Proposition om rekryteringsträning riktad till ensamföretagare och mikroföretag till riksdagen
Regeringen föreslår att lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice ändras så att arbets- och näringsbyrån kan erbjuda företag träning för anställning av arbetstagare och utveckling av arbetsgivarfärdigheter. Träningen är avgiftsfri för de företag som deltar i den. Priset på servicen betraktas som de minimis-stöd till de företag som använder den.
Med de minimis-stöd avses stöd av mindre betydelse som ett företag kan få av olika instanser som i regel beviljar stöd upp till sammanlagt högst 200 000 euro under tre beskattningsår.
Syftet med propositionen är att sänka särskilt rekryteringströskeln för ensamföretagare och mikroföretag och på så sätt höja sysselsättningsgraden. Den föreslagna lagändringen stöder företagens tillväxt och syftar till att öka antalet arbetsgivarföretag.
Regeringen lämnade en proposition med förslag till lag om stödet till riksdagen den 21 april 2022. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt.
Rekryteringsträning i form av de minimis-stöd är service i enlighet med EU:s regler om statligt stöd
Träningen bottnar i den nationella tjänsten Sysselsätt skickligt som närings-, trafik- och miljöcentralen och arbets- och näringsbyrån i Nyland samordnade 2019–2021. Tjänsten tolkades vara information och rådgivning enligt 4 kap. 1 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice (916/2012). Tjänsten har dock eventuella gränssnittsutmaningar med tanke på reglerna om statligt stöd.
Enligt det utlåtande som arbets- och näringsministeriet fått av företagsstödsdelegationen uppfyller tjänsten villkoren för statligt stöd enligt EU-lagstiftningen. Därför föreslår regeringen att 4 kap. 4 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice ska ändras så att företag kan ges träning för att utveckla anställnings- och arbetsgivarfärdigheterna i form av de minimis-stöd. Propositionen möjliggör även att tjänsten Sysselsätt skickligt blir permanent en del av arbets- och näringstjänsterna.
Till följd av den föreslagna lagändringen föreslås det inte att sysselsättningsanslagen ska utökas, utan verksamheten ska finansieras genom en omfördelning av de befintliga resurserna. De lösningar i fråga om informationssystem som behövs orsakar dessutom i någon mån kostnader, vars belopp och finansiering preciseras senare.
Ytterligare information:
Anna Aaltonen, sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7097
Tiina Oinonen, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 9295
Nyhet 31.1.2022: Lagförslag ut på remiss: Ensamföretagare och mikroföretag ska få hjälp med rekryteringen i form av de minimis-stöd