Analyysi: Työmarkkinatorilla lieviä positiivisia työllisyysvaikutuksia
Työ- ja elinkeinoministeriön tuore analyysi tarkastelee julkisen tekoälypohjaisen työnvälitysalustan, Työmarkkinatorin työllisyysvaikutuksia. Analyysin perusteella Työmarkkinatori on vaikuttanut työllisyyteen lievän myönteisesti.
Työmarkkinatori on julkisen työnvälityksen työnvälitysalusta, joka korvasi valtakunnallisen te-palvelut.fi-sivuston toukokuussa 2022. Palvelualusta on osa laajamittaista työ- ja elinkeinopalvelujen digitalisaatio -hanketta, jonka tarkoituksena on ollut parantaa työnhakijoiden ja työvoimaa etsivien työnantajien kohtaantoa hyödyntämällä digitaalisia palveluja ja tekoälyä.
Analyysissa on käyty läpi kirjallisuusanalyysin tuloksia sekä muun muassa vertailtu avointen työpaikkojen määrää ja niiden avoinnaolon kestoa ennen uudistuksen voimaantuloa ja sen jälkeen. Varsinainen vaikuttavuusanalyysi perustuu avoinnaolon kestojen ja rekrytointiaikojen tilastollisiin mallinnuksiin ennen ja jälkeen uudistuksen voimaantulon. Suhdanteiden mahdolliset vaikutukset on huomioitu.
Analyysin perusteella Työmarkkinatori-uudistuksessa näyttää tapahtuneen ainakin kolmen prosentin tehostumista työpaikkojen avoinnaolon kestoissa ja rekrytointiajoissa. Tuloksia on kuitenkin vaikea erottaa samaan aikaan voimaantulleen pohjoismaisen työvoimapalvelumallin vaikutuksista. Siinä työnhakijoille asetettiin työnhakuvelvoitteita.
Jo nyt käyttöönotetulla uudella työnvälitysteknologialla on mahdollisuuksia vaikuttaa työllisyyteen nykyistä myönteisemminkin. Tämä perustuu siihen, että työnhakijat ovat toistaiseksi laatineet ja julkaisseet työnhakuprofiilejaan melko verkkaisesti. Kun julkaistuja profiileja saadaan lisää, paranevat työnantajan suorahaun mahdollisuudet.
Lisätiedot:
tutkimusjohtaja Heikki Räisänen, TEM, p. 0295 047 118