Branschrapport: utvinningen av metaller har ökat under de senaste tio åren i Finland, import behövs ändå
I Finland var 10 metallmalmgruvor och 28 industrimineralgruvor verksamma 2021, och i dessa utvanns sammanlagt 47,9 miljoner ton metallmalm och industrimineraler. Malmletning är en förutsättning för gruvdriften och råvaruförsörjningen i samhället, och investeringar på 68,5 miljoner euro gjordes i det 2021. Detta konstateras i den branschrapport om gruvbranschen som arbets- och näringsministeriet publicerade den 26 oktober 2022.
Den inhemska utvinningen av många metaller har mångdubblats under de senaste tio åren. Trots detta räcker inte sligproduktionen till för att täcka den inhemska efterfrågan. Metallförädlarna är till stor del beroende av importerad slig. Sammanlagt 5 miljoner ton malmkoncentrat importerades till Finland 2021, och sammanlagt 3 miljoner ton malmkoncentrat exporterades.
Anpassningen till klimatförändringarna förutsätter att samhället övergår till effektivare energiproduktion med mindre utsläpp. Energieffektivitet och cirkulär ekonomi främjar den gröna omställningen och kan skapa konkurrensfördelar för företagen. Ny teknik kräver råvaror.
I och med nya gruvprojekt och i och med reformen av gruvlagen har diskussionen om gruvdriftens fördelar och nackdelar för samhället ökat. Till omfattningen stora nya gruvor och planerade gruvprojekt i Finland väcker regionalt en brokig debatt.
”Inom branschen finns det en vilja att ändra praxis. Utvinningsavfallen utgör 75 procent av alla finländska avfallsflöden, 90 miljoner ton per år. Ett effektivare utnyttjande av dessa skulle påtagligt minska konsumtionen av orörda naturresurser. Arbets- och näringsministeriet har tillsatt en samordningsgrupp som ska påskynda användningen av utvinningsavfallet. Den enas utvinningsavfall är den annans råvara", konstaterar branschchef Heino Vasara.
På europeisk nivå har tillgången på råvaror och självförsörjningen diskuterats mer än priset på mineraler. När det gäller mineraler som är kritiska med tanke på den gröna omställningen är Europa beroende av tredjeländer. De senaste kriserna och den osäkerhet de skapat framhäver betydelsen av självförsörjning och behovet av mångsidigare leveranskedjor. Inom EU har man till exempel aktivt börjat utveckla den europeiska batterivärdekedjan.
Arbets- och näringsministeriets branschtjänst och Geologiska forskningscentralen har svarat för beredningen av branschrapporten om gruvbranschen. Branschtjänsten är en expertfunktion vid arbets- och näringsministeriet som samlar in, analyserar och förmedlar information om företagens verksamhetsmiljö och utvecklingen inom olika branscher.
Ytterligare information:
Heino Vasara, branschchef, närings-, trafik- och miljöcentralen i Lappland, tfn 0295 039 689
Riikka Aaltonen, gruvöverinspektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4216
Katri Lehtonen, utvecklingschef, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4926