EU:n kilpailukykyministerit kokoontuvat Brysselissä – keskustelu EU:n kilpailukyvystä jatkuu, tavoitteena myös kaksi yleisnäkemystä
EU:n kilpailukykyasioista vastaavat ministerit keskustelevat neuvostossa sisämarkkinoista ja EU:n kilpailukyvyn parantamisesta. Ministerit tavoittelevat myös EU-maiden yleisnäkemyksiä rahoituspalveluiden etämyyntiä koskevasta direktiiviehdotuksesta sekä lyhytaikaista majoitustoimintaa koskevasta asetusehdotuksesta.
Kilpailukykyneuvostossa käsitellään sisämarkkina- ja teollisuusasioita torstaina 2.3.2023 Brysselissä. Suomea edustaa työministeri Tuula Haataisen valtiosihteeri Ville Kopra.
”Meidän on tehtävä pitkäjänteisesti töitä Euroopan kilpailukyvyn turvaamiseksi, ja toimivat sisämarkkinat ovat tässä keskeisessä roolissa”, valtiosihteeri Kopra sanoo.
Neuvosto käy keskustelun tänä vuonna 30 vuotta täyttävien EU:n sisämarkkinoiden tulevaisuudesta. Aihe kytkeytyy laajempaan keskusteluun EU:n kilpailukyvyn parantamisesta ja mahdollisista toimista EU:n talouden tukemiseksi. Myös Eurooppa-neuvosto jatkaa keskustelua aiheesta maaliskuussa 2023.
Lyhytaikaisesta vuokramajoitustoiminnasta entistä läpinäkyvämpää
Neuvoston on tarkoitus hyväksyä yleisnäkemys eli EU:n jäsenmaiden poliittinen yhteisymmärrys komission asetusehdotuksesta, joka koskee lyhytaikaisia vuokramajoituspalveluita koskevien tietojen keruuta ja jakamista. Käytännössä tämä tarkoittaa pääasiassa Airbnb-tyyppistä majoitusmuotoa. Ehdotuksen tavoitteena on yhtenäistää lyhytaikaisen vuokramajoitustoiminnan sääntelyä EU:ssa, lisätä avoimuutta ja tehostaa tietojen jakamista eri toimijoiden välillä.
Suomi pitää kompromissiehdotusta reiluna sekä tasapainoisena ja voi hyväksyä ehdotuksen.
Kuluttajien oikeuksia vahvistetaan
Lisäksi neuvoston on tarkoitus hyväksyä yleisnäkemys komission rahoituspalveluiden etämyyntiä koskevasta direktiiviehdotuksesta. Ehdotuksen tavoitteena on edistää rahoituspalvelujen tarjontaa sisämarkkinoilla sekä vahvistaa kuluttajien oikeuksia ja suojaa.
Suomi voi hyväksyä kompromissiehdotuksen. Trilogineuvotteluissa parlamentin ja komission kanssa on kuitenkin edistettävä sitä, että kuluttajan peruuttamisoikeuden helpottaminen ei aiheuta hallinnollista taakkaa ja kohtuuttomia kuluja yrityksille.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija Taru Löyttymäki, TEM, p. +358 295 047 177