Arbets- och näringsministeriets analys: Utbildning har potential att bekämpa förlängd arbetslöshet
När arbetslösheten varat i över ett år bör den avbrytas snabbt, annars ökar risken för förlängd arbetslöshet. Långvarig arbetslöshet är ofta förenad med sjukdiagnos och bristfällig utbildning. Utbildningens roll i sysselsättningsplanerna för långtidsarbetslösa är mycket liten.
Det är positivt att den största åtgärden som nämns i sysselsättningsplanerna för långtidsarbetslösa är jobbsökning på den öppna arbetsmarknaden. Kontakten med arbets- och näringsbyrån är också ganska tät i allmänhet. Resultaten framgår av arbets- och näringsministeriets analys Långvarig arbetslöshet som publicerades den 11 april 2023.
Arbets- och näringsministeriets analys granskar den långvariga arbetslösheten, dvs. arbetslöshet som varat i över ett år, och dess bakgrund för att främja sysselsättningen. I en tid av hög sysselsättning och åldrande befolkning lider den finländska arbetsmarknaden av arbetskraftsbrist. En viktig potentiell lösning på bristen är 258 000 arbetslösa arbetssökande. Av dessa arbetslösa är ungefär en tredjedel eller 85 000 långtidsarbetslösa som har varit arbetslösa utan avbrott i minst ett år, en del till och med i åratal.
Stigberoende
Den långtidsarbetslösas egen tidigare verksamhet har enligt arbets- och näringsministeriets analys ett klart samband med den senare arbetslöshetens längd och innehållet i sysselsättningsplanerna, även om arbetskraftsservicen bör bryta ett sådant stigberoende. En tidigare långvarig arbetslöshet har samband med hur länge den nuvarande långtidsarbetslösheten varar. Oftast bidrar låg utbildningsnivå, ringa utbildning under yrkeskarriären, osammanhängande karriär och sjukdomsdiagnos till hög arbetslöshet.
Häpnadsväckande långa perioder
Bland långtidsarbetslösa finns det alldeles häpnadsväckande långa perioder av arbetslöshet. Arbets- och näringsministeriets analys föreslår att man funderar över i vilken bemärkelse personer som varit arbetslösa i flera år ännu är genuint arbetslösa arbetssökande. Å ena sidan finns det arbetslösa personer med sämre hälsa, å andra sidan försämrar långvarig arbetslöshet hälsan. Långtidsarbetslösheten bör i regel ändras från ett social- och hälsovårdspolitiskt fenomen till ett arbetskraftspolitiskt fenomen, och antalet personer som omfattas av den måste kunna minskas effektivt. En del av fenomenet är också ålderns inverkan på att arbetslösheten förlängs. Ju äldre de långtidsarbetslösa är, desto svårare är det för dem att få arbete.
Nylands kollaps
För närvarande bor nästan två av fem långtidsarbetslösa i Nyland. Långvarig arbetslöshet har tidigare varit sällsynt i Nyland, men nu är långtidsarbetslösheten i Nyland redan ett massivt arbetsmarknadsproblem. När 32 procent av hela befolkningen bor i Nyland bor 34 procent av de arbetslösa där, men redan 44 procent av dem som varit arbetslösa i minst tre år. Arbetslösheten i Nyland ser ut att vara längre än annanstans.
Ytterligare information:
Heikki Räisänen, forskningsdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7118
Tallamaria Maunu, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7374
Mika Tuomaala, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8450
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(@)gov.fi