Användningen av stenkol som energikälla i Finland upphör under våren

Användningen av stenkol i den finländska energiproduktionen upphör i vår när Helen och Vanda Energi lägger ner sina sista kraftverksenheter som använder stenkol. Användningen av stenkol som energikälla upphör fyra år före tidsfristen den 1 maj 2029 som lagen förutsätter. I och med utvecklingen tar Finland ytterligare ett viktigt steg mot ett renare, mer självförsörjande och klimatneutralt energisystem.
”I och med att användningen av stenkol upphör ersätts användningen av denna fossila importerade energi med renare lösningar som minskar klimatutsläppen samtidigt som konsumenterna drar nytta av förmånligare energi”, konstaterade miljö- och klimatminister Sari Multala vid ett evenemang som firade stängningen av Helens sista kolkraftverk den 1 april 2025.
”Jag vill gratulera Helen och alla finländska energibolag för deras beslutsamhet, som lett till att stenkol som energikälla slopas i Finland. När riksdagen 2019 enhälligt antog en lag med bestämmelser om att kol som energikälla ska fasas ut inom tio år kändes målet som en utmaning, men nu, när vi ser att det nås fyra år i förtid, kan vi konstatera att det var mycket framsynt”, påminde Multala.
Besluten om slopande av stenkol bereddes redan på 2010-talet
Stenkolen hade länge en central roll i el- och värmeproduktionen i Finland. Slopandet av stenkolen har varit ett resultat av en målmedveten energipolitik som sträcker sig över regeringsperioderna. Redan på 2010-talet valde Finland utfasning av stenkol som det första sättet att minska de fossila utsläppen från el- och värmeproduktionen. Lagen om förbjudande av energiutvinning ur kol som stiftades 2019 gav en stark signal om samhällets riktning – beslutet var det första av sitt slag i världen.
Denna utveckling har möjliggjorts av flera drivkrafter som stöder varandra: EU:s utsläppshandelssystem, statliga investeringsstöd, det grundande medlemskapet i den internationella alliansen Powering Past Coal 2017 samt energibolagens egen ambition att uppnå klimatmålen. Samtidigt har man sörjt för försörjningsberedskapen; nedläggningen av kraftverken har förlagts så att tillräcklig energi och leveranssäkerheten har kunnat säkerställas också under exceptionella vintrar.
Stängningen av Helens enhet i Sundholmen och Vanda Energis enhet i Mårtensdal utgör en del av en mer omfattande energiomställning där den fossila produktionen ersätts med förnybara och utsläppssnåla lösningar. Värme produceras i bolagen i fortsättningen bland annat med elpannor, värmepumpar, lagring av energi, bioenergi och återvinning av avfall. I elproduktionen betonas vind-, kärn-, vatten- och solkraft.
Slopandet av stenkol har betydande fördelar: utsläppen minskar betydligt, självförsörjningsgraden inom energiproduktionen ökar och kunderna drar nytta av förmånligare priser på värme. Samtidigt har energibolagen förbättrat sin konkurrenskraft och skapat en grund för ny teknik, såsom avskiljning av koldioxid och produktion av grönt väte. Den fossila produktionen har också ersatts av vind-, sol- och kärnkraft. Hela samhället drar nytta av ett stabilare, mer hållbart och klimatvänligt energisystem.
Mer information:
Lyydia Ylönen miljö- och klimatministerns specialmedarbetare, tfn 050 476 1341
Petteri Kuuva, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4819