Arbetslivsbarometern 2023: det behövs mer stöd för kontinuerligt lärande på arbetsplatserna
Enligt arbetslivsbarometern ansåg nästan tre fjärdedelar av arbetstagarna år 2023 att deras möjligheter att förena arbete och övrigt liv är goda. Däremot finns det mycket att förbättra på arbetsplatserna när det gäller kompetensutveckling.
Erfarenheterna av hotet om uppsägning var nästan oförändrade jämfört med 2022. Däremot bedömer fler arbetstagare än tidigare, i synnerhet män, att de kan bli permitterade. Allt färre tror på sina möjligheter att hitta nytt arbete. De mest pessimistiska när det gäller att hitta ett nytt arbete var särskilt företrädare för de äldsta åldersgrupperna, särskilt personer över 54 år. Även färre arbetstagare berättade om ökningen av antalet anställda på arbetsplatsen jämfört med 2022.
Trots yttre tryck har enligt arbetstagarna en god atmosfär bevarats på arbetsplatserna. Upplevelser av likabehandling, öppet informationsflöde och förmåga att lösa konflikter på arbetsplatsen vittnar om detta.
Brådska i arbetet är vanligt, om än något mindre än under tidigare år. År 2023 uppgav en fjärdedel av löntagarna att de arbetar enligt snäva tidtabeller eller i mycket snabb takt dagligen och 37 procent varje vecka. Det är oroväckande att enligt arbetslivsbarometern i synnerhet personer under 35 år hade fler symptom på utbrändhet och skadlig stress än genomsnittet.
Allt färre deltar i utbildning som arbetsgivaren erbjuder
Deltagandet i utbildning som arbetsgivaren erbjuder har efter coronatiden varit mindre än tidigare. Tidigare har i bästa fall klart över hälften av löntagarna årligen deltagit i utbildning som arbetsgivaren erbjuder. Nu redan tredje året i rad var andelen som deltog i utbildning 40 procent. Detta är mindre än någonsin under arbetslivsbarometerns mätningshistoria, det vill säga sedan 2001.
Ungefär hälften av löntagarna studerar självständigt, men också detta minskade under 2023. Att studera i arbetet under handledning av en mer erfaren arbetstagare, mentor eller lärare minskade också jämfört med året innan. Personer i arbetaryrken, inom industrin och på små arbetsplatser deltar minst i kontinuerligt lärande.
Vad är en arbetslivsbarometer?
Arbets- och näringsministeriet producerar årligen en arbetslivsbarometer som följer hur löntagare upplever arbetslivskvaliteten. Undersökningen som baserar sig på urval har gjorts sedan 1992. År 2023 besvarades undersökningen av 2 003 löntagare antingen genom en webbenkät eller en telefonintervju. Undersökningsresultaten kan på ett tillförlitligt sätt generaliseras till att gälla löntagare i hela landet och inom alla branscher.
Mer information:
Maija Lyly-Yrjänäinen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7297