahdollisuuksiaan saada työtä, että muutoin kuin Työkanavan kautta saatu työ on epätodennäköistä. Lisäksi on epätodennäköistä, että työllistymistä tai työllistymisedellytyksiä parantavilla palveluilla voitaisiin tätä todennäköisyyttä parantaa.
-
Yhtiö ilmoittaa kulloinkin avoinna olevista työpaikoistaan ainoastaan Pohjanmaan TE-toimistolle, joka on saanut työ- ja elinkeinoministeriöltä erityistehtävän osoittaa työntekijöitä Työkanavaan töihin.
Pohjanmaan TE-toimisto etsii Työkanavan avoinna oleviin työtehtäviin sopivia työntekijöitä TE-viranomaisten asiakastietojärjestelmästä. Asiakastietojärjestelmään on kirjattu ne työnhakijat, jotka TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun TE-viranomainen on arvioinut soveltuviksi työskentelemään Työkanavassa. Soveltuvuus arvioidaan koko maassa samojen laissa määriteltyjen kriteerien perusteella.
Kun Pohjanmaan TE-toimisto löytää Työkanavassa auki olevaan tehtävään sopivan henkilön, se osoittaa hänet työntekijäksi Työkanavaan. Tämän jälkeen Työkanava tekee työsopimuksen työntekijän kanssa. Lisäksi yhtiö vastaa työntekijän perehdyttämisestä ja työnohjauksesta työnantajana.
-
Työkanava työllistää toimintansa alkuvaiheessa arviolta muutaman sata osatyökykyistä vuosittain. Tavoitteena on, että työsuhteessa on toiminnan vakiinnuttua noin 1000 henkilöä.
-
Yhtiö ei tuota julkisia palveluja. Työkanavan tehtävä on tarjota työtä. Se toimii siten työnantajana työsuhteessa oleville osatyökykyisille henkilöille.
Työkanava pyrkii varmistamaan sen, että Työkanavaan työllistetyt saavat ne julkiset palvelut, joihin he ovat oikeutettuja. Tätä se täydentää muiden työnantajien tapaan itse järjestämillään palveluilla, mm. järjestämällä työterveyshuollon.Työkanavan tavoitteena on tarjota riittävän pitkäkestoinen työpaikka ja tukea henkilöä tässä työssä. Se myös edistää henkilön uralla etenemistä eli työllistymistä avoimille työmarkkinoille toisen työnantajan palvelukseen.
-
Käytännössä he voivat tehdä melkein mitä vain töitä. Osatyökykyisillä on monenlaista ammattiosaamista ja ihmisten koulutustausta on laaja ja monipuolinen.
Työtehtävät riippuvat kuitenkin Työkanavan asiakkaista, joita ovat siis yritykset, yhteisöt, julkishallinnolliset toimijat ja muut, jotka haluavat ostaa Työkanavalta työpanosta.
-
Kuten muutkin työnantajat, Työkanava Oy voi tuottaa osaamisen kehittämisen palveluja itse tai tarvittaessa ostaa täydentäviä palveluja työntekijöidensä osaamisen kehittämiseksi. Ensisijaisesti Työkanava hyödyntää tässä julkisia työvoimapalveluja. Työkanava voi myös ostaa osaamisen kehittämisen palveluja esimerkiksi muilta välityömarkkinatoimijoilta, järjestöiltä ja muilta palveluntuottajilta hankintalain mukaisesti kilpailuttamalla. Työkanava voi joissakin tilanteissa myös tuottaa osaamisen kehittämisen palveluja itse.
-
Suurin vaikutus työntekijälle on itse työn tekemisellä avoimen työmarkkinan tehtävässä Työkanavassa. Työkanava kehittää palkkaamiensa osatyökykyisten henkilöiden valmiuksia ja osaamista niin, että heidän valmiutensa työskennellä yhtiössä vahvistuvat. Tätä laajempi osaamisen kehittäminen on tarkoitus toteuttaa hyödyntämällä ensisijaisesti olemassa olevia työvoimapalveluja, Kelan tai sosiaalihuollon palveluja. Esimerkkejä näistä palveluista ovat työhönvalmentajan tai työkykykoordinaattorin antama tuki.
-
Yhtiön hallituksen jäsenmäärä vastaa normaalia osakeyhtiön hallituksen jäsenmäärää.
Hallitus on koottu henkilöistä, joilla on mahdollisimman monipuolinen osaaminen. Tämä
turvaa yhtiön menestyksellisen liiketoiminnan.Työkanavan hallituksen puheenjohtajana toimii alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä ja varapuheenjohtajana toimitusjohtaja (eläkkeellä) Jukka Kinnunen. Hallituksen muut jäsenet ovat osastopäällikkö Raimo Antila, sosiaali- ja terveysministeriö,
johtaja Sirpa Huuskonen, Tokmanni, viestintäpäällikkö Essi Lindberg, Labore, kehittämispäällikkö Jukka Lindberg, Vates-säätiö ja muutosjohtaja Leena Munter, Business Finland. -
Työkanavan toiminnassa lähdetään siitä, että työkyvyn tuki kannattaa ja lisää ihmisten yhdenvertaisuutta, koska merkityksellinen työ, toimeentulo ja oma työyhteisö pitävät osatyökykyisen henkilön kiinni yhteiskunnassa.
Yksilön lisäksi yhteiskunnalle on tärkeää, että Työkanava tarjoaa töitä erityisesti kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville osatyökykyisille henkilöille.Vaikka yhtiö toimii tuloksellisesti, sen tavoite ei ole tuottaa liikevoittoa. Mahdollinen tulos käytetään toiminnan kehittämiseen.
Yhtiö tuottaa EU:n valtiontukisääntelyssä tarkoitettuja yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin tarkoitettuja palveluja (SGEI).
Yhteiskuntavastuu näkyy myös siten, että yhtiön toiminnan käynnistäminen toimeenpanee YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen velvoitteita. -
Valittu malli pohjautuu selvityshenkilö Hannu Mäkisen ehdotukseen. Hän päätyi hylkäämään esim. työpankkikokeilun mallin perustellen sitä seuraavasti: ”Kokeilu ei saavuttanut sitä laajuutta, mitä tavoiteltiin. Kohderyhmäkohtaisesti tulokset olivat epätasaisia. Osatyökykyisten kohdalla siirtymät ja vuokraus olivat huomattavan vähäisiä verrattaessa heidän osuuteensa työpankkeihin palkatuista. Työpankkitoiminta ei ratkaissut kaikkein haastavimpien erityisryhmien työllistymisen haasteita”.
Ruotsissa Samhall on toiminut menestyksellisesti noin 40 vuotta ja se on yksi Ruotsin tärkeimmistä yrityksistä.
-
Ennen kaikkea yhtiö antaa vaikeimmin työllistyville osatyökykyisille työkokemusta, ja kohentaa siten heidän työmarkkinavalmiuksiaan. Ilman yhtiön tarjoamaa mahdollisuutta näillä henkilöillä ei ole paljoakaan mahdollisuuksia työllistyä avoimille työmarkkinoille.
Yhtiö auttaa lisäksi yrityksiä työvoimapulassa. Siten yrityksen omat työntekijät voivat keskittyä ydinliiketoimintaan.Monet yritykset ja yhteisöt voivat vahvistaa yhteiskuntavastuutaan, kun ne tekevät yhteistyötä Työkanavan kanssa.
Osatyökykyisten ja vaikeasti työllistyvien työpanosta tarvitaan myös nostamaan työllisyysastetta.
-
Yhtiön operatiivinen johto vastaa riskienhallinnasta yhdessä hallituksen kanssa.
-
Valtion omistajapolitiikka ja -ohjaus perustuvat omistajaohjauslakiin (1368/2007) ja lakiin valtion yhtiöomistuksesta ja omistajaohjauksesta annetun lain muuttamisesta (1315/2016). Valtion omistajaohjauksella tarkoitetaan valtion äänioikeuden käyttämistä yhtiökokouksissa sekä muita toimenpiteitä, joilla valtio osakkeenomistajana myötävaikuttaa yhtiöiden hallintoon ja toimintaperiaatteisiin.
Työ- ja elinkeinoministeriölle on omistajaohjauksen näkökulmasta tärkeää, että Työkanava toteuttaa perustehtävänsä. Ministeriö tukee yhtiötä tässä työssä, ja seuraa tavoitteen toteutumista.
-
Ei voi hakea suoraan. Työkanava tekee yhteistyötä TE-viranomaisten kanssa, ja osatyökykyiset henkilöt saavat työpaikan Työkanavassa ainoastaan TE-toimiston välityksellä. Työkanavassa työskentelystä kiinnostuneen osatyökykyisen on siten ilmoittauduttava työnhakijaksi joko paikalliseen TE-toimistoon tai kunnan TE-palveluihin, jos kunta on mukana työllisyyden kuntakokeilussa. Työkanavasta kiinnostunut työnhakija voi itse pyytää soveltuvuuden arviointia Työkanavaan osana työllistymissuunnitelman päivitystä.
-
Julkisten työvoimapalvelujen siirto kuntiin vuonna 2024 muuttaa monella tavalla palvelujen tarjoamisen rakennetta ja sisältöä. Uudistuksen valmistelun yhteydessä käsitellään myös Työkanava Oy:n saama palvelu uudessa tilanteessa.
-
Työkanavan omat verkkosivut avataan vuoden 2023 alkupuolella. Työkanavaan liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä toimitusjohtaja Sari Nikkolaan, sari.nikkola(at)tyokanava.fi.
työ- ja elinkeinoministeriö