Ministrarna med ansvar för frågor inom konkurrenskraft behandlar storföretagens hållbarhetsrapportering i Bryssel
EU:s konkurrenskraftsråd sammanträder i Bryssel den 24 februari 2022 med sammansättningen Den inre marknaden och industripolitiken. Utöver företagens hållbarhetsrapportering kommer ministrarnas möte att bland annat handla om utländska stöd som snedvrider den inre marknaden och den gröna omställningens inverkan på transportsektorns framtid.
Finlands företrädare vid konkurrenskraftsrådets möte är arbetsministerns statssekreterare Ville Kopra. Rådets mål är att skapa en allmän riktlinje om ett förslag som handlar om offentliggörandet av uppgifter om företagens ansvarsrapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD). Enligt förslaget ska stora företag och börsnoterade företag rapportera om olika ansvarsteman i sina verksamhetsberättelser. Målet är att företagens hållbarhetsrapportering ska ha samma ställning som den ekonomiska rapporteringen.
Bestämmelsen om hållbarhetsrapportering ska träda i kraft för stora företag år 2023, för små och medelstora tre år senare. De nya rapporteringsskyldigheterna omfattar cirka 600–800 finländska företag. Finland understöder kommissionens förslag och anser att det är viktigt att frågan granskas som en helhet tillsammans med andra pågående förslag från kommissionen, såsom EU:s lagstiftning om företagsansvar.
EU vill ingripa effektivare i utländska subventioner som snedvrider den inre marknaden
EU har för tillfället inga effektiva medel för att ingripa i snedvridningar av konkurrensen på den inre marknaden som beror på subventioner från länder utanför EU. Utländska subventioner kan snedvrida konkurrensen på den inre marknaden, till exempel i samband med företagsköp och offentlig upphandling. Kommissionen föreslår nu tre nya verktyg med hjälp av vilka man i fortsättningen kan ingripa i saken.
EU:s marknad ska förbli öppen och konkurrensutsatt och alla aktörer ska ha jämlika möjligheter till verksamhet på den inre marknaden. Det är viktigt för Finland att reglerna är tillräckligt tydliga och förutsägbara och att förordningen inte utan grund hindrar eller försvårar utländska investeringar inom EU.
Rådet kommer också att diskutera de konsekvenser som den gröna omställningen har för framtiden för det industriella ekosystemet inom transportsektorn och vilka åtgärder som kan påskynda förändringen. Det är viktigt för Finland att man i den gröna omställningen fäster uppmärksamhet vid tvärsektoriella teknologier, såsom artificiell intelligens och cybersäkerhet, och vid deras betydelse för förnyelse inom industrin. Omställningen till koldioxidneutral industri skapar också nya möjligheter till näringsverksamhet.
Rådet ska dessutom höra om förslagen till ändring av direktivet om radioutrustning, om mikrochipsförordningen, om EU:s lagstiftning om företagsansvar och om standardiseringsstrategin.
Mer information:
Taru Löyttymäki, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 177