Arbetet med att ta fram en vision för östra Finland gav konkreta förslag till gemensamma insatser
Utarbetandet av en vision för östra Finland har slutförts. Visionen har tagits fram genom tätt samarbete mellan regioner, företag och staten, och det centrala syftet med den är att stärka livskraften i östra Finland. Det ska uppnås genom konkreta åtgärder som utnyttjar potentialen i området på ett nytt sätt.
”Det skapas framgång och framtidstro i östra Finland när företagen är framgångsrika och nya arbetstillfällen uppstår. I visionsdokumentet lyfts det fram ett stort antal konkreta åtgärder, en del snabbt genomförbara, som kan göra detta möjligt. Samarbete är nyckelordet när det gäller att uppnå visionen”, säger näringsminister Mika Lintilä.
Investeringar, kompetens, säkerhet och tillgänglighet som livskraftsfaktorer
I visionsdokumentet lyfts det fram konkreta verktyg och handlingsmodeller för att stärka livskraften i östra Finland genom tätt samarbete mellan staten, företagen och regionerna.
Element som ska stärka livskraften är
- utveckling av näringslivet och kompetensen, vilket gör östra Finland attraktivt för investeringar
- utbildning samt forskning, utveckling och innovationsverksamhet, vilket gör östra Finland attraktivt för experter och studerande
- säkerhet och självförsörjning, som garanterar en stabil och förutsägbar verksamhetsmiljö och en smidig vardag
- tillgänglighet, som är en förutsättning för utveckling och en smidig vardag.
Östra Finland ska göras attraktivt för investeringar
I visionsdokumentet lyfter man fram till exempel företagsverksamhet och jobb som uppstår till följd av energiomställningen samt utveckling av ett hållbart utbud för turister så att det motsvarar den internationella efterfrågan. Man ser det också som möjligt att östra Finland skulle kunna fungera som en testplattform för välfärds- och hälsoforskning.
Östra Finland ska göras attraktivt för utvecklare och studerande
I visionen ses det som viktigt att man i hela östra Finland systematiskt utvecklar ett tätare samarbete mellan läroanstalter och företag, så att utbildningen allt bättre svarar mot företagens kompetensbehov och att studerandena redan i början av sina studier har möjlighet att bekanta sig med företagen och senare få in en fot hos dem genom praktik och lärdomsprov.
Andra metoder som lyfts fram är stärkande av högskolornas nätverksbyggande, utveckling av Business Finlands verksamhet i östra Finland samt utveckling av finansieringsinstrument för forskning, utveckling och innovationsverksamhet för små och medelstora företag.
Östra Finland ska göras tillgängligt för alla
Enligt visionen ska östra Finland vara både fysiskt och digitalt tillgängligt. Östra Finland skulle också kunna fungera som en plattform för testning av digitala lösningar för glesbygdsområden.
Den övergripande säkerheten består av flera faktorer
I visionsdokumentet föreslås det att det inrättas ett kompetenscentrum för övergripande säkerhet. Som viktiga beståndsdelar i den övergripande säkerheten ses också ökad prognostiseringskompetens samt förebyggande av polarisering och marginalisering.
Från vision till åtgärder
Förverkligandet av visionen för östra Finland utgår från en gemensam uppfattning om lägesbilden och målen, men också om vilka metoder som leder fram till det önskade målet.
Det behövs en ny syn på befintliga och redan etablerade verktyg och verksamhetsmodeller. Den kan tas fram till exempel genom att utveckla samarbetet mellan den offentliga, den privata och den tredje sektorn.
Ett exempel på sådana nya verksamhetsmodeller som föreslås i visionsdokumentet är ett intentionsavtal mellan staten och aktörerna i östra Finland i syfte att främja regionernas livskraft, utnyttja kompetensen och trygga Finlands konkurrenskraft. Andra verksamhetsmodeller som föreslås är ett forum för östra Finland samt pilotprojekt och försök.
Varför har visionen tagits fram?
Arbetet med att ta fram visionen blev aktuellt på grund av Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022, som ledde till förändrade förhållanden i östra Finland. Stängningen av den ryska gränsen har i första hand haft omedelbar ekonomisk betydelse i och med att den gränsöverskridande handeln och turismen har avstannat.
En statssekreterararbetsgrupp utredde under sommaren 2022 åtgärder för att stärka östra Finlands livskraft. Arbetsgruppens slutrapport publicerades i samband med regeringens budgetförhandlingar den 1 september 2022. Arbetsgruppen rekommenderade bland annat att det utarbetas en gemensam utvecklingsvision för östra Finland i nära samarbete mellan företag, staten och regionerna. Åtgärderna för att främja östra Finlands livskraft ska samtidigt också bidra till hela Finlands livskraft och konkurrenskraft.
Visionen hade beställts av arbets- och näringsministeriet och har sammanställts av konsultbyrån MDI utifrån samarbete med olika berörda grupper. Som bilaga till publikationen finns professor vid Helsingfors universitet Sami Moisios inlägg om geopolitikens nya era och om faktorer som bidrar till östra Finlands framtid.
Ytterligare information:
Ann-Mari Kemell, näringsministerns statssekreterare, tfn 029 504 7332
Marjukka Aarnio, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7150
Helinä Yli-Knuutila, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7146
Bakgrundsinformation om utarbetandet av visionen (på finska)
Information om statssekreterararbetsgruppens slutrapport