Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentaminen alkaa – VTT:n kumppanina suomalainen IQM
VTT ja suomalainen kvanttialan startup-yritys IQM ovat allekirjoittaneet sopimuksen innovaatiokumppanuudesta Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentamiseksi. Hanke tuo yhteen suomalaisen kvanttialan huippuosaamisen ja mahdollistaa harppauksen Suomen kvanttikyvykkyydessä. Suomen hallitus rahoittaa projektia 20,7 miljoonalla eurolla.
Tietokoneen rakentaminen käynnistyy vielä tämän vuoden aikana, ja se sijoittuu Otaniemessä sijaitsevaan VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteiseen kansalliseen mikro- ja nanoteknologiarakennukseen, Micronovaan, jossa sijaitsee kvanttikomponenttien valmistukseen käytettävä puhdastilaympäristö. Rakentaminen alkaa jo vuoden 2020 aikana.
– Suomella on mahdollisuus nousta kvanttiteknologioiden eurooppalaiseksi edelläkävijäksi. On hienoa päästä todistamaan kvanttiteknologioiden myötä syntyviä mahdollisuuksia suomalaisyrityksille ja koko Suomen ja Euroopan kilpailukyvylle, kommentoi elinkeinoministeri Mika Lintilä.
Projekti etenee kolmessa vaiheessa
Innovaatiokumppanin valinta toteutettiin innovatiivisena julkisena hankintana, joka oli avoinna kansainväliselle kilpailutukselle. Valittu kumppani, kotimainen IQM, on eurooppalainen edelläkävijä kvanttitietokoneiden rakentamisessa. Aiemmin tässä kuussa IQM julkisti uuden rahoituskierroksen, jonka jälkeen se on kerännyt yhteensä jo 71 miljoonan euron rahoituksen.
– Meille on kunnia olla osallisena tässä kumppanuudessa ja aloittaa yhteistyö VTT:n huippututkijoiden kanssa. Tämä projekti on meille erittäin arvokas ja kumppanuutemme tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden vaikuttaa yhdessä koko kvanttialan tulevaisuuteen, toteaa IQM:n toimitusjohtaja Jan Goetz.
Projekti toteutetaan kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä, noin vuoden kestävässä vaiheessa, tavoitteena on toimiva viiden kubitin kvanttitietokone, joka osoittaa suomalaisen osaamisen kvanttitietokoneen rakentamisessa. Hankkeen kokonaistavoitteena on 50 kubitin laite vuoteen 2024 mennessä.
Kvanttiteknologia luo mahdollisuuksia Suomelle
Kvanttitietokoneen kehittämisen ohella VTT panostaa myös muihin kvanttiteknologian sovellusalueisiin, kuten kvanttiteknologisiin antureihin, jotka lupaavat tarkempia työkaluja esimerkiksi lääketieteelliseen kuvantamiseen ja diagnostiikkaan. Lisäksi VTT:llä kehitetään tietoverkkojen suojaamiseen vaadittavia kvanttiteknologisia menetelmiä. Nämä ja muut sovellusalueet tarjoavat mahdollisuuksia suomalaisille ja eurooppalaisille yrityksille kvanttiteknologioiden hyödyntämiseen.
– Panostukset kvanttilaskennan kaltaisiin uusiin teknologioihin ovat panostuksia tulevaisuuteen. Ne tulevat suurilta osin määrittämään kykymme ratkaista globaaleja haasteita ja synnyttää kestävää kasvua, kommentoi VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.
Päätös innovaatiokumppanista julkistettiin TEM:n ja VTT:n yhteisessä virtuaalisessa aamiaistilaisuudessa tänään Musiikkitalolla. Ministeriön, VTT:n sekä IQM:n edustajien lisäksi tilaisuudessa olivat läsnä Saksan suurlähettiläs Konrad Helmut Arz von Straussenburg, Koneen hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin sekä Pfizerin Suomen toimitusjohtaja Deb Mangone, jotka osallistuivat keskusteluun kvanttiteknologioiden merkityksestä Euroopan teollisuudelle. Lisäksi tilaisuutta oli kutsuttu seuraamaan virtuaalisesti yliopisto- ja yritysmaailman vaikuttajia sekä median edustajia.
Lisätietoja:
Antti Vasara, toimitusjohtaja, VTT p. +358 20 7224000
Himadri Majumdar, Manager, Quantum programs, VTT, p. +358 40 658 9596
Ulla Henttonen, Communications manager, VTT, p. +358 40 183 2228,
[email protected] (16.11.)
Paula Bergqvist, Senior Specialist, Communications, VTT, p. +358 50 566 5160, [email protected] (17.11.-20.11.)
Jenny Hasu, elinkeinoministerin erityisavustaja, TEM, p. 029 504 7213
Petri Räsänen, kehittämispäällikkö, TEM, p. 029 504 7287
Jan Goetz, toimitusjohtaja, IQM, p. +358 (0)50 566 6483
Raghunath Koduvayur, Head of Marketing and Communications, IQM p. +358 (0)50 487 6509