Kivihiilen energiakäyttö Suomessa päättyy kevään aikana

Kivihiilen käyttö suomalaisessa energiantuotannossa päättyy tänä keväänä, kun Helen ja Vantaan Energia sulkevat viimeiset kivihiiltä käyttävät voimalaitosyksikkönsä. Kivihiilen energiakäyttö loppuu neljä vuotta ennen lain edellyttämää vapun 2029 määräaikaa. Kehityksen myötä Suomi ottaa jälleen yhden merkittävän askeleen kohti puhtaampaa, omavaraisempaa ja ilmastoneutraalia energiajärjestelmää.
”Kivihiilen käytön lopettamisen myötä tämän fossiilisen tuontipolttoaineen käyttö korvataan puhtaammilla ratkaisuilla, jotka vähentävät ilmastopäästöjä samalla, kun kuluttajat hyötyvät edullisemmasta energiasta”, totesi ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multala 1.4.2025 Helenin viimeisen hiilivoimalan sulkemista juhlistaneessa tilaisuudessa.
"Onnittelen Heleniä ja kaikkia suomalaisia energiayhtiöitä siitä määrätietoisuudesta, jonka ansiosta kivihiilen energiakäyttö Suomessa päättyy. Eduskunnan hyvin yksituumaisesti vuonna 2019 säätämä laki lopettaa hiilen käyttö energian tuotannossa kymmenessä vuodessa tuntui silloin haastavalta, mutta nyt, neljä vuotta etuajassa toteutuen, erittäin kaukokatseiselta” Multala muistutti.
Päätökset kivihiilestä luopumiseen pohjustetiin jo 2010-luvulla
Kivihiilellä oli pitkään keskeinen rooli Suomen sähkön- ja lämmöntuotannossa. Kivihiilestä luopuminen on ollut määrätietoisen ylihallituskautisen energiapolitiikan tulos. Suomi valitsi jo 2010-luvulla kivihiilestä irtautumisen ensimmäiseksi keinoksi sähkön- ja lämmöntuotannon fossiilipäästöjen vähentämisessä. Vuonna 2019 säädetty laki kivihiilen energiakäytön kieltämisestä antoi vahvan signaalin yhteiskunnan suunnasta – päätös oli laatujaan ensimmäinen maailmassa.
Tämän kehityksen ovat mahdollistaneet useat toisiaan tukevat ajurit: EU:n päästökauppajärjestelmä, valtion investointituet, kansainvälisen Powering Past Coal -allianssin perustajajäsenyys vuonna 2017 sekä energiayhtiöiden oma kunnianhimo ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Samalla on huolehdittu huoltovarmuudesta; voimaloiden sulkemiset on ajoitettu siten, että energian riittävyys ja toimitusvarmuus on voitu varmistaa myös poikkeuksellisina talvina.
Helenin Salmisaaren ja Vantaan Energian Martinlaakson yksiköiden sulkeminen ovat osa laajempaa energiamuutosta, jossa fossiilinen tuotanto korvataan uusiutuvilla ja vähäpäästöisillä ratkaisuilla. Lämpö tuotetaan yhtiöissä jatkossa muun muassa sähkökattiloilla, lämpöpumpuilla, energian varastoinnilla, bioenergialla ja jätteiden hyödyntämisellä. Sähköntuotannossa painottuvat tuuli-, ydin-, vesi- ja aurinkovoima.
Kivihiilestä luopuminen tuottaa merkittäviä hyötyjä: päästöt vähenevät selkeästi, energiantuotannon omavaraisuus kasvaa ja asiakkaat hyötyvät edullisemmista lämmön hinnoista. Samalla energiayhtiöt ovat parantaneet kilpailukykyään ja luoneet pohjan uusille teknologioille, kuten hiilidioksidin talteenotolle ja vihreän vedyn tuotannolle. Fossiilinen tuotanto on korvautunut tuuli-, aurinko- ydinvoimalla. Koko yhteiskunta hyötyy vakaammasta, kestävämmästä ja ilmastoystävällisemmästä energiajärjestelmästä.
Lisätiedot:
ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Lyydia Ylönen p. 050 476 1341
Teollisuusneuvos Petteri Kuuva, TEM, p. 0295 064 819