EU:s konkurrenskraftsministrar sammanträder i Bryssel – diskussionen om EU:s konkurrenskraft fortsätter, två allmänna riktlinjer utgör också ett mål
De ministrar som ansvarar för konkurrenskraftsfrågor i EU diskuterar den inre marknaden och en förbättring av EU:s konkurrenskraft i rådet. Ministrarna strävar också efter allmänna riktlinjer för EU-länderna om förslaget till direktiv om distansförsäljning av finansiella tjänster och förslaget till förordning om kortvarig inkvarteringsverksamhet.
I konkurrenskraftsrådet behandlas frågor som gäller den inre marknaden och industrin torsdagen den 2 mars 2023 i Bryssel. Finland representeras av arbetsminister Tuula Haatainens statssekreterare Ville Kopra.
”Vi måste arbeta långsiktigt för att trygga Europas konkurrenskraft, och en fungerande inre marknad spelar en central roll i detta”, säger statssekreterare Kopra.
Rådet diskuterar framtiden för EU:s inre marknad, som fyller 30 år i år. Ämnet anknyter till en bredare diskussion om hur EU:s konkurrenskraft kan förbättras och om eventuella åtgärder för att stödja EU:s ekonomi. Även Europeiska rådet fortsätter diskussionen om ämnet i mars 2023.
Kortvarig inkvarteringsverksamhet ska bli ännu mer transparent
Rådet har för avsikt att anta en allmän riktlinje, dvs. ett politiskt samförstånd mellan EU:s medlemsstater om kommissionens förslag till förordning om insamling och spridning av information om kortvariga inkvarteringstjänster. I praktiken innebär detta i huvudsak en inkvarteringsform av typen Airbnb. Syftet med förslaget är att förenhetliga regleringen av kortvarig inkvarteringsverksamhet inom EU, öka transparensen och effektivisera informationsutbytet mellan olika aktörer.
Finland anser att kompromissförslaget är rättvist och balanserat och kan godkänna förslaget.
Konsumenternas rättigheter stärks
Rådet har dessutom för avsikt att anta en allmän riktlinje om kommissionens förslag till direktiv om distansförsäljning av finansiella tjänster. Syftet med förslaget är att främja tillhandahållandet av finansiella tjänster på den inre marknaden och att stärka konsumenternas rättigheter och skydd.
Finland kan godkänna kompromissförslaget. Vid trepartsförhandlingar med parlamentet och kommissionen bör man dock arbeta för att underlättandet av konsumentens ångerrätt inte medför en administrativ börda och oskäliga kostnader för företagen.
Ytterligare information:
Taru Löyttymäki, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 295 047 177