Undersökning: merparten av löntagarna omfattas fortfarande av kollektivavtal
Enligt en undersökning som arbets- och näringsministeriet publicerat har kollektivavtalens omfattning varit nästan oförändrad jämfört med situationen 2017. På basis av de avtal som ingicks 2021 och våren 2022 omfattas cirka 89 procent av löntagarna av kollektivavtalen.
I Finland är kollektivavtalens omfattning och löntagarnas organisationsgrad fortfarande hög internationellt sett.
Med kollektivavtalens omfattning avses andelen löntagare som är anställda hos en organiserad arbetsgivare av samtliga löntagare inom avtalsområdet för kollektivavtalen. Om denna andel är minst cirka hälften konstateras avtalet vara allmänt bindande och gälla alla anställningsförhållanden inom avtalsområdet.
Undersökningen baserar sig på statistiska uppgifter som gäller avtal som ingåtts 2021 och våren 2022. Rapporten utarbetades av forskaren Lasse Ahtiainen på uppdrag av arbets- och näringsministeriet.
Inom den privata sektorn omfattas 84 procent av avtalen
Två tredjedelar av löntagarna inom den privata sektorn i Finland, närmare 944 000 personer, arbetar för en organiserad arbetsgivare. Utöver denna normala bindande verkan omfattar kollektivavtalen 292 000 löntagare på grund av att deras tillämpningsområde utvidgas, dvs. att kollektivavtalen är allmänt bindande. Sammantaget omfattade kollektivavtalen således något över 1 236 000 löntagare inom den privata sektorn år 2021. Kollektivavtalens omfattning inom den privata sektorn var cirka 84 procent.
När man även beaktar den offentliga sektorn där avtalen omfattar alla löntagare, omfattades cirka 89 procent av alla löntagare av kollektivavtalen 2021. Andelen är densamma som 2017.
Stora skillnader mellan branscherna
Anställda arbetar för de mest organiserade arbetsgivarna inom social- och hälsovårdstjänster, utbildning, energisektorn, finansierings- och försäkringsverksamhet samt post- och teletrafik. Inom dessa branscher är kollektivavtalens omfattning minst cirka 90 procent.
Förändringarna i antalet löntagare i organiserade företag är små jämfört med 2017. Ett undantag från detta är social- och hälsovården där över 20 000 fler löntagare är anställda hos en organiserad arbetsgivare jämfört med 2017.
Av de stora branscherna har kollektivavtalens omfattning minskat mest inom teknologiindustrin och dataservicebranschen. Detta förklaras åtminstone delvis med de förändringar som skett i arbetsgivarens avtalsverksamhet och organisering.
Andelen löntagare som är anställda hos en organiserad arbetsgivare har inom teknologiindustrin minskat med cirka 18 procentenheter till 71,2 procent. Antalet löntagare inom branschen har ökat med cirka 17 000. Antalet anställda hos en organiserad arbetsgivare har minskat med 15 000. Inom dataservicebranschen arbetar cirka 13 000 fler löntagare än tidigare, och antalet anställda hos en organiserad arbetsgivare har minskat med 7 000. Av dem som arbetar inom branschen arbetar bara knappt 33 procent för organiserade företag.
Situationen för kollektivavtalen håller på att förändras
Kollektivavtalen utgör en central del av arbetsmarknaden i Finland eftersom lönenivån, arbetstiden och andra anställningsvillkor fastställs i dem. Situationen för kollektivavtalen håller dock på att förändras. För närvarande förs i Finland fortfarande för det mesta förbundsvisa avtalsförhandlingar. En del arbetsgivarorganisationer skulle i stor utsträckning vilja föra avtalen till nivån för företagsavtal och lokala avtal.
I samband med denna undersökning upphörde arbetsgivarna inom skogsindustrin att ingå riksomfattande kollektivavtal mellan förbunden. Branschen har övergått till företagsspecifika kollektivavtal. Vid tidpunkten för granskningen av denna undersökning gällde dock fortfarande de gamla riksomfattande avtalen inom skogsindustrin.
Mer information:
Heikki Räisänen, forskningsdirektör, tfn 029 504 7118