Minister Mykkänens rundabordssamtal om möjligheterna till industriella kolsänkor för finländska företag
Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen sammankallar en serie rundabordssamtal för att dryfta möjligheterna med industriell koldioxidhantering, företagens roll i genomförandet av tekniska kolsänkor samt vad ett snabbt och kostnadseffektivt genomförande av dessa tekniska sänkor förutsätter.
Rundabordssamtalen samlar industriella aktörer för att skapa en gemensam lägesbild och ge vägkost för ministeriernas fortsatta arbete. Målet är att skapa ett effektivt nätverk för att stödja påverkandet på EU-nivå och att hitta kostnadseffektiva lösningar på nationell nivå.
Man kommer också att fråga branschförbundens och företagens åsikter om och förslag på vad staten särskilt borde satsa på och vilka de viktigaste författningsbaserade metoderna är för att skapa värdebildning inom koldioxidhanteringen.
Den första diskussionen fördes den 31 maj 2024 i Smolna. I mötet deltog branschförbunden inom skogsindustrin, energiindustrin, teknologiindustrin och metallförädlingen, Finlands näringsliv, Bioenergi, Gasgrid, VTT, Stora Enso, UPM, Metsä Group och representanter för de centrala ministerierna.
Diskussionen inleddes förutom av ministern också av tjänstemännens lägesrapporter om författningsläget, det kommande påverkansarbetet och beredningen av nationella åtgärder samt lagringen av koldioxid och de avtal som lagringen förutsätter. Diskussionen visade att möjligheterna med industriell koldioxidhantering har identifierats och att utnyttjandet av dem övervägs och bereds på bred front. Nästa diskussion ordnas redan den 5 juni för företag inom energisektorn.
Europeiska kommissionen publicerade i februari meddelandena om klimatmålet för 2040 och om industriella koldioxidhanteringen. De öppnar vägen för nya rena lösningar och för utvecklingen av koldioxidbindning. Minister Mykkänen konstaterade vid den tidpunkten att man i dem kan identifiera många prioriteringar för förhandspåverkan som ingår i Finlands EU-politik.
”Infångning, utnyttjande och lagring av koldioxid medför stora möjligheter. Finland innehåller en betydande andel av Europas biogena koldioxid, och den kan infångas från fabrikernas skorstenar. På detta sätt kan man också skapa mer långtgående värdekedjor för infångat biogentt koldioxid tillsammans med vår andra styrka, dvs. ren elproduktion, så att vi kan ersätta fossilt kol som råvara", konstaterar minister Kai Mykkänen.
Industriell koldioxidbindning och utnyttjande av infångat koldioxid erbjuder betydande möjligheter för stävjandet av klimatförändringen, förbättrandet av industrins konkurrenskraft och skapandet av nya marknader. Uppnåendet av dessa mål kräver tillräckliga investeringar i infrastruktur, utveckling av lagstiftningen och internationellt samarbete.
Under detta årtionde bör man inte bara koncentrera sig på investeringar utan också på att skapa marknadsregler och utveckla transportinfrastrukturen. Detta inbegriper utveckling av bestämmelser om transport och säkerställande av ett smidigt samarbete mellan olika transportmedel. Det är också viktigt att man säkerställer tillräcklig lagringskapacitet och skapar tydliga ramar för tillträde till lagring.
Mer information:
Lyydia Ylönen, miljö- och klimatministerns specialmedarbetare, tfn 050 476 1341
Juhani Tirkkonen, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 062 140
Eleonoora Eilittä, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 235
Hanne Siikavirta, konsultativ tjänsteman, miljöministeriet, p 0295 250 049