Analys: Jobbmarknaden har svagt positiva sysselsättningseffekter
Arbets- och näringsministeriets färska analys granskar sysselsättningseffekterna av den offentliga AI-baserade plattformen för arbetsförmedling, Jobbmarknaden. Utifrån analysen har Jobbmarknaden påverkat sysselsättningen svagt positivt.
Jobbmarknaden är den offentliga arbetsförmedlingens plattform för arbetsförmedling som ersatte den riksomfattande webbplatsen www.te-tjanster.fi i maj 2022. Serviceplattformen är en del av ett omfattande projekt för digitalisering av arbets- och näringstjänsterna. Syftet med projektet har varit att förbättra matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare som söker arbetskraft genom att utnyttja digitala tjänster och artificiell intelligens.
I analysen har man gått igenom resultaten av en litteraturanalys samt bland annat jämfört antalet lediga jobb och hur länge de varit lediga innan reformen trädde i kraft och därefter. Den egentliga effektanalysen baserar sig på statistiska modeller av hur länge jobben är lediga och rekryteringstiderna före och efter att reformen trätt i kraft. Konjunkturernas eventuella effekter har beaktats.
Enligt analysen verkar reformen av Jobbmarknaden ha effektiviserat tiden för hur länge jobben är lediga och rekryteringstiderna med minst tre procent. Det är dock svårt att särskilja resultaten från effekterna av den nordiska modellen för arbetskraftsservice som trädde i kraft samtidigt. I den ålades arbetssökande skyldighet att söka arbete.
Den nya teknik för arbetsförmedling som redan nu tagits i bruk har möjligheter att påverka sysselsättningen positivare än för närvarande. Detta baserar sig på att de arbetssökande tills vidare har utarbetat och publicerat sina jobbsökarprofiler ganska långsamt. När fler profiler publiceras förbättras arbetsgivarens möjligheter att söka direkt.
Mer information:
Heikki Räisänen, forskningsdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7118