Valitse kieli:
This page is in Finnish. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på finska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea suomagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта финский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en finnois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Finnisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on englanniksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
Choose language:
Den här sidan är på engelska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта английский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en anglais. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Englisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ruotsiksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Swedish. Go to the English site »
Or choose language:
Välj språk:
Язык этого сайта шведский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Dát siidu lea eŋgelasgillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Cette page est en suédois. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Schwedisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on pohjois-saameksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in North Saami. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på nordsamiska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта северосаамский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Vállje giela:
Cette page est en same du Nord. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Nordsamisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on venäjäksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in Russian. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på ryska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea ruoššagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
выберите язык:
Cette page est en russe. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Diese Seite ist auf Russisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on ranskaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in French. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på franska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Dát siidu lea fránskkagillii. Sirdás davvisámegielat siidduide »
Dahje vállje giela:
Язык этого сайта французский. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Choisir la langue:
Diese Seite ist auf Französisch. Wechseln Sie zur deutschen Version »
Oder wählen Sie Ihre Sprache:
Tämä sivu on saksaksi. Siirry suomenkieliseen sivustoon »
Tai valitse kieli:
This page is in German. Go to the English site »
Or choose language:
Den här sidan är på tyska. Gå till den svenska versionen av sidan »
Eller välj språk:
Язык этого сайта немецкий. Перейти на русскоязычный сайт »
Или выберите язык:
Cette page est en allemand. Aller sur le site en français »
Ou choisir la langue:
Wählen Sie Ihre Sprache:
Kysyntä kalalle ja kalatuotteille kasvaa johtuen muun muassa ruokatottumusten muuttumisesta. Muutosta ajaa myös kuluttajien tietoisuuden lisääntyminen ilmaston muutoksesta ja tarve painottaa ruokavaliossa vahvemmin kalaa ja kasviksia. Kiinnostus terveys- ja hyvinvointinäkökulmiin omalta osaltaan lisää kiinnostusta kalaan.
Kalanviljelyn merkitys korostuu luonnonkalakantojen rajallisuuden seurauksena. Luonnonkalan pyyntimäärät ja tuotanto eivät ole kasvaneet 1980 luvun alun jälkeen. Tuotannon kasvu on tapahtunut pääasiassa vesiviljelyn kautta.
Kala ruoan lähteenä ja monipuolisena raaka-aineena tarjoaa uusia mahdollisuuksia arvonlisän kehittämiseksi. Kalasta saatavaa arvonlisää voidaan nostaa kehittämällä kalasta uusia kuluttajatuotteita ja tekemällä kalan käyttö entistä vaivattomammaksi kuluttajille. Uutta arvonlisää on luotu määrätietoisesti innovoimalla kalasta/kalan sivuvirroista uusia raaka-aineita myös elintarviketeollisuuden ulkopuolisten toimialojen käyttöön. Lannoite-, energia-, kosmetiikka- ja lääketeollisuus ovat esimerkkejä toimialoista, jotka pystyvät hyödyntämään kalan raaka-aineena. Kala on mahdollista käyttää tarkasti hyödyksi määrätietoisella panostamisella innovaatioihin ja arvonlisän nostamiseen. Tärkeä osa arvonlisän kasvattamista on kalan ja kalaraaka-aineen huolellinen käsittely.
Islantilaisen Matis-tutkimuslaitoksen tutkijoiden Arktinen talousdialogi -hankkeelle tekemä raportti nostaa esille tärkeitä osa-alueita tässä kokonaisuudessa, joka ulottuu kalan pyytämisestä ja viljelystä asiakkaille ja kuluttajille tarjottaviin tuotteisiin asti. Tämän arvoketjun kehittäminen tarjoaa uusia näköaloja suomalaiseen kalan arvonlisän kehittämistyöhön sekä yhteistyön avaamiseen Islannissa suomalaisille kalan parissa toimiville yrityksille ja ekosysteemeille.
Raportti: Roadmap for the value chain of cod, salmon and char
Suomessa kalan hyödyntämisen ja sen arvonlisän kehittämisen ympärillä on laaja verkosto yrityksiä ja osaamisia. Arktisen yhteistyön synnyttämisen näkökulmasta on tärkeä kuvata verkosto ja niitä mahdollisuuksia, joita se pystyy omalla osaamisellaan tarjoamaan alan kehityksen tueksi. Gaia Consulting Oy:n tekemä raportti kuvaa suomalaisen kalan ympärillä olevan ekosysteemin. Raportti tuo esille mitkä ovat ekosysteemin vahvuudet ja miten hyvinkin moninaiset eri toimialat tuotteillaan ja palveluillaan liittyvät kalan arvonlisän kehittämiseen.
Raportti: The Fish Value Network and Business Ecosystem in Finland