Byggandet av Finlands första kvantdator inleds – Finländska IQM är VTT:s partner
VTT och det finländska uppstartsföretaget IQM har undertecknat ett avtal om innovationspartnerskap för att bygga Finlands första kvantdator. Projektet sammanför spetskompetensen inom det finländska kvantområdet och möjliggör ett stort kliv för Finlands kvantförmåga. Finlands regering finansierar projektet med 20,7 miljoner euro.
Datorn kommer att börja byggas ännu i år och placeras i den nationella mikro- och nanoteknikbyggnad som är gemensam för VTT och Aalto-universitetet i Otnäs, Micronova. Där finns en renrumsmiljö som används vid tillverkningen av kvantkomponenter. Byggandet inleds redan under 2020.
”Finland har möjlighet att bli en europeisk föregångare i kvantteknik. Det är fint att kunna bevisa de möjligheter som kvanttekniken ger finländska företag och hela Finlands och Europas konkurrenskraft", kommenterar näringsminister Mika Lintilä.
Projektet framskrider i tre faser
Valet av innovationspartner genomfördes som en innovativ offentlig upphandling som var öppen för internationell konkurrensutsättning. Den valda partnern, inhemska IQM, är en europeisk föregångare i byggandet av kvantdatorer. Tidigare denna månad offentliggjorde IQM en ny finansieringsomgång och har sedan dess redan samlat in sammanlagt 71 miljoner euro.
”Det är en ära för oss att delta i detta partnerskap och inleda samarbete med VTT:s toppforskare. Detta projekt är mycket värdefullt för oss och vårt partnerskap erbjuder en exceptionell möjlighet att tillsammans påverka hela kvantområdets framtid", konstaterar IQM:s verkställande direktör Jan Goetz.
Projektet genomförs i tre faser. I det första skedet, som pågår i cirka ett år, är målet en fungerande kvantdator med fem kvantbitar som visar finländskt kunnande när det gäller att bygga en kvantdator. Projektets övergripande mål är en maskin med 50 kvantbitar fram till 2024.
Kvantteknik skapar möjligheter för Finland
Vid sidan av utvecklingen av kvantdatorn satsar VTT också på andra tillämpningsområden för kvantteknik, såsom kvanttekniska sensorer, som lovar mer detaljerade verktyg till exempel för medicinsk bilddiagnostik och diagnostik. Dessutom utvecklar VTT kvanttekniska metoder som krävs för att skydda datanäten. Dessa och andra tillämpningsområden erbjuder möjligheter för finländska och europeiska företag att utnyttja kvanttekniker.
”Satsningar på ny teknik såsom kvantberäkning är satsningar på framtiden.” De kommer till stora delar att bestämma vår förmåga att lösa globala utmaningar och skapa hållbar tillväxt”, kommenterar VTT:s verkställande direktör Antti Vasara.
Beslutet om innovationspartnern offentliggjordes i dag vid arbets- och näringsministeriets och VTT:s gemensamma virtuella frukostmöte i Musikhuset. Utöver representanter för ministeriet, VTT och IQM var Tysklands ambassadör Konrad Helmut Arz von Straussenburg, vice ordförande för Kones styrelse Jussi Herlin och Pfizers verkställande direktör i Finland Deb Mangone närvarande och deltog i diskussionen om kvantteknikens betydelse för den europeiska industrin. Dessutom hade inflytelserika personer inom universitets- och företagsvärlden och medierepresentanter bjudits in för att följa evenemanget virtuellt.
Ytterligare information:
Antti Vasara, verkställande direktör, VTT, tfn 040 658 9596
Himadri Majumdar, manager, quantum programs, VTT, tfn 040 658 9596
Ulla Henttonen, kommunikationschef, VTT, p. +358 40 183 2228,
[email protected] (16.11.)
Paula Bergqvist, kommunikationsexpert, VTT, p. +358 50 566 5160, [email protected] (17.11.-20.11.)
Jenny Hasu, näringsministerns specialmedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7213
Petri Räsänen, utvecklingschef, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7287
Jan Goetz, verkställande direktör, IQM, tfn +358 (0)50 566 6483
Raghunath Koduvayur, Head of Marketing and Communications, IQM, tfn +358 (0)50 487 6509